(ANALIZA) NPZ: Bo deveti razred postal samo še priprava na preizkus? Bodo v šolah pravočasno predelali snov do pomladi?

Franja Žišt Franja Žišt
06.09.2024 16:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
“Sama se zavzemam za to, da bi lahko učenci NPZ pisali dvakrat, če bi želeli, upošteval pa bi se boljši rezultat. Saj vendar iščemo znanje, mar ne?” meni ravnateljica Mojca Mihelič.
“Sama se zavzemam za to, da bi lahko učenci NPZ pisali dvakrat, če bi želeli, upošteval pa bi se boljši rezultat. Saj vendar iščemo znanje, mar ne?” meni ravnateljica Mojca Mihelič.
Andrej Petelinšek
Nekateri učenci in starši se bojijo letošnjega nacionalnega preverjanja znanja. Upravičeno? Pomisleke o enem roku preizkusa imajo tudi v nekaterih šolah. Pomembno je, da starši in učitelji delujejo pomirjujoče.

Iz vsebine:

- Notranje ocenjevanje se razlikuje ne samo od šole do šole, ampak tudi od učitelja do učitelja.

- Da je prihodnost odvisna ponovno od mediane ocen, od katerih smo se želeli odmakniti z upoštevanjem NPZ-ja, je skoraj ironično.

- "Zakaj se nov zakon in red uvajata tik pred zdajci? Zakaj generacijo otrok, ki jo je že tako za eno normalno šolsko leto in pol prikrajšala korona, izpostaviti še dodatnemu nenadnemu šoku?"

- “Sama se zavzemam za to, da bi lahko učenci NPZ pisali dvakrat, če bi želeli, upošteval pa bi se boljši rezultat. Saj vendar iščemo znanje, mar ne?” meni ravnateljica Mojca Mihelič.

- “Najprej bi morali na nivoju države doreči, kaj je pravzaprav smisel NPZ-ja - ali dobiti odgovor na to, koliko ena generacija ali pa posameznik znotraj nje zmore, zna, ali pa narediti neko uniformo, ko se bo moral cel pouk, cel koncept dela osredotočati na NPZ-je, kot se četrti letniki pripravljajo za maturo, se bodo deveti razredi na NPZ-je,” pravi ravnateljica dr. Martina Rajšp.

- “Rešitev je pripravljena tako, da lahko otroke odvrača od tega, da bi se udeleževali NPZ-jev. Na nek način so s tem skopali luknjo, v katero bo NPZ sam padel,” svari Damijan Štefanc.

- Pridobivanje izobrazbe, formiranje mladega izobraženega človeka je tesno povezano z osvajanjem znanja in to osvajanje znanja je nekaj, kar terja napor.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta