Ogledalo v Moskvi: Lavrovovi očitki Borrellu o dvoličnosti EU kljub vsemu držijo

Boris Jaušovec
13.02.2021 07:00
Padale so težke, nič kaj diplomatske besede. Neuspeh, ponižanje, sramota, fiasko, debakel ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell se je prejšnji teden mudil v Rusiji. Gostil ga je prekaljeni ruski diplomatski maček Sergej Lavrov. In Katalonec iz politične grupacije S&D, socialisti in demokrati, se je iz Moskve vrnil s polno mrežo golov, kot je ironično zapisal evropski spletni bilten Politico.

Borrellov obisk se je zgodil nekaj dni po priprtju vodje ruske opozicije Alekseja Navalnega, ki se je po nekaj mesecih iz Nemčije, kjer se je bil zdravil zavoljo domnevne zastrupitve z novičokom, vrnil v domovino. Ruske oblasti so ga na letališču prijele. Sodni proces, na katerem Navalnemu grozi sprememba pogojne kazni v zaporno, še traja, saj so se njegovi odvetniki na odločitev sodišča pritožili. Toda to vodje evropske diplomacije ni zmotilo, da ne bi prav z Navalnim začel pogovora z ruskim zunanjim ministrom. Od gostitelja je zahteval brezpogojno in takojšnjo izpustitev prijetega. Pri čemer je kar odmislil, da obsodba še ni pravnomočna. Dobro, porečete, ampak to zoper Navalnega je politični proces.

Lavrovu je bilo takoj jasno, da je njegov gost v to prepričan, ampak ga je prav zavoljo tega ujel na levi nogi. Preprosto ga je spomnil, da je bila v njegovi domovini Španiji na političnem procesu, ki pa je že končan, na dolge, do 12-letne zaporne kazni obsojena desetina političnih voditeljev Katalonije, avtonomistov in suverenistov. Borrell, ki ga imajo v Barceloni za izdajalca katalonske stvari, saj se nikoli ni zavzel za izpustitev zaprtih, je bil na očitek dvojnih standardov EU popolnoma nepripravljen. Potem je šlo samo še navzdol. Na tiskovni konferenci z Lavrovom ga je ruski novinar prisilil v obsodbo ameriških sankcij proti Kubi. Lavrov ni izpustil priložnosti. V luči postkrimskih sankcij EU zoper Rusijo je triumfalno ugotovil, da so sankcije stara kolonialna metoda. Stisnjen v kot, je Borrell uspel izdaviti le še pohvalo ruskemu cepivu zoper covid-19 Sputnik V, o katerem se v EU tako ali tako lomijo kopja. Da je bilo ponižanje popolno, je ubogi Borrell šele po tiskovni konferenci izvedel, da je Moskva medtem izgnala diplomate iz Nemčije, Švedske in Poljske. Ker da so se vmešavali v notranje ruske zadeve, ko so prisostvovali na protestih v podporo Navalnemu.

Borrell je svojo diplomatsko katastrofo skušal ta teden post festum ublažiti pred poslanci v Evropskem parlamentu. Naenkrat je odločno zahteval nove sankcije zoper Rusijo. Sankcije, ki sicer že od ruske aneksije Krima leta 2013 ne delujejo. 73 evropskih poslancev - pobuda je prišla iz Evropske ljudske stranke, podpisal jo je tudi slovenski poslanec Milan Zver, pridružili so se ji še poslanci Evropskih konservativcev in reformistov ter posamezni poslanci Renewa - je Borrella pričakalo na nož. V pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen so zahtevali odstop nesposobnega in neprimernega Borrella. V parlamentarni razpravi do njega niso bili nežni niti predstavniki njegove politične grupacije niti Zeleni.

Vendar von der Leynova Borrella seveda ne bo odstavila. V zaščito ga je že vzel tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Z visokimi zunanjepolitičnimi predstavniki sicer EU niti do leta 2019, ko je to postal Borrell, ni imela posebne sreče. Kajti EU pravzaprav ostaja zgolj seštevek svojih članic. Sedaj po bruseljskih kuloarjih in evropskih prestolnicah sicer zavijajo z očmi zaradi nesposobnega Borrella, vendar se še bolj sprašujejo, kako nesramna in agresivna je Rusija in kako zoper njeno ustrahovalno držo storiti kaj že na sestanku zunanjih ministrov 22. februarja in na vrhu voditeljev marca.

A v resnici bi se EU morala najprej vprašati o sebi, o lastni podobi, kakršno je uzrla v nastavljenem ogledalu v Moskvi. Ker EU navzven ne premore drugega kakor svojo mehko moč. Ker ga v mednarodnih odnosih vse preveč njenih članic neorkestrirano svira po svoje. Ker Nemčija kar gradi Severni tok 2, kljub opozorilom, ki so ustavila gradnjo Južnega toka. Ker Madžarska ne čaka Evropske agencije za zdravila in že potrjuje rusko cepivo. Ker Balti in Poljaki ostajajo v paranoičnem strahu pred Rusi. Lavrovovi očitki o licemerju unije namreč držijo, četudi jih izgovarja predstavnik avtokratskega režima.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.