Češka: Premier se je opravičil, ker se vlada ni pravočasno odzvala na prihajajoči novi val epidemije

Nino Košutić, Praga
24.10.2020 04:36

Slika Češke je oktobra precej podobna spomladanski: prazni mesta, ulice, trgi, zaprte trgovine in restavracije, maske na obrazih redkih mimoidočih. Toda razlogi so tokrat veliko hujši in resnejši, če ne že kar alarmantni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Priprava vojaških medicinskih zmogljivosti na obrobju Prage
Epa

Začel se je drugi val epidemije, ki vse bolj spominja na cunami, zaradi katerega se je Češka znašla na samem vrhu evropskega seznama držav glede na dnevno število na novo okuženih in smrtnih žrtev tega nevarnega virusa.

Število na novo okuženih skokovito narašča, število smrtnih žrtev pa je v 24 urah preseglo do nedavnega nepredstavljivo mejo - bitko z virusom je izgubilo več kot sto ljudi. V četrtek so na Češkem zabeležili 15 tisoč na novo okuženih ter 120 umrlih.

Prav tako so od četrtka znova v veljavi izredni ukrepi, podobni popolnemu zaprtju oziroma tako imenovanemu lockdownu, čeprav vlada in premier Andrej Babiš trdita, da o tem za zdaj še ni mogoče govoriti, čeprav ne zavračata možnosti, da se bo to vendarle zgodilo. Babiš se je v sredo opravičil češki javnosti, ker se vlada ni pravočasno odzvala na prihajajoči novi val epidemije. "Podlegli smo raznim pritiskom in popustili, kar zadeva previdnostne ukrepe, od ljudi nismo zahtevali, da na vseh krajih nosijo maske, da se ne zbirajo v večjem številu. Nismo testirali tistih, ki so se vrnili iz Hrvaške," je dejal Babiš.

Mediji, ki iščejo vzroke za ponovni razmah epidemije, poročajo, da se je to zgodilo prav po vrnitvi mnogih čeških državljanov z letovanja. Čeprav jih je vlada pozivala, naj letos vendarle ostanejo doma in obiščejo številne domače počitniške destinacije ali tiste na Slovaškem, ki tako kot Češka v prvem valu epidemije ni bila tako močno prizadeta. Toda na stotisoče Čehov tega nasveta ni upoštevalo in so vseeno odpotovali v tujino, najpogosteje na jug. Poleg tega javnomnenjske raziskave kažejo, da več kot 50 odstotkov čeških državljanov ne podpira strožjih ukrepov za zajezitev epidemije.

Nino Košutić

Za zdaj so zaprte vse trgovine razen tistih z živili, zdravili in higienskimi potrebščinami. Zaprte so restavracije, prepovedano pa je tudi piti alkoholne pijače na javnih mestih. Po ulici se lahko skupaj sprehajata samo po dva človeka, izjema so družine. Maske so obvezne povsod. Šole so že nekaj časa zaprte. Kjerkoli je to mogoče, ljudje delajo od doma. Zanimivo je, da je vlada omejila tudi pravico do protestov, vendar je število njihovih udeležencev omejila na sto. Minister za zdravje Roman Prymula ljudem kljub temu svetuje, naj se čim več gibajo na svežem zraku. Tudi on pravi, da na Češkem ne bo "zaklepanja", to je zapiranja cele družbe. Hkrati napoveduje, da se bo število na novo okuženih povečevalo vse do 11. novembra, ko bi lahko začelo stagnirati ter nato upadati.

Ker je v bolnišnicah že zasedenih okoli 80 odstotkov postelj, je češka vojska začela postavljati velike medicinske šotore in kontejnerje, da večje število bolnikov ne bi ostalo brez zdravniške pomoči. Hkrati se je povečal obseg testiranj, in sicer zdaj vsak dan na novi koronavirus testirajo 40 tisoč ljudi. Premier Babiš je tistim, ki epidemije ne jemljejo resno, sporočil, da bi moralo biti do zdaj tudi njim jasno, da ne gre zgolj za nedolžno gripo in da s kršenjem ukrepov tvegajo svoje življenje. Trenutno na Češkem vsak dan opravijo nekaj deset tisoč testov in kar 30 odstotkov jih je pozitivnih.

Vlada je znova odobrila tudi pomoč gospodarstvu oziroma podjetjem, ki bodo morala ustaviti proizvodnjo. Med drugim jim zagotavlja stoodstotno nadomestilo plače. Samozaposlenim izplačuje kompenzacijski bonus, in sicer 20 evrov na dan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta