(INTERVJU) Robert Pešut - Magnifico: Slovenci so olikani ljudje pa malo jih boli k....

Miha Dajčman Miha Dajčman
01.02.2020 05:33

Muzikant, Šiškar, sin matere Belokranjke in srbskega očeta. Jugoslovan, ki navija za Crveno zvezdo (in Olimpijo) ter vsak teden gleda tekme slovenske nogometne prve lige.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne piše not, ko ustvarja novo skladbo, jo zaigra, zapoje in narekuje, če je potrebno. Pišejo tisti, ki znajo, pravi Magnifico.
Osebni arhiv

Trideset let Robert Pešut, vsem dobro znan kot Magnifico, s svojim ustvarjanjem močno vpliva na pestrost slovenske glasbene scene. Magnificov prvi album Od srca do srca je od minulega leta tudi na vinilu, leto 2019 je zaključil s tradicionalnim koncertom v polnih Stožicah, kjer mu je z ekipo največji izziv biti vedno znova izviren. In to mu uspeva. Biti vedno znova zanimiv in drugačen, poseben. Z najbolj odmevnim slovenskim glasbenikom na Balkanu smo se v dneh, ko se pripravlja na koncert v dvorani Tabor v Mariboru, srečali v njegovih prostorih v studiu v Tivoliju. Močno se je čutil vonj po cigaretnem dimu, preden smo začeli, je dal dovoljenje za cigareto, tudi sam si jo je prižgal. O datumu koncerta v mariborski dvorani Tabor, ki se bo zgodil 14. februarja, pa je v svojem stilu uvodoma dejal: "Nimam nekega odnosa do tega dne. Valentinovo, kot neka noč čarovnic. Nisem sam izbral datuma, ampak organizatorji že vedo, kdaj narediti koncert. Glasbeniki delamo v tretji izmeni. Za praznike, novo leto, čeprav se sam tega izogibam, ker ne maram mraza. Mi smo ista skupina, tretja izmena - muzikanti, natakarji, kurbe in policaji."
Bojda raje ustvarjate kot koncertirate, nekoč ste dejali, da bi na leto naredili največ 20 koncertov, če bi lahko. Kaj ustvarjate trenutno?
"Ukvarjamo se z novim materialom. Želja je, da letos končamo nov album. Vmes pa pač nastopi, ki so v nekem normalnem tempu."
Komad Pegica je napoved novega albuma?
"Pegica je singel. Ne vem, ali napoveduje cel album. To bomo še videli."
Ste pa nazadnje izdali vinil. Sledite trendom?
"Nisem si nikoli mislil, da bo glasba še kdaj na tem nosilcu zvoka. Ta hipsterska generacija je obudila ene dobre stvari in jih izboljšala. Natančno to se je zgodilo z gramofoni in ploščami. Ljudje v 80. in 90. letih so poslušali boljši zvok kot pa zdaj. Logično bi bilo, da če tehnika napreduje, imamo boljši zvok. Pri sliki se pozna, imamo boljšo sliko na televiziji, zvoka pa ne. Zvočno smo pristali, da muziko poslušamo preko mobitela, maksimalno slušalk, ali pa preko računalnika in youtuba. Ne vem, ali ljudje vedo, kaj pomeni stereo hi-fi in kakšno udobje ponuja. No hipsterji so to poštekali in celo uspelo je, da so te plošče dobile ekonomsko logiko. Prodali smo jih 600 kosov, ja, smešna številka, a se mi zdi v resnici neverjetno, da smo jih prodali. En del publike ima pač rad fizični nosilec zvoka, ker veš, kaj na tem kosu imaš. Ne izgubljaš se med ključki in datotekami, kar je kar komplicirano. Pa tudi izdelke imajo ljudje radi in to še ni izumrlo. Trendi pa kažejo, da bo vse več ali manj na spletu."

Ob koncu koncerta v Stožicah je s svojimi muzikanti salutiral obiskovalcem.
Osebni arhiv
Magnifico v Stožicah decembra 2019
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta