Odlagališče odpadkov Pinusa: Kapital je prevladal nad razumom in zdravjem. Zemlja pa ničesar ne oprosti in ne pozabi

Barbara Bradač Barbara Bradač
18.05.2019 05:46

V 50., 60. in 70. letih je bilo samoumevno, da je narava odlagališče odpadkov. Vse dokler se otroci niso smeli več kopati v ribnikih in so izginile ribe, žabe in vse drugo. Na ministrstvu vendarle premiki?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kozoderčeva jama
Sašo Bizjak

Kozorderčeva jama je zgolj najbolj znano nesanirano odlagališče strupenih odpadkov, ki jih je Račam zapustil Pinus. Zgovorno je okoljsko poročilo za občinski prostorski načrt občine Rače-Fram iz januarja 2016, kjer je zapisano, da je bilo leta 2011 na območju občine evidentiranih 28 nelegalnih odlagališč. "Od teh sta bili dve že sanirani, od preostalih 26 pa jih kar 13 vsebuje (tudi) nevarne odpadke," piše in natančno opredeli štiri lokacije najbolj problematičnih nelegalnih odlagališč v občini, v katerih je odloženih po 250 do 1000 kubičnih metrov nevarnih odpadkov: "V nekatere od njih so v sedemdesetih letih 20. stoletja odlagali neuporabljene pesticide."
Še obstajajo krajani, ki se spomnijo časov, ko so polne tovornjake različnih odpadkov vozili v jame in tja tudi zlivali tekočine iz proizvodnje, in kako se je sežigalo embalažo ob robovih jam. In tudi tega se spomnijo, da je bilo jam veliko. So pa v pripovedovanju enotni, da je bilo do okolja najmanj prijazno obdobje skoncentrirano v petdesetih, šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

"Grozno je smrdelo, kar dušilo me je"

Takrat je slovenska tovarna Pinus Rače za skupno jugoslovansko tržišče proizvajala posamezne tako imenovane snovi POPs, ki so se uporabljale kot pesticidi v obdobju od leta 1959 do 1984. Že v osemdesetih letih 20. stoletja so v zemljini divjih odlagališčih na Dravskem polju odkrili različne ostanke pesticidov, za katere pa je bilo ugotovljeno, da niso bili posledica normalne uporabe v kmetijstvu, ampak predvsem posledica odlaganja ostankov v zapuščene gramoznice, kjer so različni odpadni materiali, tudi nevarni. Krajani v občini javno o nadaljnjem dogajanju še danes ne želijo javno govoriti. Podjetje Pinus, ki je bilo nekoč izjemno dobro stoječe podjetje, je vselej tudi finančno pomagalo pri gradnji različnih objektov na področju Rač. Tam je veliko ljudi dobilo zaposlitev in plačilo, ki nikoli ni bilo slabo.

Tiho so bili ljudje nekoč in so še danes

Eden redkih, nekoč zaposlenih v Pinusu, pove, da so v Kozoderčevo jamo vozili sode rumensana. "Takšna žolta pasta je to bila. V jamah so predvsem embalažo in tudi ostanke rumensana in metasystoxa tudi sežigali, sode pa zakopali," pripoveduje. Krajanka pa se spomni še drugih jam. "Eno jamo so pred leti izpraznili, samo niso vsega odpeljali, pa še ena je proti Brunšviku, pa Mešlova jama, ki je danes zasipana. Vse te jame so polne, nič ni odvoženo, skrito je. Vse, kar je v teh jamah, se izpira v zemljo. Voda teče s Pohorja po Dravskem polju in v začetku Šikol, konec Podove je zajetje pitne vode. Ampak, veste, ti strupi ostanejo v zemlji, zemlja ničesar ne oprosti in ne pozabi," nadaljuje in pojasni, zakaj je Pinus javna skrivnost v kraju. "Tiho so bili ljudje nekoč in so še danes. Kapital je pač prevladal nad razumom in zdravjem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta