Zelišča so vrtu tudi v okras

Matic Sever Matic Sever
11.11.2018 02:24

Gosti grmički sivke, rožmarina, nemškega rožmarina in žajblja dobro prekrijejo tla in otežujejo rast plevelom. Ne spreglejmo pa tudi njihove uporabnosti na skalnjaku, ob škarpah in drugih zidovih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bregove lahko ozelenimo tudi z dišavnicami, tu so posajene sivke in dve sorti nemškega rožmarina.
Matic Sever

Vse bolj priljubljena zelišča in dišavnice niso uporabni samo pri kuhi ali v domači lekarni, temveč v njih lahko prepoznamo tudi okrasno vrednost. Nekatere lepo cvetijo, mnogo pa je tudi takih, ki imajo zelo lepo oblikovane ali obarvane liste. Z malce premisleka lahko zeliščno gredico zasadimo skoraj tako lično kot okrasno ter tako združimo uporabno in okrasno plat omenjenih rastlin.

Malce bolj pusto zasaditev poživi rumenolistni žajbelj icterina.
Matic Sever

Čudovite družbe

Seveda pa ni nujno, da so zelišča in dišavnice vedno sami zase. Ker so po večini lepega videza, jih lahko zasajamo med okrasne rastline. Tako ne bomo le popestrili okrasnih gredic, ampak tudi pripomogli k zdravju preostalih rastlin, saj je znano, da mnoga zelišča odganjajo škodljivce, kot so denimo listne uši. V vijolično in rdečkasto nadahnjene zasaditve lahko vključimo žajbelj Salvia officinalis 'Purprascens' z vijoličnimi listi, navadni komarček Foeniculum vulgare 'Purpureum' z rdečerjavimi listi in morda še kislico Rumex sanguineus var. sanguineus z rdečimi listnimi žilami. K modrim odtenkom se krasno poda vinska rutica Ruta graveolens, saj ima modrozelene liste, s svetlo rumenim cvetjem pa z modro v okolici ustvarja lep kontrast. Čudovita družba predvsem belim, rožnatim in vijoličnim vrtnicam so sivolistni pelini, kot je npr. Artemisia ludowiciana 'Silver Queen', klasična kombinacija pa je tudi z mačjimi metami Nepeta racemosa in Nepeta faassenii.

Sivka je zagotovo najbolj priljubljena dišavnica, ki jo sadimo tudi kot okrasno rastlino.
Matic Sever

Temeljita rez

Kar nekaj zelišč in dišavnic je tudi dobrih pokrovnih rastlin. Gosti grmički sivke, rožmarina, nemškega rožmarina in žajblja dobro prekrijejo tla in otežujejo rast plevelom. Tako si tudi na vrtovih, kjer ne želimo veliko dela, lahko zasadimo večje število takih rastlin in ustvarimo lepe ter tudi uporabne površine. Prav tako lahko tak način zasajanja uporabimo za brežine. Ni potrebe po tem, da bi sadili samo eno vrsto, lahko jih poljubno kombiniramo, bodisi v pasovih bodisi v večjih skupinah ali povsem mešano. Pazimo le, da te grmičke oziroma polgrme enkrat na leto, navadno zgodaj spomladi, temeljito porežemo do delov, kjer je še prisotno zelenje, saj bodo le tako ostali lepe oblike in zelo gosti.

Tej kombinaciji bi lahko rekli zlata - žajbelj sorte icterina v ospredju, desno zadaj rumenolistna dobra misel, v ozadju pa posamezni komarčki.
Matic Sever
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta