(POGLED) Janis Varufakis: Dva obraza evra ali kako sta dva politika krojila usodo Evropske unije

Janis Varufakis
03.02.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters
Delors in Schäuble, ki sta oba umrla konec decembra lani, sta zasnovala današnjo Evropsko unijo, z vsemi njenimi napakami vred. Njuna mandata se dejansko nista prekrivala, toda njuni ostri spori glede prihodnosti Evrope so se zapisali v zgodovino. Čeprav je njuna pomembna vloga splošno priznana, močna vzročna povezava med njunimi nasprotujočimi si vizijami in trenutno krizo EU ni preveč dobro razumljena.

Iz različnih nekrologov je mogoče razbrati, da si bomo oba zapomnili predvsem po tem, kako različna sta si bila na videz: Delors, nastopaški Francoz, rimokatoličan, socialni demokrat, čigar sanje o keynesijanski Evropi so bile najhujša nočna mora britanske premierke Margaret Thatcher, ter Schäuble, nepopustljivi nemški odvetnik, ki je bil s svojim fiskalnim kalvinizmom strah in trepet finančnih ministrov do vratu zadolženih južnoevropskih držav in tudi Francije. Čeprav oba veljata za pomembna Evropejca in sovražnika evroskeptikov, je bil menda Delors precej bolj neučakani centralizator kot Schüble, ki je pooblastila nemškega parlamenta zelo nerad prepuščal Bruslju.

Vse to je sicer res. Toda predstavitev motivov in dejanj obeh mož je precej nepopolna in morda celo zavajajoča.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta