Kolumna Svetlane Slapšak: Snemite rokavice!

Svetlana Slapšak Svetlana Slapšak
14.10.2023 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
Je bila Tarča, v kateri je vsak poskus zagovora ministrice Sanje Ajanović Hovnik padel, neprijetna? Bila je. Je ministrica padla zaradi medijske kampanje? Je. Je morala ministrica oditi? Je. Ekipa Tarče je dobro opravila svoje javno poslanstvo. Je bilo to mogoče v dveh letih Janševe vlade, ko so ministri izvajali neprimerljivo bolj nore akrobacije z neprimerno več denarja, medije in javnost pa brcali kot žogo iz cunj? Ni. To je ključna razlika med tema dvema vladama in treba je storiti vse, da razliko ohranimo – še bolje, da jo izostrimo. Minimalne zahteve nikoli niso dobre za postavljanje visokih standardov. In v tem smislu nas ministrska rotacija ne bi smela skrbeti, to je le znak, da na tej visoki ravni snemajo rokavice.

Predsednica države je izbrala zelo slab trenutek, da si natakne čipkaste rokavice: nasprotniki splava so družbeno zlo, ki z zahrbtnimi metodami vsiljujejo omejitve, prepovedi in kaznovanje večini državljanov – ženskam. To je v sodobni družbi nesprejemljivo, še bolje bi bilo, če bi bilo prepovedano. Splav je nujen (za zdravstvene primere in posilstva), nevaren in psihično uničujoč poseg, namenjen predvsem neinformiranim, revnim in zatiranim ženskam, ki nimajo drugega izhoda, imajo pa še vedno lastno voljo. Zmanjšanje revščine, stanovanjskih težav ter večja informiranost in izobraženost bi bile zahteve, pri katerih bi spodbuda predsednice države, brez rokavic, iskrena in takojšnja, vsekakor koristila.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta