Ženske si vedno naložimo preveč vlog in se trudimo biti všečne

Kaja Komar
29.09.2023 06:00

Prvi dnevi letošnjega septembra so se za marsikatero žensko začeli precej stresno in skrbi je bilo vsak dan več. Le kako si v tem hektičnem svetu vzeti čas zase?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Da bi dobile odgovor, smo si vedno zasedene ženske, ki težko rečemo ne svojim obveznostim, 20. septembra vzele čas za dogodek Dan zame v mariborskem gradu. Je to morda izlet s hibridom do Ljubljane po unikaten, le za vas ustvarjen parfum? Ali klepet s prijateljico na sprehodu, da z nekaj koraki več naredita še kaj dobrega za svoje telo? Bi raje, da se vam topijo maščobe ob gledanju najljubše serije s sobnega kolesa? Ali pa bi serijo raje gledali na sedežni garnituri, ki ste jo oblikovali sami? Morda pa se raje razvajate z iskanjem najbolj zapeljivega spodnjega perila in unikatnega modnega dodatka ob skodelici dišeče kave in kasneje še osvežilnem koktajlu …

Vse to in še več smo imele priložnost doživeti na dogodku, ki sta ga pripravila časnik Večer in agencija Ad+Value. S penino Radgonskih goric smo v Viteško dvorano vstopile osvobojene vseh skrbi, vsaj za nekaj ur, da bi se razvajale in dobile še kakšen nasvet, kako si vzeti čas zase, ko se to zdi misija nemogoče.

Postavi prioritete in meje

Pogovore z izjemnimi damami in dvema pogumnima moškima je spretno povezovala moderatorka Anita Mlakar, ki je tudi nas, obiskovalke, spodbujala k sodelovanju. Kako uskladiti zasebno in poklicno življenje, kaj je ključ do uspeha in kaj do dobrih odnosov, kakšni so sodobni modni trendi, kako poskrbeti za svoje zdravje, predvsem pa, kako (p)ostati uspešna in pri tem ne izgubiti sebe, so bila vprašanja, na katera smo iskali odgovore.

Najprej mami, nato uspešni poslovni ženski: Helena Kodrič Mori in Anita Mlakar
Andrej Petelinšek

V prvem pogovoru sta se predstavili uspešni poslovni ženski, nekdanja pevka in novinarka Helena Kodrič Mori ter nekdanja reprezentančna košarkarica Sara Oblak Speicher. Priporočali sta nam, da si je treba na poslovni in življenjski poti določiti prioritete, da ti ostane čas zase.

Sara Oblak Speicher (levo) in Helena Kodrič Mori v pogovoru z Anito Mlakar
Andrej Petelinšek

Meje si je morala postaviti tudi Sabina Košmrl Kaučič, avtorica knjige Srčni učitelj, predavateljica na TEDx talk in avtorica tečajev, ki je poudarila, da se moramo v poslu znati ustaviti in uživati še v drugih stvareh v življenju. O tem je prepričana tudi Tanja Skaza, uspešna menedžerka, ustanoviteljica Inštituta Skaza in solastnica podjetja Plastika Skaza, ki ve, da je vse odvisno od nas samih in naše samodiscipline. Uspelo nam bo, če bosta našo pot gradili resnica in srčnost. Sama del dneva nameni skrbi za svoje zdravje, pa naj bo to telesna aktivnost ali meditacija.

Tanja Skaza dokazuje, da se je vredno spremeniti.
Andrej Petelinšek
Sabina Košmrl Kaučič poudarja, da smo vsi vse življenje drug drugemu učitelji.
Andrej Petelinšek

Dr. Ivica Flis Smaka nas je sicer spomnila, da nam "po 40. letu poteče garancija", a v istem hipu dodala, da nam medicina lahko pomaga. Si pa ženske vedno naložimo preveč in se trudimo biti všečne, moškim je to manj pomembno. Meni, da bi morale biti bolj vesele, igrive, radostne, se dovolj gibati, pravilno prehranjevati in si vsako noč privoščiti kakovosten spanec. Da je del zdravja tudi smeh, pa je poudarila Simona Krebs, učiteljica joge smeha, ki si želi smeh vpeljati v čim več zdravstvenih in izobraževalnih institucij pa tudi v podjetja, ker smeh ljudi povezuje.

Ivica Flis Smaka, dr. med., je ženske spomnila na pomen hormonov.
Andrej Petelinšek
Nasmejala nas je učiteljica joge smeha Simona Krebs.
Andrej Petelinšek

Z gibanjem do zdravja in sanjske postave

Ker uspešni ženski danes pogosto zmanjka časa za telesno aktivnost, jo k temu lahko spodbudi program SavaFit, ki so ga razvili v Zavarovalnici Sava. Mobilna aplikacija, ki smo jo lahko preizkusili na dogodku, ponuja poučne in zanimive vsebine za bolj zdrav način življenja. Naredite 10 tisoč korakov na dan in se prehranjujete dovolj zdravo? Če niste odgovorili pritrdilno, vam bo aplikacija pomagala doseči želeni cilj. Če pa ste ga že dosegli, boste na aplikaciji dobili točke, ki jih unovčite pri partnerjih ali prispevate dobrodelno donacijo. Ambasadorka programa SavaFit je Urška Ahac, nekdanja profesionalna smučarka in kineziologinja, danes pa osebna trenerka in svetovalka zdravega življenjskega sloga, ki si želi, da bi vsi prepoznali pozitivne učinke gibanja na naše zdravje, ki je še toliko bolj učinkovito, če se gibamo v naravi.

Če ste raje na toplem ali nimate časa za vadbo na prostem, se lahko pridružite kateremu od fitnes centrov. Kot je povedala ustanoviteljica podjetja Infraslim Sibela Murić, infrardeča svetloba pomaga shujšati in oblikovati telo tudi vsem tistim, ki so neuspešno poskusile vse drugo. V intimnem ambientu sodobnega studia lahko ženske neobremenjeno vadijo, ali pa hodijo oziroma tečejo, medtem ko gledajo svojo najljubšo serijo na Netflixu. Njena strokovna sodelavka Amela Miklič vsem začetnicam pomaga pripraviti povsem individualen program z uravnoteženo zdravo prehrano in rednim treningom, da boste izgubili centimetre in oblikovali telo z napravo Roller Massage.

Amela Miklič in Sibela Murić ponujata varen in intimen prostor za enostavno in učinkovito vadbo.
Andrej Petelinšek

Kdor raje teče, hodi ali kolesari v družbi, pa se lahko pridruži projektom za bolj trajnostni planet, h katerim nas je povabila Nina Knap Cerar iz Toyote. V skupnosti #ONKRAJMEJA skupaj delajo korake k bolj kakovostnemu življenju nas in prihodnjih rodov. Iti onkraj meja pomeni bolje izkoristiti življenje, narediti korak k napredku, k nečemu boljšemu in spreminjati svet in sebe na bolje. Skupaj lahko sadite drevesa po državi in soustvarjate ekosisteme, se podate na reli vožnjo z Andrejem Jerebom, morda pa si želite le nekoliko drugačen, svoj sanjski dan onkraj meja z novim hibridnim vozilom.

Samosvoja, zapeljiva in elegantna

Ker ženske veliko damo na zunanji videz in lepoto, so na dogodku o modi, modnih dodatkih in dišavah razpravljali oblikovalka nakita Bojana Kovačič Zemljič, specialist za parfume iz Ikona Art Parfumery Lan Kraševec in modna oblikovalka Nataly Coljnar, ki stoji za modno znamko Barbarian Fashion. Strinjali so se, da lepota prihaja od znotraj, lahko pa jo še nadgradimo. "Lepi smo, ko smo srečni, obleka in dišave pa so dodatki, ki, če se v njih dobro počutimo, dodajo delček k naši karizmi," je dejala Nataly Coljnar. Pri izbiri modnega sloga je vedno bolje slediti svojim željam in počutju, ne pa trendom, ki jih narekujejo mediji in družabna omrežja. Bojana Kovačič Zemljič je dodala, da v svojem delu izraža sebe. A ko svetuje stranki, ima vedno v mislih osebo, ki bo oblačila nosila, nakit pa jo bo dodatno krasil. "Tudi parfum je del identitete," poudarja Lan Kraševec in pojasni, zakaj se je pred nakupom vredno posvetovati s strokovnjakom, ki bo svetoval primeren parfum za pH vaše kože, da bo vonjava lahko zaživela.

Bojana Kovačič Zemljič (levo), Lan Kraševec in Nataly Coljnar so govorili o lepoti in modi.
Andrej Petelinšek

Poleg primernega parfuma se bo vsaka ženska počutila še bolj samozavestno in privlačno, če bo nosila elegantno spodnje perilo. V Lisci so prepričani, da lepota izhaja iz samozavesti ženske in sprejemanja lastnega telesa. Mlajša ali zrelih let, vitka ali razkošnejših oblin, študentka, poslovna ženska, manekenka ali pevka, mama ali hči, prav vsaka je edinstvena in čudovita. Vse so se predstavile na modni reviji v Viteški dvorani in nas prepričale, da s pravo izbiro spodnjega perila lahko poudarimo svojo naravno lepoto, ne glede na obliko postave ali emšo. Modno revijo je pospremil energičen nastop plesnega studia Artifex in plesalca Mihe Krušiča.

V Liscinem spodnjem perilu se vsaka počuti zapeljivo.
Andrej Petelinšek

Ko je udobno in sproščeno …

Vse sodelujoče dame so dokazale, da za uspešno poslovno pot ni treba žrtvovati sebe in se pri tem izgubiti. Čas, ki si ga bomo vzele zase, nam bo veliko dal, vzel pa le nekaj časovnih enot. Svoj pogled na čas vedno rad predstavi tudi arhitekt Robert Klun, za katerega je prostor mrtev, okamenel zapis časa, če vanj ne postavimo človeka. V obliko sedežne garniture Klun Ambienti tako lahko posežete tudi uporabniki sami in si jo oblikujete po svojih željah, da bo vaša dnevna soba za v revije, ki predstavljajo najboljše zglede notranjega oblikovanja pri nas. Z njihovo pomočjo lahko uredite poslovne prostore, ki bodo funkcionalni in estetsko dovršeni, za zaposlene pa udobni in varni. Klun, ki je za Expo 2020 v Dubaju zasnoval trajnostni slovenski paviljon in osvaja arabski svet že skoraj desetletje, je poudaril, da so zaposleni bolj produktivni v primernem delovnem okolju.

Arhitekt Robert Klun rad ustvarja prijeten ambient.
Andrej Petelinšek

Tako zelo primeren za razvajanje, prijeten in veličasten je bil tudi mariborski grad s svojimi arkadami, kjer smo se lahko obiskovalke osvežile s kavo Illy, vodo Radenska FunctionALL ali koktajli Pernod Ricard, se okrepčale z dobrotami cateringa Nana, preverile novosti med ponudbo zobnih ščetk Curaprox ter izdelki za inkontinenco in zdravstveno nego Abena. Živahno vzdušje toplega dne je mnoge spodbudilo, da so pomerile nova sončna in dioptrijska očala Optike Pirc in modne kose spletne trgovine Answear.si, v kateri vsak najde kaj zase in uresničuje slogan Slovenija plačuje digitalno podjetja Visa. Med odmorom smo poklepetale z govorci in spletle marsikatero novo poznanstvo. To je bil tudi cilj dogodka, namenjenega ženskam, ki zaradi službenih in družinskih obveznosti težko postavijo sebe na prvo mesto in si vzamejo čas zase. "Želeli smo pripraviti popoldan, ki bo zabaven, sproščujoč in hkrati poučen. In če je ideja dobra, se projektu pridružijo tudi pravi partnerji, kot je bilo tokrat. Hvaležni smo vsem, ki so v tem dogodku prepoznali dodano vrednost zase in predvsem za številne dame, ki so uživale v vsem, kar so jim ponudili in predstavili," je ob uspešno zaključenem dogodku povedala Minja Lednik iz agencije Ad+Value.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta