Električni avtomobili: Večji doseg, hitrejše polnjenje

Gregor Grosman
08.07.2023 05:10

Japonsko podjetje verjame, da bi lahko izdelalo polprevodniško baterijo z dosegom 745 milj (približno 1200 kilometrov), ki se napolni v zgolj desetih minutah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Toyota trdi, da ji je uspel preboj v tehnologiji polprevodniških baterij, ki bi lahko avtomobilom omogočile več sto kilometrov dolgo potovanje in bistveno hitrejše polnjenje. Kot je poročalo več tujih medijev, je japonski avtomobilski proizvajalec pri razvoju električnih avtomobilov nekoliko zaspal, a ugibajo, da so morda le čakali na ustrezno baterijo. Avtonomija oziroma doseg, ki ga ponujajo trenutno najbolj razširjene litij-ionske baterije in njihova hitrost polnjenja namreč marsikomu nista dovolj in potencialne kupce odvračata od nakupa avtomobila na električni pogon.

Spletni portal Extremetech.com spominja na velik uspeh, ki ga je Toyota beležila prvih nekaj let tretjega tisočletja s hibridnim modelom Prius. Hibridom so vsa ta leta ostali zavezani, kot razlog, zakaj ne izdelujejo električnih avtomobilov, pa naj bi pojasnjevali, da je učinkoviteje uporabiti omejene materiale za izdelavo baterij pri večjem številu hibridov kot manjšem številu zgolj električnih vozil. The Guardian pa zdaj poroča, da Japonsko podjetje verjame, da bi lahko izdelalo polprevodniško baterijo z dosegom 745 milj (približno 1200 kilometrov), ki se napolni v zgolj desetih minutah.

Tehnološki preboj naj bi Toyoti omogočil prepolovitev teže, velikosti in stroškov baterij, to pa bi lahko pomenilo velik napredek za njihova električna vozila. Polprevodniška, tako imenovana solid-state baterija ima večjo energijsko gostoto kot litij-ionska baterija, ki uporablja raztopino tekočega elektrolita. Načrte za izdelavo avtomobilov s takšnimi solid-state baterijami je drugi največji proizvajalec avtomobilov na svetu že pred časom napovedal za leto 2025. Kot kaže, se njihove napovedi uresničujejo, čeprav morda z nekajletno zamudo.

Reuter

Minuli torek je japonsko podjetje sporočilo, da je poenostavilo proizvodnjo materiala, ki ga potrebujejo za njihovo izdelavo, in pozdravilo to odkritje kot pomemben korak do cilja, ki bi lahko bistveno skrajšal čas polnjenja in povečal doseg vožnje. “Za naše tekoče in polprevodniške baterije želimo drastično spremeniti trenutno stanje, ko so baterije v uporabi prevelike, pretežke in predrage,” je po pisanju The Guardiana povedal Keiji Kaita, predsednik raziskovalnega in razvojnega centra za ogljično nevtralnost japonskega avtomobilskega podjetja. “Vidimo potencial in poskušali bomo vse te dejavnike prepoloviti.”

Če trditve držijo, tako David Bailey, profesor poslovne ekonomije na Univerzi v Birminghamu, bi lahko bil to prelomni trenutek za prihodnost električnih avtomobilov. “Pogosto pride do prebojev na stopnji prototipa, nato pa se zatakne pri skaliranju iz laboratorija v proizvodnjo,” je dejal. “Če bo ta preboj resničen, bi to lahko spremenilo igro, saj gre za iskanje svetega grala na področju baterijskih vozil.”

Kaita je še pojasnil, da so razvili način, kako narediti baterije bolj vzdržljive. Družba pričakuje, da bo že leta 2027 lahko proizvajala polprevodniške baterije za uporabo v električnih vozilih, je prvi poročal Financial Times. Prednost polprevodniških baterij je poleg že omenjenih lastnosti tudi njihovo zmanjšano tveganje za požar v primerjavi z litij-ionskimi baterijami. Ker pa je bila njihova izdelava doslej zmeraj povezana z višjimi stroški, je to precej omejevalo uporabo v komercialne namene. Mnogi zdaj z nestrpnostjo pričakujejo, ali bo Toyoti resnično uspelo solid-state baterije proizvajati z nižjimi stroški kot litij-ionske. Po objavi novice se je vrednost delnic Toyote povečala za 13 odstotkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta