(INTERVJU) Tilen Artač: Največja norost mi je, da nismo narod, ki bi znal stopiti skupaj - očitno imamo to v genih

Saša Britovšek Saša Britovšek
25.12.2021 06:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adrian Pregelj

Tilen Artač s humorjem skrbi za zdravje. Ne le svoje, tudi za naše. Ko nas ob gledanju oddaje Kaj dogaja? zapopade smeh, če le ni smeh histerične groze, je to lahko prijetno sproščujoč občutek. Precej redek v teh resnih stresnih časih. “Zakaj bi ljudje za dobro počutje jedli le prehrambne dodatke, ko pa lahko za svoje zdravje poskrbimo s smehom.” Tako humorist, imitator, televizijski voditelj in strasten glasbenik, ki nam za 31. december s svojo ekipo sodelavcev pripravlja zabaven pregled vseh norosti tega leta. Kje? V silvestrskem Kaj dogaja?

Te dni hitimo, končujemo, nakupujemo, usklajujemo delo in čas s prijatelji, družino in sodelavci. Kakšen je vaš december? Ste morda celo med tistimi, ki imajo z vročo čokolado ali kuhanim vinom, mogoče s pečenim kostanjem v rokah, končno nekaj več časa in na praznični kaos gledajo zviška?

"Do sedaj je bil december kar naporen. Poleg rednih oddaj in silvestrske oddaje sem imel še veliko dela z nastopi na privatnih dogodkih. Seveda pa gre največ časa in energije v snemanje Kaj dogaja? Po darila za najbližje pa se odpravim zadnji dan ali pa to prestavim na januar. Kuhanega vina in vroče čokolade ne pijem. Ne maram sladkih pijač."

Silvestrska oddaja je torej pod streho, na božično soboto oddaje ni. A če bi se je morali lotiti - kaj bi bile specialitete televizijske večerje na 25. december? Kdo bi pel na terasi?

"Menim, da bi to morali vprašati celotno ekipo, s katero skupaj ustvarjamo. Najprej bi sklicali sestanek, da se pogovorimo, kako bi zadeve potekale v oddaji, nato pa bi se lotili pisanja scenarija. Tukaj sta Miha Brajnik in Admir Baltić ter urednica Maša Kljun. Vse vajeti pa držita v rokah Jure Karas in Igor Bračič. Sta velika mojstra in zelo sem vesel, da delamo in ustvarjamo skupaj. No, na Mali terasi bi recimo Sveto noč prepeval zbor Dunajskih dečkov ali pa Plácido Domingo. Ta imitacija bi bila primerna prazniku."

V eni od zadnjih ur letošnjega leta pričakujemo, seveda, pregled leta. Kaj so bile največje norosti leta 2021? Takole iz vašega rokava, kdo so nesporne zmagovalke?

"(Smeh) Imam občutek, da bi radi, da vam izdam novice, ki jih bomo imeli v silvestrski oddaji Kaj dogaja? Prosim, potrpite še malo in si oglejte oddajo 31. decembra ob 20. uri na Prvem programu TV Slovenija. Je pa res, da je bilo leto 2021 zelo podobno letu 2020, le da smo takrat imeli upanje, da bo epidemije kmalu konec. Sedaj se mi zdi, da tega upanja kaj dosti več ni."

Kaj pa je vrhunec norosti preteklega leta po vašem mnenju? Bi si drznili izbrati tudi besedo leta namesto magistra Baltića?

"Največja norost je, da nismo narod, ki bi znal stopiti skupaj - očitno imamo to v genih. Pri politiki deljenje še razumem, a pri epidemiji, ko smo vendar vsi v isti godlji, bi pričakoval, da se bomo bolj povezali in sodelovali. Ne, žal ne morem izbrati besede namesto magistra Baltića. On je eden in edini ter unikaten v tej rubriki, ki je postala zelo priljubljena. Pred nekaj dnevi mi je znanec celo predlagal, da bi izdali žepni slovar skovank magistra Baltića."

Še kar vztrajam - beseda leta za vaše zasebno leto?

"Glede na to, da smo naredili v tej sezoni kar nekaj zelo dobrih in zanimivih imitacij, bi rekel, da džuboks."

Osrednja debatna tema, za šankom in za nedeljsko mizo, ni več politika. Oziroma je dobila konkurenco v zdravju, no, zdravstvu. Zdaj je vsak drugi že zdravnik, ne le politik. Kako se je to zgodilo?

"Pri nas doma po vsem tem času nista zdravje in zdravstvo na prvem mestu. Mislim, da je to bolj kultura na družbenih omrežjih, ko so ljudje skriti in tolčejo drug po drugem. Ampak to so počeli tudi pred epidemijo. Pač zagrabijo tisto, kar je najbolj popularno, in skozi komentarje izlijejo svojo jezo. Če ni covid, je pa kaj drugega. Seveda ima vsak pravico izraziti svoje mnenje, vendar zapisov na forumih in družbenih omrežjih ne berem. To me ne zanima. Nikakor pa se, kar se tiče oddaje, ne želim izogibati kritikam. Če mi kdo pošlje preko komentarja konstruktivno kritiko, o njej razmislim in jo upoštevam. Takšna je vedno dobrodošla, saj mi pomaga postajati boljši pri svojem delu."

Pohvaliti vaše imitacije in preobrazbe je ob vseh fantastično dodelanih likih zadnjih nekaj let že precej samoumevno. Menda se boste na novoletni večer spet lotili Slavoja Žižka. Le kako on gleda na zadnje leto, dve?

"V novoletni oddaji nas čaka dvojna doza vsega. Pozor!!! V posebnem kvizu bo gost resnični Slavoj Žižek. Na Mali terasi bo z menoj prepevala Maja Keuc, v novicah pa se mi bo pridružila tudi sovoditeljica Alenka Marinič. Oddajo pa zaključimo, kot se spodobi za slovenski narod, v narodnih nošah in s harmoniko."

Kakšen zalogaj je pripraviti klepet z enim od osrednjih filozofov našega časa?

"Slavoj Žižek bo v oddaji nastopil v kvizu Najbolj neumna vprašanja, ki jih lahko zastaviš Slavoju Žižku. Odgovori so bili šokantni."

Pred letom, morda več, ste v nekem intervjuju omenili, da se še ni zgodilo, da bi se kdo zaradi vaše imitacije čutil prizadetega, vam kaj očital. Je še vedno tako?

"Še vedno je tako. Največ, kar se je zgodilo, je to, da si je Luka Mesec, potem ko smo ga imitirali, spremenil frizuro. Morda je to naključje, morda le dodatno delo za naše odlične maskerje, ki morajo za naslednjo sezono narediti novo lasuljo. Čeprav je frizura zelo podobna moji. Morda bomo morali le paziti na dolžino in volumen mojih gostih las."

Imajo trdnejšo kožo estradniki ali politiki?

"Politiki, saj ste s tem, ko primerjate estradnike s politiki, užalili mene in morda še koga. (smeh)"

Povabite v oddajo tudi tiste, s katerimi se morda ne strinjate? Kdo raje odkloni povabilo?

"Do sedaj povabila v oddajo ni odklonil še nihče. Seveda pa ne vabimo gostov iz sveta politike, saj se želimo v intervjuju nekoliko distancirati od nje. A glede na to, da imam občutek, da se politiki ob oddaji zabavajo in so nam hvaležni, da jih omenimo, se mi zdi, da bi se jih kar nekaj našlo, ki bi z veseljem prišli v oddajo."

Slavoj Žižek, Alenka Marinič in Tilen Artač

Adrian Pregelj

Kaj mislite, ko rečete, da liki imitirajo vas in ne vi njih? Kako se spopadate z vsem adrenalinom, ko imitirate v živo? Menda to počnete v veliki meri spontano, sploh na radiu v oddaji Radio Ga Ga.

"Pri imitaciji moram najprej človeka, ki ga želim imitirati, začutiti. Poskusim razbrati njegov karakter, razmišljati, kot razmišlja on. Potem moram zgraditi njegov glas. Pri imitaciji z leti prideš do tega, da iščeš v glasu neki detajl in si pozoren na nianse. Potem imitacija nastane sama od sebe. Večkrat se mi je že zgodilo, da sem uporabljal iste besede kot originalni liki, a teh pred tem pri njih nisem zaznal. To sem opazil šele kasneje. Zdi se, da potem oni začnejo imitirati mojo imitacijo ali pa začnejo govoriti nekoliko drugače. Počasneje, bolj potiho.

V Radiu Ga Ga je med oddajo zelo pomembno sodelovanje. Vse ideje, ki jih napišemo na liste, velikokrat pridejo prav, od nastopajočega v tistem trenutku pa je odvisno, ali bo idejo uporabil ali ne. Na televiziji je zgodba popolnoma drugačna. Scenarij je seveda natančno določen. Treba ga je zvaditi in potem na snemanju dobro odigrati. Nekaj malega je prostora za improvizacijo in ideje. Če med snemanjem vidimo, da delujejo, jih uporabimo. Temu rečem sladkorčki."

Pri svojem mentorju Sašu Hribarju še kar vztrajate, kljub natrpanemu urniku na TVS. Kako vas je Radio Ga Ga zaznamoval?

"Z imitiranjem se profesionalno ukvarjam že od svojega sedemnajstega leta, ko sem začel sodelovati s Sašem Hribarjem, ki me je povabil v oddajo Radio Ga Ga. Poslušal sem jo že prej, ker je bila moja najljubša radijska oddaja. Izkušnje so tukaj zelo pomembne, ker tako kot danes imitiram like, jih pred desetimi leti ne bi znal. Zanimivo je, kako v življenju pride vse ob pravem času. Preden sem postal voditelj oddaje Kaj dogaja?, sem imel za sabo že sedemnajst let udejstvovanja tako na televiziji kot na radiu. Seveda večinoma v vlogi imitatorja, tako da mi vse te izkušnje še kako koristijo, ko moram že šest sezon vsak teden narediti vsaj eno novo imitacijo."

Že od otroštva vas spremlja violončelo, pravite, da ste bili prepričani, da bo le glasba vaše življenje, kariera. Koliko časa še preživite z instrumentom, koliko igrate?

"Z violončelom veliko nastopam na raznih zasebnih dogodkih. Z imitacijami poskrbim za smeh in dobro voljo, z violončelom pa za dobro in zabavno glasbo ob spremljavi odličnih glasbenikov, s katerimi redno sodelujem."

Pravijo, da ste duhoviti tudi takrat, ko niste v službi. Kje se giblje vaš vsakdanji humor? Ali kdaj obrnete kaj na šalo, ko morda to ne bi bilo treba?

"Humor je zame dobrodošel v vsakem trenutku in na vsakem mestu, saj me sprošča, pomirja in name vpliva zelo pozitivno. Zakaj bi ljudje za dobro počutje jedli le prehrambne dodatke, ko pa lahko za svoje zdravje poskrbimo s smehom. Tudi na svojem pogrebu si ne želim resnega govora. S svojima dobrima prijateljema Deso Muck in Juretom Godlerjem sem že dogovorjen, da imata na mojem pogrebu komičen govor, ki bo ljudi nasmejal. Seveda, če bosta nanj lahko prišla."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta