Na sejmu MWC o pomanjkanju čipov, razvoju 6G in najsodobnejših elektronskih pomočnikih

Gregor Grosman Gregor Grosman
05.03.2022 03:00

Zbrali smo nekaj najzanimivejših novosti s Kongresa mobilne telefonije v Barceloni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V Barceloni se je zaključil Kongres mobilne telefonije (Mobile World Congress - MWC) in tudi letos je bila osrednja tema dogodka mobilno omrežje pete generacije - 5G. Strokovnjaki veseli ugotavljajo, da mobilni telekomunikacijski operaterji tehnologijo 5G pridno vpeljujejo v svoja omrežja, jih nadgrajujejo in sklepajo tehnološka partnerstva. Omrežja pete generacije postajajo tudi vse bolj dostopna za običajne uporabnike, saj se cenijo mobilniki s podporo za 5G, vendar pa še zmeraj velja, da bodo prav posamezniki najmanj občutili prednosti hitrejšega prenosa podatkov. Bolj se k 5G nagiba industrija, meje med različnimi industrijskimi sektorji pa so vse bolj zamegljene. 

Hologramski zaslon na razstavnem prostoru Telefonice. 
EPA
Letošnji MWC, ki je potekal od 28. februarja do 3. marca, naj bi po besedah organizatorja obiskalo okoli 60.000 obiskovalcev. 
EPA

V sklopu MWC so inovacije in trende s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije, med katerimi je tudi napoved, da bo že letos več kot 50 odstotkov svetovnega BDP digitaliziranega, predstavili Huaweievi strokovnjaki. Razpravljali so o poslovnem uspehu, ki ga prinaša uporaba 5G, zelenih tehnologijah in povezljivosti.

V svojem osrednjem nagovoru je Guo Ping, rotirajoči predsednik upravnega odbora družbe, govoril o načrtu podjetja, da nadaljuje svojo strategijo globalizacije in še poveča svoje strateške naložbe v temeljne tehnologije.

Tudi bančni avtomati ne potrebujejo več fizične internetne povezave. Udeleženka MWC je svoj denar dvignila na 5G bankomatu. 
EPA

Prvi mož družbe Qualcomm Cristiano Amon je pozdravil pobude EU in ZDA za reševanje težav v dobavni verigi, ki vplivajo na industrijo čipov. Sicer meni, da bi se pojavile ne glede na pandemijo covida-19. Amon je pojasnil, da je industrija drvela v prepad zaradi porasta povpraševanja po povezljivosti iz širšega nabora branž, vključno z avtomobilsko, potrošniško elektroniko, pametnimi telefoni in številnimi drugimi izdelki, “za katere se sploh ne zavedamo, da imajo polprevodnike”.

Virtualna in obogatena resničnost si počasi utirata pot v naša življenja. 
EPA

K mobilnosti sodijo tudi prenosni in tablični računalniki. Številni proizvajalci so MWC izkoristili za predstavitev svojih novosti. Lenovo mami študente z igričarskimi prenosniki IdeaPad, poslovneže pa z modeli ​ThinkBook in ThinkPad. Samsung je, sicer virtualno iz Južne Koreje, predstavil Galaxy Book2 Pro. Kot osrednjo prednost njihovega izdelka so omenili povečano varnost. Zaradi spremenjenega življenjskega stila, ki ga je prinesla pandemija, morajo biti tudi podatki domačih uporabnikov enako dobro zaščiteni kot podatki poslovnih uporabnikov.

Barman robot je obiskovalcem zmešal koktajle. 
EPA

Predsednica ameriške Zvezne komisije za komunikacije (FCC) Jessica Rosenworcel je v Barceloni najavila naslednjo dražbo, ki čaka operaterje mobilne telefonije čez lužo že v tem letu. Julija nameravajo v ZDA izpeljati dražbo za srednjepasovni frekvenčni spekter, to je območje okoli 2,5 GHz, izpostavila pa je tudi potrebo po takojšnjem začetku načrtovanja politik upravljanja, ki bodo narekovale delovanje omrežja šeste generacije - 6G.

Zanimivosti z MWC v Barceloni

• Oppo je naznanil preboj v tehnologiji hitrega polnjenja - 150-vatni Supervooc. To je sistem, za katerega trdijo, da lahko v celoti napolni baterijo v 15 minutah, ne da bi pri tem povzročil trajne poškodbe.

• Honor napada Apple: Kitajski proizvajalec je na MWC predstavil serijo HONOR Magic4. Srce mobilnikov je Qualcommov procesor Snapdragon 8. generacije, ki podpira omrežja 5G. Magic4 ima v primerjavi s predhodnikom za 30 odstotkov boljše grafične zmogljivosti, je 20 odstotkov hitrejši in po besedah izvršnega direktorja Georgea Zhaoa ima 300 odstotkov bolj zmogljivo UI. Po pregledu letošnjih novosti pa se je izkazalo, da bodo morali uporabniki za paradne konje, to so najzmogljivejši mobilniki, ki jih imajo priznani proizvajalci v ponudbi, odšteti vsaj tisoč evrov. 

George Zhao, izvršni direktor podjetja HONOR je predstavil nove pametne telefone serije HONOR Magic4, uro GS 3 in slušalke Earbuds 3 Pro.
Arhiv Proizvajalca

Pametna ura GS 3 se zgleduje po tradicionalnih mehanskih urah, izdelana je iz nerjavečega jekla in zasnovana za udobno nošenje, saj tehta le 44 gramov. Osem kanalni senzorski modul PPG zazna natančne optične signale, ura pa ima tudi merilnik srčnega utripa z umetno inteligenco, ki še dodatno izboljšuje natančnost funkcije spremljanja srčnega utripa. 

Razstavni prostor mobilnega operaterja Orange.
EPA

• Operaterji ugašajo omrežja druge in tretje generacije: Orange namerava med letoma 2025 in 2030 postopoma opustiti omrežji 2G in 3G ter svoje naložbe preusmeriti v tehnologijo, potrebno za delovanje omrežij 4G in 5G ter omrežij naslednje generacije.

Za pametni telefon Nokia C2 pri družbi HMD Global pravijo, da je bila zahvaljujoč trdni kovinski notranjosti zasnovana tako, da prenese udarce življenja.
Arhiv Proizvajalca

• Po šestih četrtletjih rasti je HMD Global, dom telefonov Nokia, lani prvo polno leto dobičkonosen. Sedaj so predstavili tri nove, cenovno dostopne pametne mobilnike serije C - C21, C21 Plus in C2.

Florian Seiche, izvršni direktor pri HMD Global je leto 2021 označil kot leto preobrazbe, "ki je povzročila solidno rast prihodkov v celotnem podjetju." O izdaji treh novih cenovno ugodnih naprav Nokia pravi, da gre za novo poglavje za njihovo družbo, saj so telefoni varni, zanesljivi in vzdržljivi, uporabnikom pa želijo z njimi omogočiti cenovno ugodnejši dostop do najnovejših inovativnih tehnologij. "Z veseljem vam sporočam, da naš portfelj storitev vključuje varno rešitev za financiranje pametnih telefonov in drugih naprav. Tako združujemo dva pomembna vidika, in sicer visokokakovostno izkušnjo s pametnim telefonom in rešitev za financiranje, ki temeljita na našem poslanstvu, torej da je sodobna mobilna tehnologija dostopno vsem."

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G
Gregor Grosman

• Xiaomi je v času MWC predstavil 5G mobilnik Redmi Note 11 Pro, ki ima po novem svetel AMOLED zaslon s hitrostjo osveževanja do 120-Hz, osrednjo kamero z ločljivostjo 108 milijonov točk, zanj pa bo treba odšteti manj kot 250 evrov. Serijo dopolnjuje tudi model za delovanje v omrežjih 4G, Goran Mudrovčić, Xiaomi direktor za Slovenijo in Hrvaško pa je ob predstavitvi povedal, da z uporabo različnih procesorjev želijo odgovoriti tudi na pomanjkanje polprevodnikov, s katerim se soočajo vsi proizvajalci. Izpostavil je polnjenje naprave s hitrostjo 67 W, ki omogoča, da uporabnik svoj telefon v petnajstih minutah napolni za 50 odstotkov baterije, kar bi moralo po besedah proizvajalca vzdržati en dan uporabe. Predstavljena mobilnika imata sicer kapaciteto baterije 5000 mAh. 

Proizvajalec je Poco X4 Pro 5G opremil s procesorjem Snapdragon 695.
Arhiv Proizvajalca

• Prvič se je v Barceloni predstavil POCO X4 Pro 5G. Gre za priljubljeno blagovno znamko med mladimi tehnološkimi navdušenci. Mobilnik s 6,67-palčnim 120-Hz zaslonom AMOLED, kamero s 108 milijoni točk, procesorjem Snapdragon 5G in 67 W hitrim polnjenjem ponujajo že za 299 evrov.

Prihodnje leto bo Barcelona MWC gostila med 27. februarjem in 2. marcem. 
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta