(INTERVJU) Marko Juhant: Vzgojno leni starši so zelo pridni starši

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
06.06.2020 04:50

Specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti, avtor številnih knjižnih uspešnic o vzgoji, je pravkar izdal novo: Varuh dolžnosti staršev, podnaslovljeno z Uporabite zdravo pamet, ne potrebujete dovoljenja znanosti!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Juhant: "​Dobra stran koronavirusa je bila, da je otrokom vrnil starše."
Igor Napast

Skoraj desetletje je, kar je izšla vaša uspešnica Varuh otrokovih dolžnosti: ali nehajte se ukvarjati z otrokovimi pravicami. Ste kaj spremenili vzgojno klimo?
"Knjiga - napisala sva jo skupaj s Simono Levc - je bila odziv na vzgojo, ko so starši svojim otrokom ustregli v vsem, jih obvarovali vsakega napora in jih pretirano ščitili, dobili pa smo generacije zdolgočasenih, brezciljnih, nesrečnih in razvajenih mladostnikov. Knjiga je doživela vsako leto dva, tri ponatise in še vedno se prodaja.
Stanje je danes drugačno vsaj v tem, da stroka ne piše več le o otrokovih pravicah, ampak tudi o dolžnostih, in da tudi na spletni strani varuha otrokovih pravic najdete besedo dolžnost. Takrat je namreč ni bilo. In mislim, da je kar nekaj staršev vzelo v zakup kot eno od veljavnih opcij, da je otroke treba vzgajati s pravili, prepovedmi in navodili, neodvisno od tega, ali jim je všeč ali ne. Ker se redko dobro izide, če vzgajaš po principu 'kakor pač nanese'."

Marko Juhant: "Ministrica je govorila, kako lepo in dobro poteka pouk na daljavo, a je marsikateri učitelj in starš rekel, da so se bolj lovili kot učili."
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.