Olena Zelenska: Prva dama sredi vojnega pekla

Denis Živčec Denis Živčec
25.02.2023 05:30

Ni si želela moža v politiki, zdaj ima moža, ki ni samo v politiki, ampak pelje državo skozi vojno neurje in je eden najbolj znanih moških na svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled navzgor. Vladimir in Olena Zelenski med molitvijo za Ukrajino v kijevski katedrali sv. Sofije
Profimedia

Zgodovina bo sicer določila stopnjo njegovega herojstva. Pomirjajoč, neomajno trmast, bojevit in hkrati primeren tudi za najbolj glamurozne zahodnjaške gala prireditve, kjer se pogosto javlja z velikih zaslonov v svojih ikoničnih vojaško minimalističnih puloverjih in "slim fit" majicah. Vojna je njegovemu nekoč mehko zaobljenemu obrazu dodala bojevniško ostrino. Zdi se, da je, da bi bil čim bolj podoben vojaškemu voditelju, skrivaj dvignil kakšno utež. Ob njem je Olena Zelenska, ki je prevzela vlogo milosti, sočutja, upanja in domoljubne trme polne matere naroda, ki ima ob vsem tem manekenski videz in nezmotljiv modni okus. Poslednji stik Ukrajincev z bliščem predvojne normalnosti.

"Izjemni ste, ponosna sem, da z vami živim v isti državi," je ob začetku ruske invazije sporočila prek družbenih omrežij, "nočem panike in solza, ampak bom mirna in samozavestna. Moja otroka me gledata in z njima sem. Sem ob svojem možu. In ob vas." Pozneje je objavila še fotografijo novorojenčka, rojenega v zaklonišču v Kijevu, in ob tem zapisala: "Otroci, rojeni v zakloniščih, bodo živeli v mirni državi, ki se je sama obranila."

Profimedia

Dizajnerski kosi sredi vojnega pekla

Še najbližje je svet Oleno Zelensko spoznal v dneh, ko se je julija lani pojavila na naslovnici modne revije Vogue. Ideja, ki se je že v začetku zdela kontroverzna. Zakonca sta v intervjuju, skoraj kot v šovu Oprah Winfrey, spregovorila o svojem dvajset let trajajočem zakonu, ki se je, tako kot vsa država, znašel sredi vojnega kaosa. Intervju je pospremilo nekaj skupnih fotografij, nekaterim so dodali celo modni pridih, čemur so se mnogi posmehovali. Dizajnerski kosi sredi pekla.

Na nekaterih je sama pozirala ob razvalinah in vojakih ter v predsedniški pisarni, Vogue pa jih je označil kot portrete poguma. "Medtem ko je vojna v Ukrajini vstopila v kritično novo fazo, je prva dama države Olena Zelenska postala ključna igralka – diplomatka v prvih vrstah in obraz čustvenih posledic, ki jih trpi njen narod," je revija Vogue vzneseno zapisala na instagramu.

Olena Zelenska je v intervjuju povedala, da sta se z možem spoznala na srednji šoli v njunem rodnem mestu Krivji Rih na jugovzhodu Ukrajine, par pa sta postala na univerzi, kjer sta ustanovila tudi satirično skupino. Ko so se usule kritike, da je sodelovanje z Vogueom bilo zgolj neokusno in nečimrno, je pojasnila, da je nosila oblačila ukrajinskih modnih oblikovalcev. Izkoristila je priložnost in v reviji, ki jo bere ves svet, povedala, kako doživlja to obdobje.

"Ne vem, kako bi preživela te mesece, če bi bila ločena od otrok," je dejala in še dodala, da ju njen soprog ni videl že nekaj mesecev. Njena vloga je med vojno postala vidnejša, vse bolj sodeluje tudi z diplomacijo. "Nakupovanje so dandanes le še sanje, ki jih ni mogoče uresničiti," je povedala. V novi vlogi se je morala znajti dobesedno čez noč. "Navodila, kako biti prva dama v času vojne, ne obstajajo," meni dolgoletna scenaristka komedij.

Drugačn časi, drugačen par. Zakonca Zelenski leta 2019 na dan njegove predsedniške inavguracije.
Profimedia

"V prvih tednih po izbruhu vojne smo bili šokirani. Po Buči smo razumeli, da gre za vojno, katere namen je pokončanje vseh nas. Vojna ubija," pravi. O tem, da je njen mož ruska tarča številka ena, njegova družina pa takoj za tem, ne želi razmišljati, saj bi jo strah in preganjavica ohromila. Ob začetku vojne se je družina ločila, kar nekaj časa se ni mogla pogovarjati ne z možem ne s starši, mamo je pred vojno poklicala vsak dan.

Šestega februarja je dopolnila 45 let. Po izobrazbi je arhitektka, ki je na kijevski tehniški univerzi diplomirala iz urbanega in gradbenega menedžmenta. Končala je tudi glasbeno šolo in igra klavir. Pred vojno je vodila lastno fundacijo, ki se je osredotočala na ohranitev človeškega kapitala in zagotavljanja pravice do izobrazbe, zdravja in socialne varnosti ljudem ranljivih skupin, ki so želeli graditi prihodnost v Ukrajini. "Tudi dom je prva frontna linija," je za Vogue povedal Volodimir Zelenski. Razume, zakaj je na milijone Ukrajincev zbežalo iz države, a tisti, ki ostajajo, tudi njegova družina, morajo biti vzor. "To lahko storim za del naših prebivalcev," je rekel in še dodal: "Moja žena je zgled za ženske in otroke. Verjamem, da ima pomembno vlogo za Ukrajino, za naše družine in ženske." Njena fundacija še vedno deluje, le fokus se je medtem usmeril predvsem na položaj otrok. V enem od prvih nastopov po začetku vojne se je poklonila 200 otrokom, ki so umrli v času invazije. Junija lani je pred znamenito kijevsko katedralo svete Sofije skupaj s starši umrlih otrok na drevesa obesila 200 zvončkov, ki predstavljajo glasove nedolžnih otrok.

Olena Zelenska nagovarja diplomcijo in skozi čustvene in dostojanstva polne govore trka na vest Zahoda.
Profimedia

Na vprašanje, kako je vojna vplivala na družino, je Zelenski odgovoril: "Kot vsakdo sem bil zanje zelo zaskrbljen, skrbelo me je za njihovo varnost. Nisem si želel, da bi se znašli v nevarnosti." "Ne gre za romantiko, gre za grozote, ki so se dogajale tukaj, na obrobju Kijeva, in za grozote, ki se zdaj dogajajo v naši državi, na zasedenih ozemljih," je dejal. "Seveda sem jih pogrešal. Tako zelo sem si jih želel objeti."

V srednji šoli je poslušala Aerosmith in The Beatles

Na ženo je zelo ponosen. "Je močna osebnost. Verjetno je močnejša, kot si je kadarkoli mislila. Ta vojna, kot verjetno vsaka druga, bo pokazala lastnosti, za katere niste pričakovali, da jih imate. Seveda je moja ljubezen, je pa tudi moja najboljša prijateljica. Je domoljubka in ljubi Ukrajino. Je pa tudi res dobra mati," je predsednik povedal o svoji ženi.

Srednješolska simpatija je prerasla v zgodovinski zakon. Spoznala sta se v srednji šoli. Oba sta bila vzgojena v rusko govorečih gospodinjstvih in sta se ukrajinščine naučila kasneje. Ko se je Ukrajina osamosvojila, sta obiskovala nižjo srednjo šolo. V mladosti je Zelenska poslušala Aerosmith in The Beatles. "V zadnjih dneh Sovjetske zveze smo bili najstniki. Svet se nam je začel odpirati," je povedala. "Ko nam nekdo govori, da Ukrajinci ne obstajajo in da je Ukrajinec le slab Rus, tega ne verjamemo. Ljudje, ki so se rodili v neodvisni Ukrajini, so zdaj stari 30 let. To je nova generacija. Nihče v Ukrajini ne more razumeti ruske pretveze in razlogov za napad," je dejala za Vogue.

Prav nič ni bila navdušena, ko se je Zelenski za kandidaturo za predsednika odločil po snemanju serije Glas ljudstva, v kateri je igral učitelja, ki povsem nepričakovano postane ukrajinski predsednik. "Spoštovala sem njegovo izbiro in razumela sem, da je to zanj pomemben korak. Hkrati pa sem čutila, da se bo moje življenje in življenje moje družine korenito spremenilo," je pojasnila. Kako kmalu se bo vse skupaj postavilo na glavo, ni slutila niti v najbolj norih sanjah. "Živeli smo srečno življenje in nikoli si nismo mislili, da se bo to zgodilo. Vendar imamo upanje," pravi, a ne skriva, da se počuti osamljeno in ujeto.

Po osmih letih zveze sta se Zelenska leta 2003 poročila, leto pozneje se jima je rodila hči Oleksandra, leta 2013 pa sin Kiril. Oba z možem sta delo našla zunaj svoje stroke. Njega je pritegnila komedija, ona ga je kot del produkcijske ekipe spremljala na nastopih. Pozneje sta ustanovila svojo produkcijsko hišo Studio Kvartal 95, ki še obstaja in se bo najbrž nekoč spet ukvarjala s produkcijo filmov in TV-serij ter organizacijo koncertov.

Olena Zelenska danes trka na vest diplomatov. Sistematično spolno nasilje in spolni zločini so del "vojnega arzenala" ruske vojske v Ukrajini. Tako je opozorila na novembrski mednarodni konferenci v Londonu. "Namen je ponižanje Ukrajincev in ukrajinskih žensk," je dejala in zahtevala mednarodni odgovor. Ukrajinsko tožilstvo preiskuje več kot sto domnevnih spolnih zločinov, je povedala in še dodala, da to predstavlja le delček tovrstnega nasilja v ukrajinski vojni. Spomnila je, da je bil prvi primer, ki so ga preiskovali, primer ženske, ki so jo posilili ruski vojaki, ki so prišli ubit njenega moža.

Opozarja, da so spolni zločini del ruskega arzenala

Od začetka ruske invazije 24. februarja "so se priložnosti okupatorja za ponižanje Ukrajincev povečale in žal so spolno nasilje in spolni zločini del njihovega arzenala," je dejala prva dama, ki jo je britanska vlada kot govorko povabila na dvodnevno konferenco o boju proti spolnemu nasilju med oboroženimi konflikti, ki so se je udeležili predstavniki 70 držav.

Opozorila je še, da se Rusija zateka k spolnemu nasilju odkrito in sistematično. Zato je izjemno pomembno, da ga mednarodna skupnost prizna kot vojni zločin, da bi storilce lahko sodno preganjali in kaznovali, je dejala. Izpostavila je pomen "resnično globalnega odziva na dogajanje v Ukrajini".

Profimedia

Julija lani je nagovorila ameriški kongres in ga pozvala, naj ustavi rusko agresijo. Zelenska je v imenu milijonov ukrajinskih staršev, ki se bojijo za prihodnost svojih otrok, zaprosila ZDA za več pomoči v orožju za obrambo pred Rusijo. V slogu soproga je svoje besede podkrepila s podobami in posnetki uničenja, predvsem pa posnetki pobitih ali pohabljenih otrok.

"Želimo, da lahko vsak oče ali vsaka mati reče otroku, naj gre mirno spat, ker ne bo več zračnih ali raketnih napadov. Je to, kar želimo, preveč? Pomagajte nam ustaviti ta teror nad Ukrajino," je dejala in kongres zaprosila za sodobne sisteme zračne obrambe, da se ustavi ruski terorizem iz zraka. Priznala je, da je dokaj nenavadno, da prva dama neke države prosi za orožje, vendar nima izbire, zahodno orožje pa je ključno za obrambo njene države. "Ko Rusija ubija, Amerika rešuje," je med drugim dejala in si prislužila aplavz.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta