(INTERVJU) Veronika Anzeljc, UKC Maribor: "Tudi zdravim porodnicam želimo zagotoviti vse, kar potrebujejo"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Z Veroniko Anzeljc, specialistko ginekologije in porodništva v UKC Maribor, smo se pogovarjali o trendih v porodničarstvu in o številu porodov.

Specifika mariborske porodnišnice je, da na eni strani sem prihaja zdrava populacija, ki si želi 'boljše izkušnje poroda', kar ji tudi omogočjo, po drugi strani pa se soočajo z resno patologijo, ki zahteva terciarno obravnavo. "Med tema dvema ravnema vozimo ves čas" pravi sogovornica.

Dolgo je bila težava odsotnost 24-urne epiduralne analgezije za lajšanje porodne bolečine. Ali zdaj tovrstni način lahko na UKC Maribor omogočajo vsem? "Neuradno je tako, da anesteziolog pride (in omogoči epiduralno analgezijo, op. a.) v vsakem trenutku, razen če je na kirurgiji res huda urgenca. A tako je povsod. Iz vsakodnevne prakse vidimo, da se to zgodi le izjemoma. Ker pa bodo te izjeme vedno prisotne, je prav, da nanje opozorimo. Dogajajo se tudi v sekundarnih bolnišnicah. Mislim, da smo v tem smislu na istem kot Ptuj. Imamo pa anesteziologa zdaj v hiši, kar je novost. Tukaj ima tudi svojo dežurno sobo - anesteziolog in anestezijska medicinska sestra sta torej locirana v porodnišnici. Prej sta bila na kirurgiji - zdaj pa sta naša in po potrebi pokrijeta urgenco na kirurgiji," odgovarja zdravnica Anzeljc. 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta