(INTERVJU) Dejan Židan: Pojavu Levice so botrovale tudi nekatere napake SD

Uroš Esih Uroš Esih
09.11.2019 06:48

Predsednik Socialnih demokratov (SD) in državnega zbora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Danes ima SD programsko-statutarni kongres. Zakaj ravno leto dni po začetku dela manjšinske vlade? Je to že začetek priprav na nove predčasne volitve?
"Vse bomo naredili, kar je v naši moči, imamo pa samo deset poslancev, da bi imeli naslednje volitve, ki bodo redne. Zdajšnja koalicija je koristna za Slovenijo, SD pa mora kot stranka napredovati. V lastnem delu smo opazili nekatere pomanjkljivosti, ki jih želimo odpraviti. Prva pomanjkljivost je, da je pot odločanja o resnih zadevah predolga. Živeli smo v času, ko je bilo možno o resnih vsebinskih zadevah pogovarjati se na predsedstvu stranke, se posvetovati s članstvom, iskati skupna izhodišča, ponovno se pogovarjati na predsedstvu, nato pa stališča zastopati, ko se pogovarjamo z drugimi političnimi strankami ali civilno družbo. To je bil proces, ki je terjal tedne in včasih celo mesece. Zdaj pa živimo v digitalizirani eri, kjer se želi, da stranke odreagiramo v nekaj urah ali dneh. Zato želimo v delovanje stranke po hierarhiji navzdol in navzgor vpeljati digitalizacijo, kar bi vodstvu stranke omogočilo, da se o nekaterih resnih zadevah posvetuje v realnem času. Tako, da v realnem času preverimo stališče članstva in potem kot vodstvo to zastopamo.
Po drugi strani želimo mreži stranke, za katero menimo, da je najmočnejša v državi, dati več svobode pri lastni organizaciji. Do sedaj je centrala določala, kje so meje, kdo se s kom združuje na terenu, zdaj pa želimo, da imamo na tem področju več pluralizma. Kot tretje želimo pri soodločanju o pomembnih stvareh dati priložnost sindikatom ali nevladnim organizacijam, ki jih spoštujemo. Skratka, potrebujemo model za hitrejše odločanje.
Kar zadeva program stranke, pa je ves čas zorelo prepričanje, da je največja kriza podnebno- okoljska, ki postaja tudi družbena. Zato smo se odločili, da je pravi čas, in stranko zdaj bolj popeljemo tudi v zeleno smer, ki jo razumemo kot socialnodemokratsko zeleno smer."
Zelenega političnega prostora tudi ne zaseda nobena parlamentarna stranka.
"Kar naši stranki daje novo možnost delovanja."
V volatilnem slovenskem političnem sistemu se stranke premikajo. Nova Slovenija se želi premakniti v sredino političnega prostora, kam pa vi?
"Ponosni smo, da smo leva politična stranka, nekateri levi poudarki bodo z nadgradnjo programa celo bolj izraženi. Želim si, da bi vse politične stranke v Sloveniji in širše zastopale okoljsko-podnebno agendo. Potem bo najlažje ukrepati, ukrepati pa je treba takoj."
Ste torej ugotovili, da stranka ne nagovarja več potreb in interesov svojega volilnega telesa? Kdo pravzaprav sestavlja vaše volilno telo, to veste?
"Verjamem, da to vsaka stranka ve. Mi izhajamo iz delavskega gibanja, zato govorimo, da imamo več kot 120-letno tradicijo. Stranka je še vedno izrazito fokusirana na zaposlene, tako v javnih kot zasebnih podjetjih. Fokusirana je tudi na upokojence in mlade ter na ljudi, ki jim je zaradi različnih razlogov težko. Resna politična stranka, ki teče na dolgi rok in se gre maraton, ne pa šprinta na obdobje dveh ali štirih let, mora družbo razumeti kot celoto. Mi smo široka stranka, ker na družbo gledamo v svoji celovitosti, naša izhodišča pa so zelo trdna. Na kongresu smo naše pozicije strnili v tri pakete, zelenega, razvojnega in solidarnega. To omogoča, da naši simpatizerji lažje spoznajo, kaj je značilnost socialnih demokratov, nam pa omogoča, da delujemo bolj fokusirano."
Ste dokončno spoznali, da ekskurz socialne demokracije v tretjo pot, kamor sta stranko usmerila vaš predhodnik Borut Pahor in Igor Lukšič kot takratni ideolog stranke, ni prinesel rezultatov, zdaj pa se, ko je politično polje močno (neo)liberalizirano, želite vrniti h koreninam?
"To smo ugotovili že lep čas nazaj. Mi jasno in ponosno povemo, da smo stranka levega političnega pola. Mi nismo liberalna stranka ne stranka liberalne sredine, ki daje na prvo mesto vrednote, ki podpirajo zlasti zmagovalce. V Sloveniji se pogosto slika napačna, črno-bela slika. To je, da imamo večinoma leve politične koalicije, občasno pa tudi desno. Vendar v resnici ni tako. Večinoma Slovenijo vodijo sredinske, torej liberalne stranke, ki niso leve."

Dejan Židan
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta