(INTERVJU) Župnik Tadej Linasi: Bog ni moped. Moped lahko “razšraufate”, Boga ne

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
15.08.2020 06:30

Dekan in župnik v Šmarju pri Jelšah, kraju, kjer je bilo največ mrtvih zaradi covida-19. V Šmarju romajo dvakrat zaporedoma - k Mariji Vnebovzeti in čez Kalvarijo k svetemu Roku, zavetniku pred nalezljivimi boleznimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

V Šmarju pri Jelšah se 15. avgusta, na veliki šmaren, tradicionalno roma v farno cerkev Marije Vnebovzete, dan kasneje pa k streljaj oddaljeni cerkvi sv. Roka, zavetnika pred kužnimi boleznimi. Kako bo letos z romanji in romarji?
"Kdo bi to vedel!"
Nebeška skrivnost?
"Romarski shodi seveda bodo, ne bodo pa takšni kot minula leta, ko smo poskrbeli za žejne in lačne, ko so bile stojnice in več tisoč ljudi ... Pred cerkvijo bomo namestili veliko klopi za romarje, da bodo lahko sedli in da bo hkrati zadoščeno varnostnim ukrepom. Mašo bo mogoče spremljati v cerkvi ali pa zunaj nje, ker bo zvočni prenos."
Kdo je zdaj "glavni" v Šmarju? Zavetnik pred kužnimi boleznimi utegne letos imeti več obiska.
"Veliki šmaren in rokovo sta praznika, ki si tesno sledita. 15. avgusta je farni praznik, a že popoldne ob petih bo prvi romarski shod pri cerkvi sv. Roka. Sv. Rok tukaj seveda dominira. Skupaj s Kalvarijo daje Šmarju značilno veduto, dušo, podobno kot stolnica sv. Štefana Dunaju ali katedrala Kölnu. Ob tej veduti so ljudje zrasli in je zanje pomembna, naj gre za verne ali neverne. Vijugasta pot po Kalvariji, poti trpljenja, proti cerkvi svetega Roka med kapelami s kipi in poslikavami z bogato baročno prezentacijo je sicer strma, a kratka. Veliko ljudi jo prehodi vsak dan. Eni za rekreacijo, kondicijo, eni pa tudi za molitev."
Te vedute kraj ne more izgubiti? Ni nevarnosti, da bi jo zakrila kakšna novodobna stavba?
"Ne, ta pas od župnišča pa do cerkve na vrhu je župnijski. In to je tudi edino, kar ni bilo po drugi svetovni vojni vzeto tukajšnji cerkvi."

Tadej Regent
Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta