(INTERVJU) ''Upamo, da se bo Slovenija znala odločiti na osnovi lastnega interesa in samostojno, ne pa, da sledi vplivu ZDA''

Uroš Esih Uroš Esih
20.06.2020 06:30

Kitajski veleposlanik v Sloveniji Wang Shunqing o virusu, WHO, 5G, kitajskih investicijah v Sloveniji ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
“Kitajska nima nobenih težav glede odnosov med Slovenijo in ZDA, a skrbi nas, da bi se lahko pojavile težave v slovensko-kitajskem sodelovanju zaradi ZDA.”
Robert Balen

Najprej se dotakniva epidemije koronavirusa. Je Kitajski uspelo dobiti vojno oziroma boj z virusom? Prav zdaj, glede na poročila iz Kitajske, se pojavljajo interpretacije, da se je tam začel drugi val epidemije.
"Od izbruha epidemije je kitajska vlada sprejela celostne in temeljite ukrepe za zajezitev epidemije. Naše medicinsko osebje je v boj z njo vložilo ogromno napora, ukrepi so bili ugodno sprejeti pri kitajskih državljanih, zato lahko v bistvu rečemo, da je bila epidemija obvladana in zamejena že marca. Takrat se je obnovilo vsakdanje življenje na Kitajskem, prav tako se je začela proizvodnja, v šole in na univerze so se vrnili učenci in študentje. Se pa zavedamo, da epidemija še ni popolnoma končana, zato obstaja riziko, da se v državo prenesejo uvoženi primeri. Kitajska se neprestano sooča z izbruhom drugega vala epidemije. V zadnjih dneh se je v svetu povečala zaskrbljenost, ker so se v Pekingu pojavili novi okuženi. To je povzročilo pozornost celotnega sveta in odprlo vprašanje, ali se je na Kitajskem začel drugi val. V Pekingu je bilo v zadnjih dneh okoli 30 potrjenih okužb. Še vedno pa ni znan dejanski izvor tega vala in ali so okužbe uvožene. V Pekingu so bili sprejeti strogi ukrepi za zajezitev okužb, zato sem osebno prepričan, da lahko tokrat tveganje omejimo v zelo zgodnji fazi, kar pomeni, da se ne bo razvil drugi val okužb.
V zadnjem času lahko opazimo, da je situacija v Sloveniji precej obetajoča, z zelo malo ali nič potrjenimi okužbami. A situacija v Sloveniji je podobna tisti na Kitajskem, glede na to, da nobeni sosednji državi še ni uspelo popolnoma zamejiti širjenja virusa. Še vedno obstaja, zaradi uvoženih primerov, tveganje za razvoj drugega vala epidemije v Sloveniji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.