(INTERVJU) Slovenski turizem: Hočemo biti vrhunski, a kje se to kaže?

Franja Žišt Franja Žišt
13.07.2019 06:48

Kateri slovenski kraji so se dobro lotili turizma, kje še vedno delamo napake, kje je prevelika gneča in zakaj kremšnite in kava na Bledu še niso drage, razlaga strokovnjakinja za turizem, Maja Uran Maravić.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maja Uran Maravić, strokovnjakinja za turizem
Osebni Arhiv

Poletna turistična sezona je na vrhuncu. Že lahko sklepamo, ali bo še boljša kot lanska?
"Neki pokazatelj poletne sezone so velikonočne počitnice ter to, koliko je bilo prenočitev in prihodov turistov do 1. julija. Eden od pokazateljev je tudi, kaj se dogaja na Hrvaškem in koliko težav imajo druge destinacije - Turčija, Grčija, države v severni Afriki. Če jih nimajo, ni nujno, da bodo pri nas rekordni rezultati. Rasti v zadnjih petih letih so bile pri nas izjemne, dvostopenjske, kar je precej nad svetovnim in evropskim povprečjem. Četudi se ta rast stabilizira in bi bila denimo samo petodstotna, bo to še vedno vrhunski dosežek. Sicer pa fizični kazalci niso merilo uspešnosti poslovanja v turizmu. Pri nas večje mase turistov niti ne želimo, ker smo se zavezali trajnostnemu razvoju. Slediti moramo temu, da z isto količino gostov ustvarimo večji finančni izplen."
Kako dobro pa se znamo v Sloveniji iti turizem? Dolgo smo užaljeno vihali nos, ker nas tujina ne prepozna, sedaj pa nismo pripravljeni na množice turistov, ki prihajajo.
"Mislim, da nas še vedno ne prepoznajo. Vedo, da obstajamo, še vedno pa ne vedo točno, zakaj v Slovenijo. Imamo kompleksen turistični proizvod, precej bolj kompleksen kot Hrvaška, ki v osnovi ponuja sonce in morje. Mi imamo izredno raznovrstnost in težko jo je ​tržiti. Leta smo si prizadevali osredotočiti se, kaj kot destinacija smo. Sedaj smo se poenotili za zeleno, neokrnjeno naravo, ker je to desetletja, odkar spremljamo, glavni motiv prihoda v Slovenijo. Še vedno pa narava kot atraktivna primarna turistična ponudba ni dobro valorizirana. Naš razvoj še ni optimalen."

Osebni Arhiv
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta