Michael Jackson: O mrtvih nič dobrega

Denis Živčec Denis Živčec
13.07.2019 04:59

Zdi se, kot da je bilo včeraj. Trenutek, ki se je zdel tako nemogoč, tako neverjeten, da smo šele s časom dojeli, kaj se je zgodilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Vedno je tako, ko odidejo veliki. Tako je bilo tudi, ko so umrli Elvis Presley, John Kennedy in princesa Diana. Zvezdniki, večji od življenja. Vse dokler ne pride mračna pojava s koso. Čeravno so zadnja leta njegovega življenja minila v tabloidnem duhu "vse najslabše", je njegov mnogo prerani odhod spomnil na to, kako velik umetnik je živel med nami. Kar naenkrat se zgodbe o plastičnem nosu, zaščitnih maskah za obraz in čudnih odnosih z otroki niso zdele več tako pomembne. Legenda je odšla v legendo. Polmitološko bitje se je vrnilo v pravljico. Čudaški? Zagotovo. Originalen, nadarjen in samosvoj? Brez primere. In 25. junija je minilo že deset let, kar je umrl. Michael Jackson. Kralj popa. Najbrž se še vedno spomnite, kjer ste bili, ko je na televiziji odjeknila prva novica o njegovi smrti.

Profimedia

​Življenje v mračnem zabaviščnem parku

Jackson se je rodil 29. avgusta 1958 v ameriški zvezni državi Indiana. Prve uspehe v popularni glasbi je požel že kot deček v zasedbi The Jackson 5, v kateri je prepeval s še štirimi brati. Kljub velikemu uspehu fantovske zasedbe pa se je v začetku 70. let prejšnjega stoletja odločil za samostojno ustvarjalno pot. Leta 1979 je izdal prvi samostojni album z naslovom Off the Wall, ki se je z enajstimi milijoni prodanih izvodov zavihtel med najbolje prodajane albume na svetu. Vrhunec slave pa je dosegel tri leta kasneje, ko je na glasbene police poslal ploščo z naslovom Thriller. Ta je veljal za najbolje prodajani album v ZDA vse do nedavnega, ko ga je z 38 platinastimi certifikati prehitel kompilacijski album skupine Eagles Their Greatest Hits (1971-1975).
Jacko, kot so ga klicali oboževalci, je do leta 2001 izdal še štiri samostojne studijske albume, ki so se prodajali v večmilijonskih nakladah, kljub vsemu pa mu uspeha plošče Thriller ni več uspelo ponoviti. Kralja popa tako uvrščajo ob bok največjim fenomenom popularne glasbe, kot sta bila ameriški zvezdnik Elvis Presley in britanska zasedba The Beatles. Njegovo ustvarjanje je bilo večkrat prežeto s škandali, v ospredju so bili predvsem tisti, povezani s spolnimi zlorabami otrok, za katere pa ga je sodišče po več let trajajočih sodnih procesih zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo. Javnost je vznemirjal tudi z odločitvami za plastične operacije obraza in podrobnostmi iz zasebnega življenja. Njegova ekstravaganca se je kazala tudi v tem, da je živel v nenavadnem zasebnem zabaviščnem parku, imenovanem Neverland, ki je bil večkrat tarča tabloidov.

Profimedia
Profimedia

​Brisanje glasbene dediščine

Ustvarjalce filma so podprle številne slavne voditeljice, kot je Ellen DeGeneres, ki je med oddajo tvitala, da upa, da to vsi gledajo. Igralka Rose McGowan, ki je odmeven glas gibanja Jaz tudi, je za izjemen pogum pohvalila tako ustvarjalce filma kot Oprah Winfrey. Jacksonovi podporniki pa so Oprah z vsemi topovi napadli, da širi laži brez preverjanja dejstev. To je tvitnil tudi Jacksonov brat Jermaine. Glasbenikov nečak Taj je izjavil, da bi strica spravilo v jok, če bi slišal, kaj govorita Robson in Safechuck. Še posebno Robson, ki je bil dober družinski prijatelj. Zagotovil je, da je bilo stričevo srce čisto, da je tudi sam večkrat prespal pri njem na posestvu Neverland in da ni bilo niti sledu o kakšni spolnosti. Taj Jackson je sicer film pohvalil kot odličen izdelek, čeprav brez trohice resnice. Menil je, da gre za prehoden madež na ugledu pokojnega strica, ki so ga ljudje izdajali že 20 let. Posledice pri zapuščini se že poznajo. Radijske postaje po svetu umikajo Jacksonovo glasbo s programa, drugje umikajo njegove spomenike, v podjetju Sony razmišljajo, kako naprej. Sony je namreč za sedem let distribucije Jacksonove glasbe plačal 250 milijonov dolarjev. Morda bo sprejel podobno odločitev kot v primeru raperja R. Kellyja, s katerim je razdrl pogodbo, potem ko je bil januarja prikazan dokumentarni film o njegovih zlorabah Surviving R. Kelly. "Umrl je, mrtev je. Upam, da lahko nadaljujemo dediščino, ki jo je dal številnim otrokom, številnim ljudem," je izjavil Stevie Wonder, ki je s tem skušal povedati, da je glasbena dediščina nekaj drugega kot obtožbe.
Jacksonovo ime še vedno pomeni veliko. Novembra lani je na dražbo šla njegova ikonična črna jakna, ki jo je zvezdnik nosil na svoji prvi samostojni turneji Bad. V New Yorku so jo prodali za 298.000 dolarjev oziroma okoli 260.000 evrov. Kupec je zanjo odštel trikrat več od izklicne cene. Junija lani je umrl tudi Jacksonov oče, najverjetneje glavni krivec za vse psihoze v družini Jackson, pa tudi za slavo. Odnesel ga je rak. Joe Jackson je spočel preveč otrok, da bi se lahko posvetil sanjam o boksarski karieri, tako da je delal kot upravljavec žerjava pri podjetju U.S. Steel. Skupaj z bratom Luthrom sta v 50. letih prejšnjega stoletja ustanovila glasbeno skupino The Falcons, ki je razpadla čez nekaj let, Joe pa je glasbeni talent našel pri svojih otrocih in ga s pridom izkoristil. S sinovi Titom, Jackiejem in Jermainom je leta 1963 ustanovil skupino The Jackson Brothers, bolj slavna skupina The Jackson 5 pa je nastala leta 1966, z dodatkom Marlona in Michaela Jacksona. Joe je uvodoma postal menedžer skupine, ki je postala ena najbolj uspešnih R&B skupin vseh časov. Joe je kasneje vodil kariere svojih hčera Rebbie, La Toye in Janet, vendar so ga tudi te kmalu zapustile, kot so ga sinovi, ker da je bil preveč naporen, uraden in vzvišen. Svoj "otroški vrtec" je vzgajal s trdo roko, včasih dobesedno, kar je tudi priznal. Prav tako je priznal občasno varanje svoje žene, s katero sta se nekajkrat razšla, ob smrti sina Michaela leta 2009 pa sta bila skupaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta