(INTERVJU) Dejan Turk: Digitalizacija ne sme biti projekt tehnike

Gregor Grosman Gregor Grosman
30.11.2019 06:33

Konkurenčnost prostega trga in stabilno poslovno okolje sta ključna za vsa podjetja, ki delajo in investirajo v Sloveniji, pravi prvi mož družbe A1 v Sloveniji in VIP Mobile v Srbiji Dejan Turk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Sedite na dveh stolčkih, razpeti ste med A1 v Sloveniji in VIP Mobile v Srbiji, večino časa preživite v Beogradu, kjer živite z družino. Kako je stečaj Adrie vplival na vaše potovalne navade?
"Pet let že živim v Beogradu. Pogosto sem dan ali dva v Sloveniji, čeprav me včasih ni tudi dva tedna. Tukaj imamo dobrega direktorja, Lovra Peterlina, ki izjemno dobro opravlja posel in operativno vodi podjetje. Na srečo v nesreči Adria ni letela v Beograd, že pred leti je ukinila vse linije, in Air Serbia ima zelo dobre povezave: zjutraj letiš ob sedmih in se zvečer ob pol enajstih vrneš, tako da lahko prideš in oddelaš cel delovni dan."
Kakšno je vaše mnenje o povezljivosti Slovenije z balkanskimi trgi, kar naša vlada nenehno poudarja, odkar smo izgubili nacionalnega letalskega prevoznika?
"Z avionom letim, ker je večkrat na cestah kaos, ki ga povzroča zastoj na meji med Srbijo in Hrvaško, kjer so še vedno intenzivne kontrole. Sploh kadar so prazniki in se veliko Turkov, ljudi s Kosova ali iz Makedonije vrača ali odhaja v Evropo. Enkrat sem čakal osem ur. Zato mi je toliko bolj pomembno, da vem, kdaj letim in kdaj se vozim. Enkrat na mesec grem z avionom, trikrat mesečno z avtomobilom. V smislu povezljivosti bi mi bila pomembnejša boljša cestna infrastruktura in olajšanje pretoka ljudi, tovora in storitev."
Lahko videokonference nadomestijo potovanja ali ne morejo odpraviti osebnega stika?
"Mi veliko uporabljamo tehnologijo, smo operater s sofisticirano videokonferenčno opremo, vendar še vedno raje sedem v avto, ko imam neki resen sestanek in vem, da se moramo o stvareh pogovoriti iz oči v oči. Videokonference so včasih, ko imaš potrebo se kaj hitro dogovoriti in sestati, dobrodošel pripomoček."
Ste generacija, ki se je cirilice učila v šoli. Sklepate v Srbiji pogodbe v latinici ali cirilici?
"Sem generacija, ki je cirilico imela in jo pozabila. Imel sem jo tudi v vojski. Vseeno sem se moral cirilice na novo učiti v Srbiji in sedaj jo kolikor toliko tekoče berem. Pogodbe niso v cirilici, po navadi jih imamo v latinici, v angleščini in srbščini. So pa vsa dokumentacija in vsi dopisi državnih organov izključno v cirilici. Če želiš prebrati dopis državnega organa, regulatorja, je pomembno, da obvladaš cirilico."
Katere so vrednote in prednosti Slovencev? Poznate avstrijsko kulturo, živeli ste na Dunaju, pa Srbijo.
"Če primerjam Slovenijo in Srbijo, kjer dajem iste napotke ljudem tam in tu, zaslediš, da v Srbiji po navadi prideš na bolj inovativen način, v krajšem času, z manj denarja, bistveno manj strukturirano sicer, do rezultata. V Sloveniji imamo bolj nemško-avstrijski način dela, skušamo biti zelo strukturirani, veliko razmišljati, zelo dolgo debatirati. In potem tudi pridemo do rezultata, kar včasih traja nekoliko dlje in je nekoliko dražje. Sicer pa Slovenci v tem, da smo bolj strukturirani, znamo širše pogledati na določeno situacijo in upoštevamo več dejavnikov. Naša prednost je predvsem komunikacija, da znamo govoriti veliko jezikov. Smo multilingualni, odprti proti svetu, a verjetno še premalo."

Dejan Turk
Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta