(INTERVJU) Digitalna tehnologija: Zasebnost ali varnost. Kaj bi izbrali?

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
23.05.2020 05:00

Z dr. Markom Grobelnikom, nacionalnim glasnikom digitalne tehnologije, o umetni inteligenci, njeni nepogrešljivosti v času pandemije, strahu pred nadzorom in tudi o času, ko v kmetijstvu ne bo več sezonskih delavcev, ampak roboti - in ta čas je blizu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Marko Grobelnik: “Z uporabo algoritmov je mogoče ustvariti nabor zdravilnih učinkovin, ki bi lahko bile kandidatke za zdravljenje bolezni covid-19.”
Robert Balen

Pandemijo si bomo najbrž zapomnili tudi po tem, da smo videli digitalno tehnologijo in uporabo umetne inteligence (UI) v takšnem pogonu, kot še nikoli. Razlog sicer ni razveseljiv, a vas je najbrž to znanstveno vrenje na področju UI vseeno prevzelo.
"Ja, me je. No, UI me je prevzela že v 80. letih prejšnjega stoletja, dve desetletji se je razvijala v senci spletnih in mobilnih tehnologij kot podpora za obvladovanje masovnih podatkov, ki jih je prinašal internet, v zadnjih petih, šestih letih pa je na tem področju nastal konkreten razcvet, od širokega vstopa v javnost in tudi do popularnosti, zaradi nekaj zelo prebojnih rešitev, ki jih je UI razvila. Najpomembnejše tri so, da so računalniki začeli videti, slišati in prevajati. Naenkrat je računalnik dobil oči, ušesa in prevajanje je naredilo velik korak naprej. Gre za podoben razvoj, kot da bi slepemu in gluhemu človeku omogočili, da spregleda in sliši. Tehnologije UI so seveda veliko širše področje od tega, a so morda manj vidne in zato manj očitne."
Denimo.
"Vsakič ko iskalniku, recimo Googlu, postavite vprašanje, se zadaj sproži zapleten proces za to, da dobite rezultate - gre seveda za algoritme UI. Ko odprete spletno stran in se vam pojavi ob strani neko oglasno sporočilo, najbrž mislite, da ga je pač naključno nekdo postavil tja. Ne, ni ga. V ozadju procesa se najprej izvede dražba. Dražba je množica sistemov, ki tekmujejo, kdo bo prav vam predstavil prav to in to oglasno sporočilo. Na delu je veliko UI, zelo sofisticirane. Vsak, ki uporablja računalnik in pametni telefon, ima vsak dan veliko stika s to tehnologijo, le zaveda se je ne."

“V tem trenutku umetna inteligenca še ne prevzema delovnih mest, kar pa ne pomeni, da bo še dolgo tako.”
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.