Kako globoko še, podpredsednika?

Rok Kajzer
20.02.2021 07:00
Nedostojen, nesramen in pobalinski obračun premierja Janeza Janše z ugledno novinarko Lili Bayer in njenim medijem Politico ni problem. Takšnih in podobnih diskreditacij smo v Sloveniji, žal, že vajeni. In tudi njegovi podli obračuni s slovenskimi novinarji niso problem. Kot tudi niso problem napadi državnega sekretarja Žana Mahniča na novinarje. Fantè ima pač probleme s širino in še čem. Kot ni problem Mahnič, tako tudi obračuni podrejenega državnega aparata, strankarskih trobil in vidnih predstavnikov stranke niso problem. Ni problem Janez Janša, ki v vsem vidi zaroto in ki ne prenese kritike, sploh iz tujine ne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Živulović

Problem sta podpredsednika. Matej Tonin in Zdravko Počivalšek. Če že ne želita omejiti napadov na svobodo medijev in ustaviti diskreditacijskega aparata vladajoče stranke v domovini, naj ustavita vsaj sramoto, ki nam jo premier povzroča v tujini. Če jima niso mar novinarstvo, svoboda javne besede in evropske vrednote, naj vsaj zavarujeta ugled države. Saj se gospoda verjetno spomnita premierovih obračunov z ljudmi, ključnimi v novi administraciji Joeja Bidna? Pa zgražanja, ki ga je povzročil z žalitvami na račun zmagovalca volitev v ZDA? Ni tako dolgo nazaj, gospoda. Najnovejši obračun v tujini je šel tako daleč, da se je nanj odločno odzvala celo Evropska komisija. Ki je, roko na srce, prevečkrat molčala, ko so na Madžarskem in Poljskem gazili po svobodnem novinarstvu.

Gospoda, vidva to dopuščata. Tudi če si nočeta priznati, s tem prevzemata odgovornost. Zdaj ne gre več za novinarstvo. Novinarji bomo nadaljevali svoje delo, četudi v težkih okoliščinah. V preteklih poskusih podrejanja, cenzure in pritiskov (večinoma se je to dogajalo v časih, ko je bila na oblasti trenutno vladajoča stranka) smo se utrdili. Verjamemo, da naši kolegi v tujini z nejevero opazujejo državo, ki je bila nekoč dejansko svetilnik med novimi članicami EU. Verjamemo, da se ne morejo načuditi, da se v Sloveniji na velika vrata vračajo metode iz komunizma. Lastni strankarski mediji (za katere je bil Komunist, starejši se ga boste še spomnili, mala malica v primerjavi z bruhalci sovraštva in diskreditacij "medijev" SDS), totalitarni obračuni s kritiki in drugače mislečimi ter podrejanje in discipliniranje medijev so res neverjeten "blast from the past". Komunistične metode leta 2021 v Sloveniji.

Kako ironično, mar ne, podpredsednika? Samooklicani borci zoper pošast mračnega komunizma se brezsramno poslužujejo njegovih metod. Pa novinarstvo tu seveda ni izjema. Tako kot socialistična oblast ni marala civilne družbe, tako je ne mara niti zdajšnja oblast. Koliko razpredelnic, prirejenih seveda, bo še - da bo diskreditiral civilnodružbene organizacije, ki so prav tako eden od najtrdnejših temeljev demokracije - na televizijskih ekranih kazal vajin šef? Bosta molčala, ko se bo nadaljeval pogrom nad kulturo? Morda se še spomnita mraka socializma, ko so takratni veljaki odločali, kaj je kultura in kaj ne?

Kaj bosta v svoje opravičilo rekla, ko se bosta znašla na pogorišču neke nove Socialistične republike Slovenije? Ko bo izbrisanih zadnjih 30 let demokratizacije? In to prav v trenutku, ko bomo proslavljali enega največjih prelomov v slovenski zgodovini - osamosvojitev. Da o tem, da bomo predsedovali EU, ki zagovarja temelje, ki jih ta vlada ruši, niti ne izgubljamo besed. Zbudila se bosta v nekem novodobnem neosocializmu, ki si ga lahko v živo ogledata v neposredni soseščini, na Madžarskem. To bo sistem, ki sta ga pomagala zgraditi. Kaj je torej tisto zadnje dno, na katerega bosta pristala? Ali pa se vama zdi, da je pri nas vse v redu?

Naš časnik, ki je za to vlado, kot bi rekel premierov vzornik Donald Trump, sovražnik ljudi, bo danes zvečer odprl prostor drugačnemu svetu. Svetu pogumne javne besede, argumentov, pokončnosti in dobre, svetle Slovenije. Morda se vaju kak bob dotakne, nagovori. Morda tisti župnika Linasija, ki pogreša normalnost. Ali pa filozofa Dolarja, ki novodobnemu tvitanju reče kar bevskanje. Morda maturantke Ane, ki ji je všeč raznolikost idej. Tu je še psihiater Ćurić, ki mu "ne pride na misel, da bi v javnosti povedal kaj, kar je destruktivno, škodljivo, kar bi komu povzročilo trpljenje".

To je, spoštovana podpredsednika in ministra, svetla in dobra Slovenija. Slovenija, ki ne sovraži. Ki spoštuje. Objame. Ljubi. Ustvarja. Ki je pogumna. Ki se ne skriva za represivnim aparatom, funkcijo ali twitter računom. To je Slovenija, ki daje svobodo na prvo mesto.

Kaj pa je pri vama na prvem mestu?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.