10 očitkov medijskim novelam: Gre za posege, ki bi neizogibno zamajali neodvisno in avtonomno novinarstvo

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
25.07.2020 06:00

Izpostavljamo spremembe iz medijskega zakonodajnega svežnja, ki prav gotovo niso le minimalne, kot jih je vladna SDS z Janezom Janšo na čelu že skušala prikazati in zbanalizirati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Alarm, ki se je sprožil ob nedavni nenadni javni objavi medijskih novel - zakona o medijih, Radioteleviziji (RTV) Slovenija in Slovenski tiskovni agenciji (STA) - in s tem najavi korenitih oblastniških posegov v slovenski medijski prostor, je po podaljšku javne razprave začasno utišan. A ostati mora prižgan, četudi je ta hip zvok alarma naravnan na nižjo jakost in so (re)akcije kmalu po zamiku roka za zaključek javne razprave, s čimer so se za zdaj zadovoljili tudi koalicijski partnerji, odplavale v mirnejše poletne vode. Glasna opozorila, tudi protesti, in kritike osnutkov, zlasti iz vrst stroke in vpetih v delo v medijih, so namreč bile in so v prvi vrsti posledica predlagane vsebine zakonov in ne tehnike njihovega sprejemanja. Resda je prvotna namera ministrstva za kulturo kot predlagatelja - javno razpravo opraviti v pičlih petih dneh oziroma v nesprejemljivo kratkem roku za pripombe dati zgolj vtis, da je razprava javna in odprta - upravičeno pretresla. Toda težišče se mora zdaj do 5. septembra, ko je mogoče oddati pripombe in komentarje, usmeriti na vsebino, ki jo zakonodajni trojček prinaša. Pravzaprav gre še za četrti predlog, zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah, a pri tem predlogu vsaj rok za pripombe ni bil tako kratek.
Večina razprav o medijih in zaščiti javnega interesa ter s tem avtonomnega novinarskega dela se v javnosti še vedno prvenstveno vrti okoli javnega servisa RTV, s katerim se tudi v političnih vrstah (recimo na zadnjem odboru za kulturo) najbolj ukvarjajo (zlasti s televizijskim delom). Vendar pa ne kaže prezreti vrste sprememb, ki zadevajo celoten medijski prostor in vse medije ter s tem tudi položaj novinarstva, ter širših razmer in pogojev za uresničevanje medijske svobode in s tem ohranjanja kritične javnosti ter ne nazadnje demokratičnih vrednot in standardov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.