Monaška vrtnica bi praznovala 90 let

Denis Živčec Denis Živčec
16.11.2019 05:05

Cannes je zapečatil njeno usodo. Aprila 1955 se je Grace Kelly udeležila filmskega festivala v Cannesu, kjer so jo povabili v monaško palačo na fotografiranje z monaškim princem Rainierjem. Začela sta si dopisovati in po prinčevem božičnem obisku Kellyjevih leta 1955 sta se kmalu zaročila. Zaroki je sledila poroka stoletja, kot so jo imenovali. Filmska kariera Grace Kelly se je s tem končala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kot bi bila rojena za vlogo svojega življenja. Marsikatera igralka je že zaigrala princeso, a le ena je to postala tudi zares - Grace Kelly. Čeprav je njena filmska kariera trajala le pet let in je posnela samo enajst filmov, velja za eno najboljših ameriških igralk. Za fasado hladne svetlolaske je skrivala močna čustva, ki so lahko, po besedah režiserja Alfreda Hitchcocka, izbruhnila kot vulkan. 12. novembra letos bi praznovala 90. rojstni dan. Najbrž bi še vedno bila vsa elegantna, nadzemeljska in naravno aristokratska.
Rodila se je leta 1929. v Filadelfiji kot tretja izmed štirih otrok očetu Johnu Brendanu in materi Margaret Majer. Njena mati je imela nemške korenine in je bila prva ženska, ki se je ponašala z nazivom športne direktorice na univerzi v Filadelfiji. Njen oče, bolj znan kot Jack Kelly, je bil najuspešnejši ameriški veslač in eden najslavnejših v zgodovini tega športa nasploh. Bil pa je tudi uspešen podjetnik. Opekarski posel njegovega gradbenega podjetja mu je prinesel milijone dolarjev.

Otroštvo v sobi, polni porcelanastih punčk

Otroci so odraščali v razkošnem domu. Grace se je že kot deklica razlikovala od drugih članov družine, saj so bili vsi predani športu, ona pa je bila krhkega zdravja. Bolehala je za astmo in nemalo dni v otroštvu je preživela v svoji sobi, obkrožena s porcelanastimi punčkami. Ni še imela osemnajst let, ko je sledila svojim sanjam in odšla od doma v New York in tam začela obiskovati ameriško akademijo umetnosti. Občasno se je ukvarjala tudi z manekenstvom in svoj obraz je posodila številnim oglasnim sporočilom za kozmetiko. Kmalu je njena lepota fascinirala tudi znanega ljubitelja plavolask, režiserja Alfreda Hitchcocka. Ponudil ji je vlogo v filmu Kliči M za umor (Dial M for Murder) leta 1954. Istega leta je zaigrala tudi v filmu Mostovi Toko-Rija ob Williamu Holdnu, s katerim se je zapletla v ljubezensko romanco. Grace Kelly je v trinajstih mesecih posnela kar šest filmov (med letoma 1953 in 1954). Hitchcock jo je angažiral za film Dvoriščno okno (Rear Window) leta 1954. Oskarja ji je prinesel lik trpeče partnerice v filmu Country Girl. Čeprav je njena filmska kariera trajala le pet let, je do konca leta 1956 posnela še filme Green Fire, To Catch the Thief, muzikal Visoka družba in The Swan.

Profimedia

Zvezda, ki je zgrmela v prepad

Ko se je Grace Kelly ​13. septembra 1982 s hčerko Stephanie vračala domov v Monako, je med vožnjo utrpela srčni napad, izgubila je nadzor nad avtomobilom, pri čemer ga je odneslo 30 metrov navzdol po hribu. Kellyjeva je umrla naslednji dan v bolnišnici. Stara je bila 52 let. Stephanie je utrpela lažje poškodbe. Po nekaterih virih naj bi bila prav hči vozila avto in izgubila oblast nad njim, a je monaška palača te govorice ostro zanikala. Princeso Grace so pokopali v katedrali svetega Nikolaja v Monte Carlu 18. septembra. Pogreb je po televiziji spremljalo okoli 100 milijonov gledalcev, v katedrali pa so bili med 400 pogrebci predstavniki tujih vlad, evropskih kraljevih hiš in nekateri ameriški filmski zvezdniki. Princ Ranier se po njeni smrti ni poročil in je pokopan zraven nje.

Monačani trenutno ne zanimajo nikogar

Charlotte in Dimitri, ki je v preteklosti produciral animirani film Mali princ, sta se poročila v monaški palači. Sledil je sprejem v razkošni vili La Vigie v bližini francoskega kraja Roquebrune, poslopje je bilo nekoč domovanje Karla Lagerfelda. Iz modne hiše Saint Laurent so kasneje sporočili, da je Charlotte nosila kratko obleko iz srebrne čipke, okrašeno s tremi velikimi pentljami, ki jo je zasnoval Anthony Vaccarello, in satenaste sandale. Tisti dan se je pokazala tudi v dolgi večerni beli obleki, njena pričeska pa je bila v slogu petdesetih minulega stoletja, v stilu nevestine babice, Grace Kelly. Zakaj Monačani trenutno ne zanimajo nikogar, je stvar debate. Najbrž so jih zasenčili mladi Windsorji. Po poroki princa Alberta s Charlene smo nekaj časi brali o tem, kako nesrečna naj bi bila Charlene v zakonu. Tudi če je, se je s tem očitno medtem sprijaznila. Tu in tam kaj pogojno zanimivega zakuhata le še večno sprti sestri, princesi Caroline in Stephanie. Tako je Caroline lani v intervjuju razkrila, da si s svojo slavno mamo Grace nikoli ni bila zelo blizu. Ključna oseba njenega otroštva je bila varuška Maureen Wood.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta