(FOTO) Majestetični let Zeppelina nad Mariborom

Vid Kmetič
19.06.2021 04:45
Kjerkoli so tisti popoldan 12. julija 1931 Mariborčani bili, pa so okoli tretje ure vsi zadrževali dih ob prizoru, ki ga zagotovo niso pozabili do konca življenja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zeppelin nad Sodnim stolpom in Benetkami. UKM, Zbirka drobnih tiskov.
Ukm

Po ljudskem štetju je leta 1931 v Mariboru živelo 33.921 ljudi, mesto je vodil župan dr. Alojzij Juvan, po novembrskih volitvah ga je na magistratu zamenjal dotedanji podžupan dr. Franjo Lipold. Počasi je tudi Maribor najedala svetovna gospodarska kriza, zato oktobra tega leta ustanovijo Pomožno akcijo, ki je zbirala sredstva za najrevnejše sloje prebivalstva.

Kljub temu pa se je mesto še naprej razvijalo, leto poprej je bilo na Mariborskem otoku odprto eno izmed najmodernejših letnih kopališč in tujci, ki so poleg številnih Mariborčanov obiskovali to kopališče, se kar niso mogli načuditi dejstvu, da so pod soncem in v bazenih lahko uživali skupaj tako ženske kot moški. Ja, Mariborski otok je bil sila napredno kopališče in skupaj s svojo desetmetrsko skakalnico ena izmed najbolj priljubljenih poletnih mariborskih točk. Poleg novega kopališča je bilo med Mariborčani popularno seveda tudi Pohorje in v teku je bilo zbiranje sredstev za vzpenjačo, prav tako pa so v mestu zbirali prispevke za izgradnjo spomenika kralju Petru.

V nedeljo dopoldan na promenado

Poletno vročino tistega 12. julija 1931 je nekoliko omilila nevihta, ki je prejšnjo noč divjala nad mestom in okolico, tako da je bilo zunaj prijetnih 26 stopinj. Neurje pa ni prineslo samo osvežitve, z Meljskega hriba se je ponoči utrgal zemeljski plaz in zasul cesto proti Svetemu Petru (danes Malečniku). Gmote kamenja in blata so, čeprav je bila nedelja, že od ranega jutra odstranjevali prostovoljci in kaznjenci iz mariborske kaznilnice.

Zeppelin nad mariborskim železniškim mostom. Foto: Zbirka fotografij in razglednic, Pokrajinski arhiv Maribor
Pam

Tisti bolj verni Mariborčani so se dopoldan odpravili k nedeljski maši in se nato pridružili nekoliko manj vernim, ki se maše niso udeležili, sprehajalcem na promenadi. Ta je potekala leta '31 po Gosposki ulici, od Glavnega trga do Slovenske ulice in nazaj. Promeniralo se je med 10.30 in 12.00, tisti z nekoliko več denarja so se ustavili tudi pri kakšni slaščičarni, revnejši pa so svojim otokom pri medičarju privoščili le pokalico in medenjake.

Ob nedeljah so se v mestnem parku ob 11. uri pričeli promenadni koncerti in marsikdo je s promenade v Gosposki zavil tja. Mariborčani so bili na svoj park sila ponosni, kar lahko razberemo tudi iz takratnih časopisov: "Mestni park je sedaj v svoji krasni obleki, in če ga gledaš od katerekoli strani, ga moraš občudovati. Pri vhodu v park te iz divnega ribnika pozdravljata dva lepa labuda in dve partiji rac in račk. Izpred godbenega paviljona, kjer je velik, krasen cvetličen rondo, prideš v glavni drevored in v šest stranskih poti. Lepa je bivša park kavarna, ki je pa žal zaprta. Prekrasen je tudi takozvani novi park, osobito s pogledom iz južne proti severni strani čez rondo z nasajenim gozdičem ravnih vrtnic v šumo mnogovrstnih in mnogobarvnih dreves. Tu se, dragi sprehajalec, vsedi in občudoval boš to krasno panoramo, ki se spreminja od pomladi do jeseni ob solncu ali senci v najpestrejšo sliko."

Popoldan na izlet

Kosili so meščani ob nedeljah po večini doma, popoldan pa so se radi odpravili na izlete. Tisti revnejši le do pušlšankov v okolici mesta, kjer so večkrat zapeli tudi pesti in noži. Nekoliko premožnejši so se pušlšankov izogibali, popoldneve so preživljali v okoliških gostilnah, celodnevni izletniki pa so se na Pohorje ali Kozjak odpravili že zjutraj. Na Pohorju so le slab mesec prej otvorili novi Pohorski dom, prav mogoče pa je, da je tisto julijsko nedeljo marsikaterega Mariborčana radovednost zanesla na Kozjak. Tam so že teden dni videvali opico, ki je po vsej verjetnosti pobegnila kakšnemu cirkusu in se je potikala po gozdovih v bližini Svetega Duha na Ostrem Vrhu.

V Slovencu so 14. julija 1931 objavili fotografijo preleta Maribora.

Prenekateri Mariborčan se je 12. julija popoldan odpravil na prvo finalno tekmo nogometnega prvenstva Dravske banovine, na kateri so na veliko veselje domačinov nogometaši ISSK Maribor s kar 7:2 premagali Svobodo iz Ljubljane. Srečanje so podrobno opisali naslednji dan v Mariborskem večerniku Jutra, nekaj prostora pa so namenili tudi Leonu Štuklju, ki je prvi dan gimnastičnega svetovnega prvenstva v Parizu opravil svoje vaje z odliko.

Kjerkoli so tisti popoldan Mariborčani bili, pa so okoli tretje ure vsi zadrževali dih ob prizoru, ki ga zagotovo niso pozabili do konca življenja.

"Že delj časa so se vrstile napovedi o poletu zračne ladje 'Graf Zeppelin' nad Mariborom. Včeraj popoldne krog 15. je res majestetično priplul od zapada po toku Drave in je plaval preko Mariborskega otoka in Maribora v višini nekaj sto metrov, tako nizko, da se je razločno videl napis na zračni ladji. Naravno je bil prihod Zeppelina senzacija dneva in vse je hitelo iz stanovanj na ulice, da vidijo zračnega orjaka. Na Mariborskem otoku, kjer je bilo na tisoče kopalcev, pa so ga ti seveda navdušeno pozdravljali," opišejo v Mariborskem večerniku Jutra prelet tega 236,6 metra dolgega in takrat največjega "dirižabla" na svetu LZ 127 Graf Zeppelin.

Državno mejo s takratno Kraljevino Jugoslavijo je preletel na Koroškem in nad Dravogradom zavil nad reko Dravo proti Mariboru. "Na tisoče prebivalcev Dravske doline, našega mesta in okoliških krajev vse do Radgone je imelo včeraj popoldan priložnost v zraku opazovati ponosno nemško zračno ladjo Graf Zeppelin (LZ 127). Zračna ladja je po svojem vzletu v Aspernu pri Dunaju preletela Wiener Neustadt, Semmering, Bruck, Leoben, Waizenkirchen, Wolfsberg, St. Paul, Völkermarkt, Klagenfurt (Celovec), Villach (Beljak), Dravograd, Marenberg (Radlje ob Dravi) in Maribor. Čudaško zamolklo brnenje motorjev je ob približno drugi uri in petinštirideset minut popoldan na tisoče ljudi pognalo iz hiš, na okna ali druga mesta z dobrim razgledom, od koder so lahko z navdušenim mahanjem z rutami in tudi vzklikanjem pozdravili zračno ladjo," je pisal Marburger Zeitung.

Nad samim mestom se je graf Zeppelin spustil še nekoliko nižje, saj so preleti zračnih ladij imeli (tudi) propagandne namene in verjetno je bila rana izgube naših krajev po koncu prve svetovne vojne še vedno odprta.

Eminentna družba nad Mariborom

V časniku Jugoslovan 14. julija 1931 izvemo, kdo vse je bil takrat na krovu, in verjetno nad Mariborom vse do danes ni letela tako eminentna druščina.

"Zrakoplov je vodil znani kapitan von Schiller, v kabinah so pa bili: vodja Zeppelinovih delavnic dr. Eckener, avstrijski zvezni kancelar Buresch z ženo, zunanji minister dr. Schober (znan po svojih izjavah, s katerimi je zahteval priključitev Maribora k Avstriji), ministri Winkler, Dollfuss in Heinl, predsednik Renner z ženo, deželni glavar Reither, prezidiani šef prosvetnega ministrstva dr. Perntner, pehotni general Schiebl, polkovnik Aleksander Löhr, ravnatelj nižjeavstrijske kmečke zveze Josef Sturm, nemški poslanik Kieth, ameriški poslanik Stockton, zastopniki avstrijskega aerokluba, knez Lichtenstein, prof. dr. Halban s svojo ženo Selmo Kure, ravnatelj dr. Hugo Sonnenwald, nadalje: grof dr. Recke z ženo Leonie Lenz, ritmojster Mauthner, okrajni glavar dr. A. Mauthner, ravnatelj dr. Hoffmann - Ostenhof, od Luftverkehr A. G. stotnik Pizzini, od madjarskega aerokluba Paul pl. Bethlen - Falva in od češkoslovaškega aerokluba dr. Antonin Filek iz Prage, od avstrijskih železnic generalni ravnatelj Seefehlner ter nadalje še: komercialni svetnik Rospissing, inž. Spiess, ministerialni svetnik dr. Altmann, centralni inšpektor avstrijske policije dr. Skubl, šef letalske policije Marwill in zastopniki dunajskega tiska."

Potnik na Zeppelinu, ki je plul nad Mariborom, je bil tudi kasnejši vojni zločinec Alexander Löhr. Foto: Bundesarchiv
O.ang.

Verjetno gre razloge za tako izborno zasedbo potnikov iskati tudi v dejstvu, da je bil to zadnji Zeppelinov let pred poletom na severni pol, na katerega se je zračna ladja odpravila le dober teden dni kasneje. V čast temu podvigu je nemška pošta natisnila celo priložnostne znamke. Od vseh predsednikov, ministrov, veleposlanikov, častnikov in kar je še na krovu bilo imenitnežev, pa sta dva potnika za nas še posebej zanimiva.

Prvi je polkovnik Alexander Löhr. Slabih deset let kasneje je taisti Alexander Löhr, takrat že s činom generala, poveljeval Luftflotte 4, ki je 6. aprila 1941 bombardirala Beograd. S tem se je tudi v Jugoslaviji začela druga svetovna vojna, prav tako v Jugoslaviji pa se je šest let kasneje končalo generalovo življenje. 15. maja 1945 so ga med begom v Avstrijo zajeli na Koroškem. Prepeljali so ga v Maribor in nato v Beograd, kjer so mu sodili in ga obsodili na smrt. Kazen nad njim so izvršili 26. februarja 1947.

Zagotovo pa se tisto nedeljo med preletom Maribora polkovniku Löhru ni niti sanjalo, kaj vse mu bo prineslo naslednje desetletje in pol ter da bo naslednjič mesto pod seboj obiskal kot vojni ujetnik.

Vprašanje, ali se je leta 1931 centralni inšpektor avstrijske policije dr. Michael Skubl še spomnil mladeniča, ki ga je kot takratni nadkomisar na kratko zaslišal v Ljubljani leta 1914, in ali je vedel, da je ta njuna epizoda ostala zapisana za vedno. Ljubljanski mladenič ni bil nihče drug kot Ivan Cankar, ki je takoj po izbruhu prve svetovne vojne že drugič pristal v zaporu, saj naj bi "baje zinil prijazno besedo o Srbih". Takole je zapisal:

"Že drugi dan po ovadbi so me na Vrhniki aretirali. Žandar je bil sposoben človek, nobene besede nimam zoper njega. Nekakšno dve uri sem ostal v zaporu, nato so me poklicali k sodniku. Ta sodnik je bil pameten mož. Po kratkem zaslišanju je izrazil, da stvar ne more imeti hudih posledic; poslal me je domov. In ta pametni mož se je zmotil. Dne 23. avgusta 1914 se prikažeta pri meni dva detektiva, dva čedna gospoda, ter me povabita s seboj h gospodu nadkomisarju doktorju Skublu. Prekrasno jutro je bilo! Poletje brez primere! Gospod nadkomisar doktor Skubl je prijazen in evropejski mož. Zasliševal me je precej na kratko ter nazadnje dejal, da stvar nikakor ne more imeti hudih posledic. Tudi prijazni in evropejski mož se je hudo zmotil. Še isti dan sem se napotil v spremstvu detektiva v Marianum, kjer je takrat imelo svoje domovanje divizijsko sodišče. Tam me živ krst niti pogledal ni, temveč kar tako so me poslali na Grad."

Za trenutek ustavljen čas

Mariborčanov pa tisto poletno nedeljsko popoldne zagotovo ni zanimala ne posadka ne potniki na krovu Zeppelina, pa tudi preteklost in prihodnost ne. Za tistih nekaj minut, ko je nad mestom plavala veličastna zračna ladja in metala na ulice in hiše svojo ogromno senco, se je zanje ustavil čas. Pozabili so na vsakdanje skrbi in težave ter se prepustili sanjarjenju in lepoti videnega.

Tadej Regent

"Prebivalstvo je povsod drlo k oknom, na balkone, strehe ter na ulice in trge, da bi ga bolje videlo. Nekateri so ga pozdravljali z robci in vzkliki, katerih pa potniki na orjaku seveda niso slišali. Naposled je kot ogromna cigara zatonil na severovzhodu za Stolnim hribom, preletel po sredini Slovenske gorice in pri Radgoni zapustil jugoslovansko državno ozemlje, nad katerim je letel mnogo bolj počasi kakor nad avstrijskim."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.