Googlova naj iskanja v letu 2022: Kaj zanima slovenske uporabnike spleta in kako drugačni smo od globalne populacije

Gregor Grosman Gregor Grosman
10.12.2022 03:30

Katere stvari, osebe in dogodke smo največkrat iskali na googlu v iztekajočem se letu 2022? Kateri dogodek je bil najbolj iskan v zadnjih dvanajstih mesecih?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters
Google

Kot že veliko let, je tudi za letos spletni iskalnik Google objavil zanimivo lestvico najbolj priljubljenih pojmov, po katerih brskajo spletni uporabniki, ki so jo poimenovali Leto v iskanju 2022. Gre za vpogled v najpomembnejše trenutke in trende iztekajočega se leta, rezultati pa že nekaj zadnjih let vključujejo tudi podatke o iskanjih na googlu v Sloveniji. Katere stvari, osebe in dogodke smo največkrat iskali na googlu v iztekajočem se letu 2022? Kateri dogodek je bil najbolj iskan v zadnjih dvanajstih mesecih? Katere televizijske serije in resničnostni šovi so najbolj pritegnili pozornost ljudi?

Google

Sodeč po Googlu, so to evropsko prvenstvo v košarki, supervolilno leto in razmere v Ukrajini. To so teme, ki so bile v letu 2022 pri nas med najbolj iskanimi. Šport tako ostaja med pomembnejšimi zanimanji Slovencev, saj so se v letu, ki so ga zaznamovali številni športni dogodki, ti pogosto pojavljali tudi med iskanji. V samem vrhu iskanj je Eurobasket, sledijo mu svetovno prvenstvo v nogometu, zimske olimpijske igre, svetovno prvenstvo v odbojki in evropsko prvenstvo v rokometu.

Posebno zanimiv je pogled na najbolj iskana vprašanja, ki se začnejo z vprašalnico "kako". Čeprav je Slovence letos najbolj zanimalo, kako preveriti stanje bonov, ta segment razkriva vpliv epidemije koronavirusa na našo realnost. Kako do potrdila o prebolevnosti? Kako dolgo traja karantena? Kako do PCR-testa? To so vprašanja, ki jih najdemo med najbolj pogostimi na lestvici. Lahko bi rekli, da hujšanje ni več tako v modi, saj se je "Kako shujšati" znašlo šele na desetem mestu lestvice najbolj iskanih vprašanj, višje sta uvrščeni celo vprašanji, kako sestaviti rubikovo kocko in kako se znebiti mušic.

Google

Da so leto pomembno zaznamovale volitve, dokazuje drugo najbolj iskano geslo med splošnimi iskanji v letošnjem letu - Volitve 2022. Politično obarvano je tudi tretje najbolj iskano geslo, to je Ukrajina, sledi DVK (državna volilna komisija), Fifa World Cup 2022, na šestem mestu je umrli pevec zagrebške pop-rock skupine Parni Valjak Aki Rahimovski, novoizvoljeni predsednik vlade Robert Golob je osmi, pokojna britanka kraljica Elizabeta mesto za njim. Na desetem mestu lestvice splošnih iskanj pa je geslo, za katero bi mnogi pričakovali, da s(m)o ga večkrat "guglali": cene goriva.

Google

Na področju TV-zabave so slovenski uporabniki najpogosteje iskali informacije o Poroki na prvi pogled. Sledi priljubljena Netflix serija Stranger Things, tretja je Euphoria, na četrtem mestu pa se je znašel Sanjski moški. HBO-jev House of Dragon je peti, Gospod profesor šesti, na sedmem mestu pa Znan obraz ima svoj glas. Ljubezen po domače je deseta po številu iskanj. Med naj filmi pa si na lestvici sledijo Top Gun, Don't Look Up, Pr' Hostar 2, The Batman in Uncharted.

Najbolj iskana oseba v letu 2022 je prej omenjeni Robert Golob, sledi mu Barbara Vesel, partnerica pevca Akija Rahimovskega, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar in politik Anže Logar. Od šestega do desetega mesta na lestvici pa si sledijo aktualni minister za delo Luka Mesec, slovenska smučarska skakalka Urša Bogataj, novinar Igor Pirkovič, Nina Krajnik ter slovenska starleta in zvezdnica balkanskih resničnostnih šovov Denise Dame.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta