(INTERVJU) Aleš Hojs: Ne želim biti žaljiv. Direkten bom pa zmeraj

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
18.04.2020 06:33

Minister za notranje zadeve, o ukrepih, vojski, sindikatih, kadrovanju, delu vlade in višegrajski skupini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V tem tednu ste ostali brez enega od državnih sekretarjev, potem ko ste sprejeli odstop Franca Breznika. Imate že ime novega sekretarja?
"Ne, tega imena še nimam."
Prihodnji teden prinaša omilitev ukrepov, kar zadeva gibanje med občinami.
"Da, mogoč bo dostop do zemljišč, parcel, vikendov, sekundarnih naslovov, do kakršnegakoli lastništva, ki ga imate v drugi občini, ker pomeni, da bi se ta prehod lahko začel izvajati. To ni le psihološka sprostitev, ampak dejanska, saj ocenjujem, da če se nekdo pelje iz točke A v točko B s svojim vozilom, ker javnega prometa ni, in če ob tem upošteva vse omejitve, ki so v tisti drugi občini, in torej v občini, kamor potuje, ne obiskuje trgovin, bank, ni potencialen prenašalec."
Ne razmišljate pa o odpravi splošne omejitve gibanja.
"Na to bo treba še počakati. Rezultati zadnjih dni so zelo dobri, vezano na teste in nove okužene ter ozdravljene, ampak zdravstvena stroka je prepričana, da je treba počakati še kak teden, da spet postavimo zadostno število testiranj, kajti med prazničnimi dnevi je bilo testiranj manj. Da vidimo, ali je krivulja padla pod tisti magični en odstotek, ki ga zdravstvena stroka zagovarja, da lahko potem ukrepe v nekem širšem smislu začnemo sproščati."
Med vikendom se je znova poostreno nadzorovalo, ali ljudje ukrepe upoštevamo.
"Ljudje se relativno dobro držijo vsega, ni prehajanja med občinami. Bilo je sicer nekaj prekrškov, kar je normalno. Hujši problem pa je, kar ugotavljamo, da se ljudje vseeno ne držijo tistega, kar smo jih prosili, tukaj pač nima država nobenih pristojnosti - torej, da se ne obiskujemo. Ne gre za zbiranje na javnem mestu, ne gre za druženja dveh, štirih, ampak za to, da so se ljudje, še posebej v prazničnih dneh znotraj občine, sorodniki, še bolj je bilo to izrazito na vaseh ali v manjših mestih, intenzivno obiskovali, imeli skupna velikonočna kosila. To po moji oceni ni dobro, ampak očitno ljudje še zmeraj mislijo, da jim to ni potrebno."
Razburilo je navodilo, da naj bi upokojenci, starejši od 65 let, pred obiskom trgovine pokazali osebni dokument. Na twitterju ste se na te očitke odzvali z nasvetom mladim, da naj se ti naslednjič, ko jih bo prodajalec ob nakupu alkohola vprašal za osebno, obrnejo na pooblaščenko, saj je to represija. Ampak ta omejitev prodaje alkohola je zakonsko določena. Kje je za vas meja med potrebnimi ukrepi in svobodo posameznika?
"Nihče v vladi, to vam lahko zagotovim, ni tega ukrepa naredil, zato da bi posegal v svobodo kogarkoli. Šlo je preprosto za to, da smo tudi na policiji, ministrstvu za notranje zadeve, pa tudi sam sem dobil kar nekaj pritožb varnostnih služb, torej tistih, ki varujejo trgovske centre. V nekaterih primerih je nastalo fizično nasilje, prerivanje. Varnostniki so morali posredovati pri tistih, ki so jih ocenili kot mlajše in v tistih urah v trgovino naj ne bi vstopali, zato da ščitijo sebe in seveda ranljive skupine. Ukrep je bil mišljen zgolj v tej smeri, nikakor pa, da bi moral vsak pokazati osebno izkaznico, ampak da bi varnostnik, če oceni, da je nekdo videti mlajši, lahko to preveril z identifikacijo. To sem primerjal z mladimi in alkoholom, ker se je informacijska pooblaščenka znova oglasila, a po moji oceni povsem nepotrebno, da je to poseg v osebno svobodo, človekovo pravico.
Ne nazadnje, tudi ukrep, ki ga je sprejela prejšnja vlada, nosilec je bila Stranka Alenke Bratušek, tudi naša stranka pa je bila pobudnica, gre za brezplačno vožnjo upokojencev, je zadeve omejil na 65 let. Tudi v tem primeru se bo nekako treba legitimirati, da se bo vedelo, kdo je star 65 in kdo ne."

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta