(INTERVJU) Siniša Gačić: Tako ali tako snemam življenje

Žiga Brdnik
17.08.2019 05:33

Siniša Gačić, filmski in televizijski režiser.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Režiser Siniša Gačić je s scenaristko Anko Pirš štiri leta v Italiji snemal Cristino Pinto, prvo žensko med morilci iz neapeljske mafije Camorra, ki je bila desna roka vodje komorističnega klana Perrella, aktivnega v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Dokumentarni film, ki je iz tega nastal, z naslovom Hči Camorre, bo svetovno premiero doživel nocoj v tekmovalnem programu sarajevskega filmskega festivala. Christina Pinto se projekcije ni mogla udeležiti, saj so ji zaradi delovanja v mafijski združbi prepovedali izhod iz države, odvzeli volilno pravico in vozniško dovoljenje. 24 let je po obsodbi za dva poskusa umora preživela v najstrožjih italijanskih zaporih, med drugim v ženski kaznilnici v neapeljskem predmestju Pozzuoli, kjer še danes prebiva.
Kaj vam pomeni, da bo svetovna premiera filma Hči Camorre nocoj v tekmovalnem programu sarajevskega filmskega festivala?
"Sarajevo mi zelo veliko pomeni predvsem zaradi selektorice Rade Šešić, ki je velika avtoriteta na področju dokumentarnega filma v Evropi in svetu. Laska mi, da je film pristal v njeni selekciji, ker je videla res veliko filmov. Lani sem jo tudi spoznal in cenim njen pogled na dokumentarni film. Sarajevo je tudi največji regijski festival, kjer so na programu vedno odlični filmi. Pred nami je bil na sporedu na primer makedonski dokumentarec Honeyland, ki je pobral največ nagrad na letošnjem festivalu v Sundanceu."

Christina Pinta, hči Camorre, je 24 let preživela v najstrožjih italijanskih zaporih.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta