(INTERVJU) Družinska terapevtka: Prevelika uporaba telefonov in aplikacij vodi v zasvojenost

Petra Zemljič Petra Zemljič
29.06.2019 04:59

Monika Vuk, zakonska in družinska terapevtka, stažistka pri Družinskem centru mir.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ena od ključnih ugotovitev raziskave je, da mladi v Sloveniji preživijo relativno veliko časa na internetu, medtem ko osebna interakcija pada. Zakaj se nočejo več odklopiti od ekranov, čeprav je to vzrok številnih prepirov doma, v mnogih primerih pa govorijo tudi že o zasvojenosti? Kam nas lahko vse to pripelje?
"Številne študije so že dokazale, da uporaba telefonov in aplikacij vpliva na sproščanje dopamina v možganih. Ko imamo več dopamina, smo boljše volje, imamo več energije, motivacije, bolj smo zadovoljni ... Prevelika uporaba telefonov in aplikacij pa vodi v zasvojenost. Prav tako se mladi s komuniciranjem preko družabnih omrežij izognejo direktni osebni komunikaciji, ki predstavlja večji izziv - vsi namreč vemo, da je lažje nekomu nekaj sporočiti pisno, saj na ta način nismo deležni takojšnjega kontraodziva, zavrnitve, katere nas je strah. Takšen način interakcije na dolgi rok vodi v izogibanje odgovornosti za svoje besede in dejanja."
Pametni telefoni, tablice in druge mobilne naprave so tako zelo stimulativni in zabavni, da lahko poteptajo naravne instinkte otrok za gibanje, raziskovanje in morda celo najpomembnejše - socialno interakcijo, a ne? Pa tudi človek ni ustvarjen, da sprejema toliko impulzov z različnih aplikacij. Kdo obvladuje koga - mi pametne telefone ali obratno?
"Vse naštete naprave so stimulativne, zanimive, poučne, zabavne. Imajo pozitivne lastnosti - nudijo nam različne informacije, lahko se veliko naučimo, sprostimo, a obstaja tudi negativna stran, če se jim preveč prepustimo - umikanje, pasivnost na področju gibanja. Čas hitro mineva, minejo minute, ure in hitro lahko pozabimo na čas, ki ga prebijemo na internetu. Otrokom moramo dati toliko svobode, odgovornosti, kot so je za svoja leta zmožni nositi. Omejiti moramo čas, ki ga preživijo s pametnimi telefoni, tablicami ... na internetu in jim ponuditi nekaj drugega, sebe, svoj prosti čas. Internet je lahko kot ena varuška, varuška, pri kateri ne moremo predhodno preveriti njenega značaja, in kaj kmalu se lahko zgodi, da se otroci brez ustreznega nadzora ujamejo v temne plati medmrežja, na dolgi rok pa lahko zaradi tega privzamejo napačne vrednote, ki niso v skladu s kulturno-socialnim okoljem, v katerem bivajo."
Nekatere šole so se že odločile za splošno prepoved uporabe mobilnih telefonov. Kakšne so vaše izkušnje, ki jih imate z mladostniki, in kaj menite o prepovedi?
"V prvi vrsti so za vzgojo svojih otrok odgovorni starši. Ti morajo svojim otrokom privzgojiti vrednote in postaviti meje, ki jih bodo upoštevali tudi ob njihovi nenavzočnosti izven domačega okolja. Tudi v šoli morajo učitelji postaviti jasno strukturo in meje. Izkušnje so različne: otroci in mladostniki, ki imajo doma jasno postavljene meje glede uporabe mobilnih telefonov, nimajo težav pri spoštovanju pravil glede uporabe telefonov v drugih okoliščinah, v šoli, pri pouku, različnih aktivnostih ... Otroci in mladostniki, ki veliko časa preživijo z mobilnim telefonom, pa imajo težave tudi v drugih situacijah in se jim je vsaj na začetku težko odpovedati uporabi telefona. Na določenih taborih je uporaba mobilnega telefona prepovedana in se otroci sploh ne pritožujejo, ko se vključijo in vživijo v različne aktivnosti. Mobilni telefoni so lahko na neki način nadomestek za odnos in igro. Otroci potrebujejo odraslega, da jim postavi jasno strukturo, v kateri je vsega zadosti, torej učenje, najrazličnejše aktivnosti, spodbujanje kreativnosti, čas za počitek, igro in tako naprej."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta