Kolumna Svetlane Slapšak: Verbalno spotikanje in negovanje vrta

Svetlana Slapšak Svetlana Slapšak
11.06.2022 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia
Po drugi svetovni vojni je bilo v Evropi pobitih na stotine tisočev nemških in drugih okupatorskih vojakov, izdajalcev, kolaborantov in zagotovo veliko po krivici osumljenih. Maščevanje se je množično, brez sojenja izvajalo tudi v državah z delujočim in neprekinjenim sistemom sodišč, ne le v revolucionarnih razmerah. Pobite so bile cele družine. Krvavo maščevanje je trajalo relativno kratko, zmaga in maščevanje sta pač nevarna za stabilnost družbe.

Britanci, ki so ob koncu vojne zasedli dele Evrope, so maščevanje nad množicami ustašev, domobrancev (Slovencev in Hrvatov) in četnikov, ki so pri njih iskali milost in azil, prepustili tistim, ki so za maščevanje imeli neposreden motiv - njihovim preživelim žrtvam. Tudi ujete Nemce in kolaborante so hladno prepustili Rdeči armadi in dobro so vedeli, kaj jih čaka. Sovjeti takrat niso sanjali o revoluciji, niso potrebovali nobene ideološke pretveze, izvedeno je bilo le maščevanje.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta