(INTERVJU) Timur Ejvazov, veleposlanik Rusije: Pripravljeni smo na sodelovanje s katerokoli slovensko vlado

Uroš Esih Uroš Esih
25.07.2020 06:30

Z ruskim veleposlanikom o današnji spominski slovesnosti pri Ruski kapelici, slovensko-ruskih političnih odnosih in o gospodarskem sodelovanju med državama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Glavno sporočilo slovesnosti pri Ruski kapelici je že tradicionalno, to je mir, sodelovanje in solidarnost med državami in narodi, letos seveda tudi v luči epidemije koronavirusa in novih izzivov za človeštvo, ki jih prinaša."
Robert Balen

Tako kot vsi dogodki bo tudi letošnja slovesnost pri Ruski kapelici pod Vršičem zaznamovana z epidemijo koronavirusa. Letos bo drugačna od prejšnjih, manj množična, NIJZ dovoli le 200 obiskovalcev. Kako drugačna bo ta slovesnost pod Vršičem in kaj je letos njeno glavno sporočilo?
"Drži, letošnje slovesnosti bodo potekale drugače. Dve glavni razliki sta v primerjavi s prejšnjimi. Dovolil si bom, da grem malo nazaj. Ko smo se odločali, ali bomo letos sploh organizirali slovesnosti, je bilo naše glavno vodilo, da natančno sledimo navodilom slovenske vlade zoper epidemijo koronavirusa. Največja bo letos razlika v številu udeležencev. Na naše zadovoljstvo so se slovesnosti ob Ruski kapelici v zadnjih letih spremenile v zelo množične, lahko rečemo, da v splošnoslovenski dogodek, ki se ga je redno udeleževalo nekaj tisoč ljudi. Največ seveda leta 2016 ob obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina, ko je bilo pod Vršičem okoli štiri tisoč ljudi. Letos bomo strogo sledili navodilom ministrstva za zdravje glede števila udeležencev slovesnosti. Druga razlika letos pa je, da na žalost ne bo mogla priti delegacija iz Rusije. Ne glede na to računam, da bo iz Rusije prišel tudi uradni pozdrav na visoki ravni. Glavno sporočilo slovesnosti pa je že tradicionalno, to je mir, sodelovanje in solidarnost med državami in narodi, letos seveda tudi v luči epidemije koronavirusa in novih izzivov za človeštvo, ki jih prinaša. V Rusiji smo globoko prepričani, da mora odgovor na takšne izzive, kot je pandemija, potekati skozi sodelovanje in vzajemno pomoč v mednarodnem merilu. Veseli me, da v Sloveniji marsikdo deli te naše poglede."
Uradne ruske delegacije letos zaradi epidemije ne bo, ste omenili. A k Ruski kapelici vedno prihaja tudi vrh slovenske države, politike, gospodarstva in kulture. Kdo z vrha slovenske politike je napovedal obisk? Je letos za slovesnost manj zanimanja, ker ne bo visokih ruskih gostov? Pa mogoče tudi zaradi menjave vlade marca v Sloveniji?
"Ne, nikakor ne čutimo nobenega zmanjšanja zanimanja za slovesnost. Nasprotno, ne glede na epidemijo nam je še več predstavnikov državnih oblasti, parlamenta, poslovnih krogov in javnosti stalo ob strani in so nas vzpodbujali pri organizaciji prireditve. To visoko cenimo. Svojo udeležbo je potrdil predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca pa je sprejel naš predlog, da prevzame častno pokroviteljstvo slovesnosti. Gospod Kovšca je v pogovoru pred kratkim pozdravil letošnje osrednje sporočilo našega dogodka, sodelovanje in solidarnost. Za nas je prijetno, da so si naši pogledi na to, kako morajo države sodelovati v času novih izzivov, blizu ali da v marsičem sovpadajo."

"Upamo in verjamemo, da je vsaka slovenska vlada objektivno zainteresirana za sodelovanje z Rusijo, ker to ustreza interesom obeh naših narodov."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.