Zbiralna akcija: Nabralo se je več kot 11 ton malih aparatov, računalnikov in televizijskih sprejemnikov

NR
23.10.2022 02:00

Zbiralna akcija z delovnim naslovom Prinesi male aparate se je v Ljubljani zaključila ta konec tedna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šraufarija
ZEOS

V akciji so v slovenski prestolnici zbirali delujoče in nedelujoče male aparate, računalnike in računalniško opremo ter televizijske sprejemnike; nekatere od njih tudi za dobrodelne namene. V akciji je sodelovalo 27 ljubljanskih osnovnih šol, ki so zbrale več kot 8500 kilogramov malih aparatov (delujočih in nedelujočih). Svoje male aparate so prispevali tudi posamezniki, prinašali so jih na Center ponovne uporabe Ljubljana, na sedež družbe ZEOS v Črnučah in na Radio Ekspres. Izključno še delujoče računalnike in računalniško opremo so zbirali na sedežu društva za trajnostni razvoj Duh časa, nedelujoče male aparate pa v Zbirnem centru v Povšetovi ulici. Posamezniki so na teh lokacijah brali 2670 kilogramov vseh malih aparatov. Od skupno zbranih količin (osnovne šole in posamezniki) je približno četrtina delujočih aparatov.

Društvo Duh časa bo poskrbelo za to, da bodo odšli vsi zbrani še delujoči računalniki varno v roke novim lastnikom, ki si jih sami težje privoščijo, Center ponovne uporabe Ljubljana bo postavil na police vse ostale še delujoče male aparate, nedelujoča oprema pa bo odpeljana v reciklažne obrate.

Oddaja aparatov v poseben kotiček
ZEOS
Prišli so tudi številni vedoželjni osnovnošolci.
ZEOS

Organizatorji so v času akcije obeležili dva mednarodna dneva: dan e-odpadkov in dan popravil. V petek, 14. oktobra, so na Kongresnem trgu v Ljubljani pripravili številne zanimive aktivnosti ob mednarodnem dnevu e-odpadkov, ki ga je peto leto zapored organiziral WEEE forum. Na dogodku so na ogled postavili posebno multimedijsko vozilo E-transformer 2.0 z muzejem aparatov, retro igricami in poučnimi videoposnetki. Najmlajši so uživali v razstavljanju nedelujočih računalnikov na delavnici Šraufarija, tekmovali v tem, kdo ima najbolj mirno roko pri e-labirintu, in poskušali poklicati domov nekoga z delujočega telefona na številčnico. V dopoldanskem času je dogodek obiskal tudi častni ambasador akcije Prinesi male aparate, ljubljanski župan Zoran Janković.

Prostovoljci društva Duh časa (računalniki za socialno ogrožene) so na dogodku obiskovalcem prikazovali usposobljene še delujoče računalnike in izvedli delavnico z naslovom Osnovna uporaba prenovljenega osebnega računalnika, na kateri so se prijavljeni udeleženci naučili osnov rokovanja z računalnikom ter domov odnesli prenovljen računalnik.

Hišni serviser Jurco je na Kongresnem trgu nudil brezplačno diagnostiko aparatov ter zainteresiranim obiskovalcem prikazal delovanje pomivalnega stroja, kasneje pa se je pridružil srečanju serviserjev v bližnji stavbi, med katerimi je bilo pet serviserjev iz Slovenije. Predstavljeni so jim bili dosedanji dosežki na področju projektnih aktivnosti servisiranja podjetja ZEOS v okviru projekta Life Spodbujamo e-krožno. Ena od glavnih aktivnosti je priprava pobude za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije za serviserja električne opreme, pri čemer so vsi prisotni serviserji postali podporniki pobude. Poudarili so, da je pobuda prava smer in odpira možnosti za povečanje števila popravil, saj trg dodatne usposobljene serviserje močno potrebuje. S to tematiko so lepo zaokrožili vsebine mednarodnega dneva popravil (Repair day), ki je potekal le dan za mednarodnim dnevom e-odpadkov.

Zanimive podatke in praktične prikaze s področja trajnih magnetov je na Kongresnem trgu obiskovalcem ponudil projekt trajnostne obnove, predelave in ponovne uporabe redkih zemeljskih magnetov v evropskem krožnem gospodarstvu (t. i. projekt Susmagpro), Knjižnica REČI (neprofitna izposojevalnica najrazličnejših reči za prosti čas, ki deluje po vzoru klasične knjižnične izposoje) pa je z izmenjevalnico še delujočih aparatov in predstavitvijo izposoje stvari dodala element souporabe. Ni manjkal niti ljubljanski Center ponovne uporabe, ki je predstavljal stalne kotičke za oddajo še delujočih aparatov na Povšetovi in svojo trgovinico za ponovno uporabo. Vsak, ki je prinesel še delujoči aparat, je bil nagrajen.

Akcija Prinesi male aparate je potekala v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #še sem uporaben (v sofinanciranju ministrstva za okolje in prostor ter Evropske komisije). Akcijo je organizirala družba ZEOS skupaj z Radiem Ekspres, Mestno občino Ljubljana, javnim podjetjem Voka Snaga, Centrom ponovne uporabe Ljubljana in društvom Duh časa. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta