Kolumna Renata Baretića: Iz kolobocije v popoln cirkus

Renato Baretić
24.12.2022 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA
V tednih, ko se je v Katarju odvijala predstava z zdavnaj predvidenim epilogom (že 10. decembra je portugalski branilec Pepe ogorčeno rekel nekaj v slogu "vse, kar imam, stavim na to, da bo Argentina prvak, lahko ji kar izročite pokal"), ki ga je skoraj pokvaril Mbappe, so se na Hrvaškem iz dneva v dan izmenjevali dejanja in prizori v cenenem dramoletu v koprodukciji premierja Plenkovića in predsednika Milanovića.

Osnovni motiv te drame se je zdel na prvi pogled izredno pomemben, na drugega nesmiseln, na tretjega absurden, potem spet resen in tako v krogu, dokler se ni več zdel pomemben nikomur razen igralcem na odru in produkcijski ekipi. Kar zadeva občinstvo – več kot 80 odstotkov anketiranih hrvaških državljanov se je izreklo proti vabljenju manjših skupin ukrajinske vojske na urjenje na Hrvaško. In že na podlagi tega bi moralo biti premierju jasno, da se mora čim prej nekako izvleči iz težav, v katere ga je nepremišljeno spravil zunanji minister Gordan Grlić-Radman, potem ko je v Bruslju obljubil več od tega, kar lahko Hrvaška sploh ponudi v okviru misije EUMAM Ukraine. Toda premier se na to ni preveč oziral – zanašal se je na svoje bogate izkušnje z mnenjem hrvaških državljanov in njegovim popravljanjem ali ignoriranjem, vselej v svojo korist.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta