(INTERVJU) Gregor Vračko, prejemnik Michelinove zvezdice: Folk ne ve, da paradajz raste na flanci

Miha Dajčman Miha Dajčman
20.06.2020 06:30

V Hiši Denk smo se dan po razglasitvi Michelinovih ocenjevanj srečali z Gregorjem Vračkom. Pogovarjali smo se o Michelinovi zvezdici, kdo bi si jo zaslužil in o Ani Roš, o plačah in zaposlenih, novi piceriji, Kungoti in sodelovanju z lokalnimi ponudniki, o Avstrijcih, ki kupujejo na slovenski strani, o bratu, mami in ženi ter o pomembnih gostih, ki to niso.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Novice okoli Michelinovega vodnika so za nekaj ur okupirale Slovenijo, ravno v času Tedna restavracij. Edino Michelinovo zvezdico na vzhodnem delu Slovenije sta prejela Hiša Denk in chef Gregor Vračko. Kulinarična mojstra, brata Vračko, veljata za posebneža, intervjuji z njima so, če sploh pride do njih, nenavadni. Pri Večeru smo skušali Gregorja priklicati, pa nam ni uspelo. Dan po slavnostnem dnevu, ko smo izvedeli, kakšni so rezultati ocenjevanja za 960.000 evrov - toliko je vredna dvoletna licenca blagovne znamke Michelin v Sloveniji -, sem šel v domačo Kungoto, da najdem kungoško Michelinovo zvezdico.
In zvezda je priletela kar pred lokalno trgovino v Zgornji Kungoti. Bil sem v debati s kolegom z Vala 202, ko na parkirišče zapelje moški z brado in dolgimi lasmi. Vozi nekaj let star citroën. Morda moraš voziti francoski avto, da si dober kuhar, si mislim. Ko se najina pogleda srečata, začne nekaj gestikulirati. Pred tem s cenjenim kuharjem nisva spregovorila besede, dvakrat sem bil v nagrajeni Hiši Denk. Ko gostilna pod vodenjem mame bratov Vračko še ni veljala za "fine dining", čeprav sta takrat Denkova pubeca že harala po tujini, ter tik pred odprtjem obnovljenega kompleksa Hiše Denk pred leti. "Kaj te kličeš okoli, da bi rad prišo? Pridi, se bomo zmenli, se' pa smo te iz Kungote," me ogovori brez pozdrava in razloži, zakaj se ni javil.
V trgovino se je pripeljal po žemlje za mamo, nekdaj šefico gostilne Denk. "Kupim žemlje, grem do mame, vzamem robo (svežo zelenjavo z maminega vrta, op. p.) in se dobiva v gostilni," reče, ko ga opazijo domačini. "Čestitke. Smo te gledali včeraj po televiziji. Povedal pa nisi veliko," mu reče prvi. "Nena kurblaj. Naj govorijo oni, ki so načitani," mu v svojem stilu reče Vračko. Starejša prodajalka v trgovini pa: "Bravo, zaslužili ste si." Kuharski mojster odvrne: "Vsi, cela Kungota si je zaslužila." V delikatesi mu trgovka ob njegovem naročilu štirih kosov reče: "Ne boš vzel pet komadov? Bolj poceni te bo prišlo. Da boš nekaj prišparal." Kuhar, ki je videl najboljše kuhinje sveta in v njih delal, se je le nasmehnil.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Gregor Vračko, šef Hiše Denk z edino zvezdico na Štajerskem
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.