(INTERVJU) Mateja Kožuh Novak: Kaj drugega kot levičarka ne morem biti

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
01.08.2020 05:30

Upokojena zdravnica, doktorica znanosti, poslanka v prvem mandatu državnega zbora po volitvah leta1992, dva mandata predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Bili ste znamenita ginekologinja, manj znano je, da ste tudi epidemiologinja. Gotovo ste zelo spremljali dogajanje okrog covida-19.
"Študirala sem s pomočjo štipendije Svetovne zdravstvene organizacije na eni največjih epidemioloških šol na svetu, na Univerzi Johnsa Hopkinsa v ZDA. Doma sem nato opravila še doktorat iz ginekološke epidemiologije.
Ja, ko se je koronavirus vse bolj širil, sem nekaj tednov vsak dan preračunavala in analizirala, kaj se dogaja in kje smo v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami. Predvsem me je motilo, da pri spremljanju podatkov slišimo samo absolutne številke. Zelo redko smo izvedeli denimo, koliko okužb, koliko bolnih in koliko umrlih je v neki državi na milijon prebivalcev.. Ne moreš prikazovati in primerjati stanja v absolutnih številkah, če ima ena država 60 milijonov prebivalcev, druga pa dva milijona. Ena smrt v Sloveniji je enako kot 40 smrti v Nemčiji, kot 150 smrti v ZDA ... Poslušali smo, da ima ljubljanska pokrajina največ obolelih v Sloveniji - seveda, saj ima daleč največ prebivalcev in je tudi največja. Pogrešala sem relativne številke v vsakodnevnih obveščanjih."
Vaša ugotovitev je bila tudi, da imajo v ZDA, Veliki Britaniji in na Nizozemskem, v državah, kjer so največje in najboljše epidemiološke šole, skorajda največ žrtev. To je res nepričakovano.
"Ja, prebivalcem to ni prav nič pomagalo. Gre za to, komu je v tej situaciji prisluhnila politika; če je v službi kapitala, človeške žrtve ne štejejo, so samo kolateralna škoda. Ne razumem, kako so mogli Švedi eksperimentirati s kolektivno imunostjo, število smrti zaradi covida-19 je pri njih desetkrat večje kot pri nas. Mislim, da bo na ta račun veliko tožb. Ameriški predsednik je v imenu 'svobode in državljanske svoboščine' zagovarjal odprtje podjetij in govoril proti uporabi mask. 'Američani so svobodni ljudje', se je šopiril. No, zdaj imajo ZDA več kot 150 tisoč 'svobodnih' ljudi v nebesih. Vse bolj pa se mi zdi, da covid-19 kaže tudi na to, da se svet želi iznebiti viška starih ljudi. Covid-19 nas utegne veliko pokositi, kar je nekaterim državam dobrodošlo - prepričana sem, da Trump razmišlja točno tako, le na glas izreči si ne upa.
Skrb zbujajoča za bodočnost manj razvitih pa se mi zdi takšna strategija v tako bogati državi, kot je denimo Švedska. Nič ti torej ne pomaga, da imaš najboljše strokovnjake na svetu, če jih tisti, ki imajo oblast, niso pripravljeni poslušati, in prav to se je v teh državah z odličnimi epidemiološkimi šolami zgodilo."

Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.