(INTERVJU) Dušan Plut: Standardi demokracije so se po nastopu sedanje vlade absolutno znižali. In to me zelo zelo skrbi

Urban Červek Urban Červek
20.06.2020 07:00

Geograf in zgodovinar je bil v slovenski državni politiki aktiven relativno malo časa, od leta 1990 do 1992, vendar je do danes ostal v spominu kot obraz zelenega političnega gibanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Po spletu okoliščin je v tistih prelomnih časih spremljal osamosvajanje Slovenije in leta 1990 postal član predsedstva republike. V visoki politiki se je znašel skorajda naključno, pojasni, saj je dan prej od kandidature za predsedstvo odstopila Manca Košir in je čez noč vskočil on. "Mama je še iskala rojstni list doma v Beli krajini, da sem lahko vložil kandidaturo."
"Sem si pa že takrat javno rekel, da ne bom dolgo v politiki in res sem se "prostovoljno" poslovil že leta 1992, čeprav veliko ljudi misli, da sem bil v politiki dolgo časa, kar je prav zanimivo. Tri leta, vse skupaj, potem sem šel ven. A ljudje so si zapomnili moje ime ob stranki Zeleni Slovenije, še vedno mi pravijo - vi, ki ste v politiki. In to po 28 letih!" v smehu pove dr. Plut v uvodu pogovora na dvorišču domače hiše na obrobju Ljubljane. "Mi pa ni nič žal, da sem bil v politiki. Je bil to pač drugačen čas. Sicer bi si sam takrat bolj želel, da bi se demokratizirala Jugoslavija, ampak ni bilo možnosti. Sistem se je preprosto iztiril. Sicer kapitalizem ni nič boljši, da ne bi še kakšne druge besede uporabil. A takrat preprosto ni šlo."

Robert Balen
Termometer, merjenje temperature, vročina... oto: Robert Balen
Robert Balen
Večer, detajl
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.