Ameriški zvezdnik, ki že 70 let išče svobodo

Denis Živčec Denis Živčec
16.07.2022 05:10

Bil je čas, ko si je nešteto moških želelo biti on. In nešteto žensk si je želelo biti z njim. David Hasellhoff je bil ultimativni frajer s prehoda osemdesetih v devetdeseta in nato še nekajkrat kasneje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Verjetno najbolj znan lastnik poraščenih in hkrati naoljenih prsi v zgodovini. Nasmeh kot iz reklame za zobno pasto, lasje, ravno prav kodrasti, da so se ti v njih izgubili prsti, postava, ki bi jo danes poslali še malce na fitnes, za tiste čase pa utelešenje poželenja. In vedel je, da ga hočemo. Dražil nas je. Zato je poziral v kopalkah minimalkah, naoljen bolj od krožnika solate, pa povsem gol, zakrit z le dvema mladičema francoskega buldoga, ki sta ravno dovolj dolgo obmirovala na pravih mestih. Kasneje nas je reševal iz vode, z rdečim plovcem v roki, in se v Obalni straži spogledoval s seksi Pamelo Anderson, ki zaradi fizikalnih značilnosti silikona plovca skoraj ni potrebovala. Bili smo varni. In mladi. Leta so vmes minila in zgodilo se je marsikaj. Zdaj se bo zgodil tudi 17. julij, ko bo David Hasselhoff praznoval 70 let.

Najbolj gledan moški v zgodovini

The Hoff, kot mu pravijo kolegi, ima še vedno kaj pokazati. Med drugim vpis v Guinnessovi knjigi rekordov, v kateri je pristal kot televizijsko najbolj gledan moški v zgodovini. Ameriški zvezdnik, ki je v Evropi močno povezan zlasti z Nemčijo, ostaja najbolj znan po vlogi Michaela Knighta v Knight Riderju (Vitezu za volanom) in Mitcha Buchannona v Obalni straži. Leta 1975 je začel igrati v limonadi Mladi in nemirni ter serijo zapustil leta 1982, ko je začel igrati v Knight Riderju, ki ga je sam opisal kot fenomen, kot nekaj več od Obalne straže. Priljubljena nanizanka je premiero doživela leta 1989, David je vanjo vložil veliko svojega denarja in postal izvršni producent. Uspešen je bil tudi v glasbi, še posebno v Nemčiji, med drugim pa je petje vadil z mamo Patricka Swayzeja. Poročen je bil trikrat, iz drugega zakona ima tudi dve hčerki. Skozi leta so ga spremljale tudi zdravstvene težave in odvisnost od alkohola, ki jo je očitno spravil pod nadzor. Na tisti posnetek, kako poskuša pijan na tleh jesti hamburger, medtem ko ga obupana hči snema in sprašuje, zakaj si to počne, bomo poskušali pozabiti.

Profimedia

V ljubezni mu zadnje čase očitno vse cveti. Končno. S 43-letno ženo Hayley Roberts (sta pred četrto obletnico poroke) sta videti še bolj zaljubljena kot prej. Par se je skupaj pokazal na slavnostnem odprtju televizijskega festivala v Monte Carlu, kjer sta se nasmejana držala za roke in se sprehodila po rdeči preprogi ter si izmenjala strasten poljub. Zvezdnik in 27 let mlajša svetlolaska sta se spoznala, ker je ona bila njegova velika oboževalka.

Medtem ko je David leta 2011 v Veliki Britaniji snemal resničnostni šov, ga je Hayley prosila za avtogram, ki ji ga je obljubil pod pogojem, da gresta na večerjo. Preostalo je zgodovina. Leta 2016 jo je zasnubil, poročila pa sta se leta 2018 na zelo zasebni slovesnosti v Italiji. Pred Hayley je bil David poročen s kolegicama Catherine Hickland in Pamelo Bach, s katero ima dve hčerki. Tudi snubitev Hayley je bila ganljiva. "Oba sva jokala," je Robertsova pojasnila po zaroki v Malibuju. "Resnično se mi tudi sanjalo ni, da me bo zaprosil za roko. Še vedno sem polna čustev." Manekenka se je močno povezala z njegovima hčerkama, ki sta očetu tudi dali zeleno luč za zaroko. "Povedal sem jima, kaj bom naredil, in obe sta me podprli," je pojasnil za Hello. "Težko je, saj nihče noče spremljati ločitve svojih staršev. A obe imata radi Hayley in sta iskreno veseli zame," je dejal.

Januarja lani se je odločil v novem letu narediti red v stanovanju in se "znebiti" rekvizitov iz serij Baywatch in Knight Rider, ki jih je pridno zbiral zadnjih 40 let. Na dražbi se je tako poleg ogromne figure igralca, imenovane Big Dave, ki so jo uporabili pri snemanju filma Spuži Kvadratnik, znašlo še veliko drugih stvari. "Vse mora iti," je interesente na instagramu nagovoril Hasselhoff, prodajo pa prepustil avkcijski hiši Live Audtioneers.

Zvezda dražbe pa je bila nedvomno replika osebnega avtomobila Pontiac Firebird, ki je bil glavna zvezda futuristične serije Knight Rider v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. KITT je nedvomno del televizijske zgodovine, na dražbi pa je dosegel ceno 975.000 dolarjev.

Silvestrovo 1989. Berlinski zid

Mesto, s katerim bo ostal večno povezan, je Berlin. The Hoff je namreč na silvestrovo ob padcu berlinskega zidu leta 1989 množici pred Brandenburškimi vrati zapel svojo zimzeleno pesem Looking for Freedom. Lučke na njegovi jakni so tistega večera še posebno živahno utripale. Povezuje pa Davida z Nemčijo precej več kot samo berlinski zid. Pred leti je najel strokovnjaka za rodoslovje, ki je ugotovil, da njegove korenine segajo v bližino nemškega Bremna, kjer ima še danes sorodnike. Ti se ukvarjajo s pridelavo krompirja. Z družino Haselhof se je v kraju s 1500 prebivalci tudi srečal. Bilo je ganljivo. Tik ob 220 hektarjih kmetijskih obdelovalnih površin so mu postregli tradicionalno spodnjesaško poročno juho, za posladek pa skuto z malinami. Popeljali so ga tudi na nedeljski izlet s traktorjem. Ni jim ostal dolžan - povabil jih je na glasbeno prireditev The Dome v Hannover, kjer je takrat gostoval. Bil je prav poseben večer, saj je na oder kot del pop dueta Bella Vida stopila tudi njegova hči. "Zelo prijazni ljudje so. Najboljše pa je, da bom odslej do konca življenja brezplačno dobival krompir," je dejal o nemškem delu svoje družine, katere korenine mu je uspelo izslediti vse do 16. stoletja.

K berlinskemu zidu oziroma tistemu, kar je od njega ostalo, se je vrnil leta 2013. Takrat so v okviru nepremičninskega projekta kljub ostremu nasprotovanju javnosti porušili še en odsek. Po odstranitvi je nastala pet metrov široka vrzel, kamor so namestili vrata. Na prizorišču je bilo zaradi preteklih protestov proti podiranju zgodovinske dediščine mesta približno 250 policistov. Protestnikom se je pridružil tudi David Hasselhoff. Od leta 1990 je sicer ostanek zidu prekrit z barvitimi grafiti. 3,6 metra visok del je sicer turistični magnet za ljubitelje zgodovine, ki jih zanima 28 let dolga ločitev vzhodnega in zahodnega dela Berlina.

Pevec in igralec vsake toliko v medijih dvigne oblak prahu. Tako je leta 2011 razkril, da ima "nadnaravno zdravilno moč" in da je ozdravil že tisoč ljudi. Zvezdnik je v intervjuju za britanski časnik The Sun razkril, da je s svojo zdravilno močjo iz kome nekoč zbudil nekega dečka. Pri tem naj bi mu bil pomagal Davidov slavni lik iz serije Vitez za volanom. "Prednost šovbiznisa je prav v tem, da lahko za roko držim dečka, ki umira. Pomagal sem mu tako, da sem mu posnel videoposnetek," je pojasnil igralec. "Na njem sem mu rekel: 'Hej, tukaj Michael Knight. Daj, zbudi se! Zbudi se!'"

Zdravilec, ki zna plesati limbo

In čeprav se Davidova zgodba zdi malce za lase privlečena, naj bi bil prav posnetek fantka zbudil iz kome. "Nekega dne so me poklicali iz bolnišnice in mi dejali, da se je po predvajanju mojega posnetka zbudil. Bil sem čisto vzhičen!" V intervjuju je povedal, da se mu podobne stvari dogajajo zelo pogosto, saj ima po lastnih besedah posebno zdravilno moč. "Nočem zveneti pocukrano, a to se mi redno dogaja, v podobni situaciji sem se znašel že vsaj tisočkrat. Na ljudi znam vplivati zelo pozitivno."

Prav tako leta 2011 je zelo glasno razmišljal o tem, da bi pel na Evroviziji in to za Nizozemsko. Preko twitterja je svoje sledilce obvestil, da se bo spet posvetil glasbeni karieri in se prijavil na nizozemski izbor za pesem Evrovizije. Uradnega odziva nizozemskega organizatorja tekmovanja ni bilo, rezultati spletne ankete pa igralcu, ki je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja s skladbama Looking For Freedom in Do The Limbo Dance osvajal vrhove nemških, švicarskih in avstrijskih glasbenih lestvic, niso napovedovale najboljše popotnice. Osemdeset odstotkov jih namreč ni bilo naklonjenih njegovi udeležbi na izboru. In ideja je splavala po vodi. Morda pa kdaj nastopi za Slovenijo. Skladba Looking for Feedom oziroma Iščem svobodo bi lahko trenutno spet bila pravi hit.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta