(INTERVJU) Alfred Bosch: Bojimo se, da bodo o stali v zaporu

Bojan Brezigar
21.09.2019 05:00

O njem bi lahko zapisali, da je pravi človek na pravem mestu. Življenjska pot sedanjega katalonskega zunanjega ministra in člana stranke katalonske republikanske levice ERC je namreč zelo pestra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marc Puig I Perez

Doktoriral je iz afriške zgodovine z disertacijo o Nelsonu Mandeli, kot sodelavec številnih medijev je med drugim poročal o Afriki, o balkanskih vojnah, o Nikaragvi, o palestinski intifadi ter o libanonski in šrilanški državljanski vojni. Že leta 1992 je bil član pripravljalnega odbora olimpijskih iger v Barceloni, bil je ustanovni član nevladne organizacije ANC in član odbora druge nevladne organizacije Ómnium cultural, bil je poslanec v španskem parlamentu v Madridu in nato mestni svetnik v Barceloni, afriško zgodovino je poučeval na univerzah v Barceloni, Madridu, Londonu in Chicagu. Njegova angleščina ne pozna španskega naglasa, je tekoča, plemenita.
Že pred časom mi je prijatelj Vicent Partal, odgovorni urednik spletnega portala Vilaweb, priporočil srečanje z Boschem. "Govori z njim, izreden človek je," je dejal. Ni se motil. Obiskal sem ga dan po uradni proslavi ob katalonskem državnem prazniku, ki je bila izvirna in veličastna. Namenjena je bila tistim, ki jih ni, med temi v osrednjem delu politikom v zaporu in v izgnanstvu. Z naslovom Tornarem (Vrnili se bomo) je želela izpostaviti pozitivno noto in vsem je bilo zastavljeno vprašanje, kaj bodo prinesli s seboj v kovčku, ko se bodo vrnili. In to je bila iztočnica za moje prvo vprašanje.

Alfred Bosch med ceremonijo prevzema funkcije zunajnjega ministra Katalonije.
Jordi Bedmar Pascual
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta