Letni kino Minoriti: Poklon klasični grozljivki

Matic Majcen Matic Majcen
05.07.2024 13:00

Mož iz protja (The Wicker Man). Režija Robin Hardy, 1973.

Jutri, 21.00, Letni kino Minoriti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Christopher Lee v filmu Mož iz protja
Letni kino Minoriti

Osma sezona Letnega kina Minoriti nocoj odpre vrata in tudi letos bomo deležni skrbno izbrane mešanice filmskih klasikov in premier novih filmov. Že na otvoritveni večer so organizatorji v program uvrstili pravo cinefilsko poslastico. Ob 50-letnici klasične grozljivke Mož iz protja bodo namreč predstavili digitalno restavrirano različico tega filma, ki ima posebno mesto v zgodovini žanra.

Mož iz protja je namreč v zadnjih desetletjih postal pravi sinonim za filmsko delo, ki je imelo ogromen vpliv na kasnejše filmsko ustvarjanje. Film režiserja Robina Hardyja v času izida ni bil kakšna posebna uspešnica, pravzaprav so ga za različne distribucijske trge še leta po izidu nenehno rezali in krajšali, da bi našli najboljšo različico. Pa vendar prav po njegovi zaslugi danes gledamo nov vzpon podžanra tako imenovanega folk horrorja, saj se filmi kot Čarovnica (2015), Solsticij (2019) in letošnja Hudičeva kopel (2024) zgledujejo prav po Možu iz protja.

Film je v zgodnjih sedemdesetih letih nastal z željo, da bi se oddaljili od eksplicitnega horrorja, ki je takrat prevladoval v britanskem filmu. To še posebej velja za igralca Christopherja Leeja, ki je imel za sabo več kot desetletje vlog za studio Hammer. Mož iz protja, posnet po romanu Ritual pisatelja Davida Pinnerja iz leta 1967, je stavil na bolj subtilno, sugestivno podajanje groze. In prav s tem je postal preroški.

Mož iz protja ni bil prvi primer folk grozljivke v zgodovini, je pa postavil vzorec grajenja srhljivega suspenza pred končnim, grozljivim klimaksom. V času, ko žanr folk horrorja doživlja preporod, je zato naravnost idealen trenutek, da se znova poklonimo enemu najbolj vplivnih žanrskih filmov vseh časov.

Projekcijo bo z uvodom v film in debato po njem pospremil filmski kritik Marcel Štefančič jr. Organizatorji filmski večer pripravljajo v sodelovanju z Društvom slovenskih filmskih publicistov FIPRESCI in s trienalom EKO 9. V sklopu slednjega si je moč ogledati tudi dokumentarec Gozdovi so temni in dnevi začarani, prvi celovečerni dokumentarni film o zgodovini folk horrorja oziroma ljudske grozljivke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta