(KINO) Spregledana mojstrovina

Matic Majcen
17.03.2023 06:00

Sobota, 19.00, Lutkovno gledališče Maribor. Film je tudi brez nominacije za oskarja pravi “masterclass” filmskega ustvarjanja, oskarji in zlati globusi niso nujno ultimativni pokazatelj tega, kaj je v svetu filma dobro in kaj ne

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Park Hae-il in Tang Wei v filmu Dvojna prevara
Cinemania

Medtem ko smo minuli teden po podelitvi oskarjev večinoma govorili o prejemnikih nagrad, pa imajo nagrade Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti tudi bolj negativne učinke. Kot vidimo tudi v kinih pri nas, se zmagovalni film Vse povsod naenkrat po eni strani zaradi velikega uspeha vrača nazaj v kine in bo tako deležen še enega distribucijskega, z njim pa tudi finančnega cikla. Po drugi strani se je vročica okoli nekaterih zelo dobrih filmov, ki niso izpolnili pričakovanj (Tár, Trikotnik žalosti, Duše otoka), povsem umirja in bodo počasi začeli polzeti iz pozornosti medijev.

V resnici so lahko tudi ti trije filmi srečni, da so prišli tako daleč, kajti nekateri zelo kakovostni in odmevni naslovi so odpadli že ob prejšnjem “odrezu”, ko je Akademija objavljala razne ožje sezname in nominirance pred samo podelitvijo. Eden od filmov, ki so v tej zgodnji fazi izpadli iz tekme za oskarje - po mnenju mnogih po krivici -, je bil tudi južnokorejski film Dvojna prevara (Heeojil gyeolsim/Decision To Leave, 2022) režiserja Park Chan-wooka.

Film, ki je Parku ob svetovni premieri prinesel nagrado za najboljšega režiserja na filmskem festivalu v Cannesu, je namreč tudi brez nominacije za oskarja pravi “masterclass” filmskega ustvarjanja. Dvojna prevara privzema obliko najbolj zahtevnega pristopa k pripovedovanju: gre za karakterno študijo lika, ki nam vse do konca ne razkrije svojih kart in se vseskozi poigrava z ugibanji in pričakovanji občinstva. Film nas vpelje v pripoved o Seo-rae (Tang Wei), katere mož je po padcu s pečine pravkar umrl v sila sumljivih okoliščinah, ki jih mora raziskati detektiv Hae-joon (Park Hae-il). In če do tod še gre za klasično detektivsko zgodbo, se Dvojna prevara hitro obrne k okviru filma noir, ko se med lepo osumljenko in tavajočim detektivom splete nepričakovana ljubezenska zgodba, pri čemer gledalci venomer privzemamo pogled Hae-joona. Ali je torej Seo-rae res hladnokrvna morilka, ki je spretno zakrila sledi za zločinom in se zdaj poigrava še z detektivom, ali pa je vdova res zgolj trpeča lepotica, ki ji je treba ponuditi vso tolažbo in podporo?

Dvojna prevara je tako še eden v vrsti sijajnih celovečercev Park Chan-wooka, ki si je s tem 20 let po svojem prebojnem filmu Stari (Oldboy, 2003) zgolj utrdil svoj status elitnega avtorja sodobnega azijskega filma. Res, v zadnjem času je zaradi uspeha filma Parazit (2019) štafeto najbolj uspešnega južnokorejskega režiserja prevzel Bong Joon-ho, a Park Chan-wook kljub neuspehu na letošnjih oskarjih ostaja velemojster, katerega celovečerci si brez kančka dvoma zaslužijo klasičen status in jih bomo občudovali še desetletja po izidu.

Ob vsem tem pa je treba izpostaviti še igralko, ki bistveno pripomore k izjemnosti filma in so jo podeljevalci raznih nagrad prav tako neupravičeno spregledali. Kitajska igralka Tang Wei je z Dvojno prevaro zabeležila enega vrhuncev svoje dve desetletji trajajoče igralske kariere. Igralka, ki je na sceno prodrla s filmom Poželenje, nevarnost (Lust, Caution, 2007) in si je z njim zaradi “pretiranega prikaza spolnosti” prislužila kazen kitajskih oblasti, je ob Cate Blanchett v Tár in Michelle Yeoh v Vse povsod naenkrat zabeležila eno najbolj nepozabnih ženskih vlog preteklega leta. Ob dejstvu, da do zdaj kljub temu ni prejela še nobene večje mednarodne vloge, je toliko bolj jasno, da razni oskarji in zlati globusi preprosto niso nujno ultimativni pokazatelj tega, kaj je v svetu filma dobro in kaj ne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta