(POPULARNO) Ben Affleck in Matt Damon: Ne more ju ločiti niti Hollywood

Saša Britovšek Saša Britovšek
29.04.2023 06:00

Zgodba o fantih, ki sta se dotaknila zvezd in postala zvezdi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
”Ko si star petdeset, izkoristiš vsako priložnost, sploh če gre za druženje z najljubšim.” Ben Affleck in Matt Damon na eni od letošnjih premier filma Air.
Profimedia

Zgodba o fantih, ki sta se dotaknila zvezd in postala zvezdi. Ben Affleck in Matt Damon sta dvojec, ki je neločljivo povezan že petintrideset let. Pred 25 leti sta z Dobrim Willom Huntingom začela pisati skupno filmsko zgodovino. Četrt stoletja kasneje Matt in Ben spet sedita v prvi vrsti in opazujeta svojo najnovejšo stvaritev. Menda so pristna in trajna prijateljstva v šovbiznisu redka, a njuno ... njuno je izjema, ki potrjuje pravilo. Vse se je začelo doma v Cambridgeu v Massachusettsu, ko sta imela fanta deset oziroma osem let. Stanovala sta dve ulici narazen in se srečevala na športnem igrišču. Oba je zanimal baseball in ob njem vse bolj tudi nastopanje tako kot v gledališču ali v filmih. Odločila sta se za isto srednjo šolo in skupaj zakorakala v drzne, neusmiljene umetniške vode igralstva. Bila sta si opora na avdicijah, prebrodila trenutke treme in spodbujala sanjarjenje o hollywoodski prihodnosti. Morda ste njun skromni začetni prispevek videli v filmu Field of Dreams (Polje sanj), kjer je glavno vlogo igral Kevin Costner, Matt in Ben pa sta problematična mulca v nočnem baru.

Potem pa sem spoznal njega in igralska želja je dobila smisel

"Preden sem spoznal Matta, sem bil sam. Nastopanje je bila moja zasebna stvar, ki je vrstniki niso razumeli, pa tudi vedeli niso, da se včasih pojavim v kakšnem otroškem televizijskem šovu. Potem pa sem spoznal njega." Ben Affleck se spominja, da ga je šele prijateljstvo, ki sta ga srčno gradila z Mattom, usmerilo v svet igre. Najverjetneje, je nekoč povedal, da če ne bi spoznal Matta, verjetno zdaj ne bi imel igralske kariere. Šele njun skupni interes in druženje sta dala igralstvu okvir in vrednost. Tudi v šoli je med vrstniki igra dobila veljavo.

"Bil je star šestnajst, jaz pa štirinajst, ko sva šla skupaj na prvo avdicijo v New York. Peljala sva se z vlakom. Kasneje sva šla včasih z letalom, obstajala je res ugodna linija za dvajset dolarjev, in na letalu se je smelo kaditi cigarete. Kadila sva kot zmešana, saj sva si predstavljala, da sva odrasla in pomembna." Njune skupne zgodbe se prepletajo z anekdotami, na koncu pa pripeljejo do leta 1998, ko sta skupaj prejela prvega oskarja za psihološko dramo Dobri Will Hunting.

Da sta več kot zgolj običajna prijatelja, je pred leti simpatično potrdila tudi takratna Benova žena, igralka Jennifer Garner. "To je dokaz, da je ljubezen v Hollywoodu živa in zdrava. Vsaj za mojega dragega moža in ljubljenega moškega mojega moža, Matta Damona," je komentirala igralka, ki se je kmalu za tem razšla z Benom.

Če pravijo, da je za zvezo prava preizkušnja šele, ko si z drago osebo deliš stanovanje, je njuna "bromanca" to prestala. Dom sta si delila kar nekajkrat in v Los Angelsu ter okolici najemala stanovanja, celo hišo. Odvisno, koliko sta si lahko privoščila: "Včasih so naju tudi vrgli iz stanovanja, včasih sva ga zamenjala sama, saj sva si zaželela nekaj boljšega ... pač odvisno od tega, koliko sva zaslužila." Ben se spomni, da sta si leta 1997 privoščila hišo na plaži Venice v bližini Hollywooda, kamor sta redno vabila velike družbe žurerjev, tudi do 800 ljudi, in vznemirjala sosede. Takrat sta delala na scenariju filma, ki ju je kot ustvarjalni tamdem izstrelil med zvezde in prinesel oskarja za originalni scenarij. Film je režiral Gus Van Sant. V svojem govoru ob prejemu nagrade je Ben Affleck ​povedal: "Rekla sva si, da če ga ne dobiva, bo slabo. Ampak če ga dobiva, bo pa strašljivo. In res je zelo zelo strašljivo. V resnici sva samo mlada fanta, ki sta imela srečo in se povezala z nekaj fantastičnimi ljudmi."

Matt in Ben, najstnika, ki sta skupaj obiskovala igralske avdicije.
Nipi

Hoja po zraku z Jordanom

Četrt stoletja kasneje je tukaj Air. Njun še čisto svež celovečerec, ki je prejšnji mesec doživel svetovno premiero, ogledamo si ga lahko tudi že v naših kinih. Ponovno sta združila moči, verjela vase in se zadnji dve leti posvetila zgodbi o čevlju.

Air temelji na resničnih dogodkih, a ni biografija, čeprav sta se trudila, da so vsi vpleteni videti kar se da avtentično. Gre za zgodbo o legendarnih športnih copatih Air Jordan, ki jih je podjetje Nike ustvarilo in lansiralo v paketu skupaj s talentiranim košarkarskim asom Michaelom Jordanom, ki je imel takrat 21 let. Če se kdo še sprašuje, kdo je iz koga naredil svetlejšo zvezdo - Jordan iz najkic ali najkice iz Jordana ... Morda se v filmu razkrije odgovor. Sodelovanje Nika z zvezdnikom NBA je bila briljantna zamisel Sonnyja Vaccara, ki je leta 1987 neomajno vztrajal, da mora Nike sodelovati z Jordanom.

Michael Jordan je 26. oktobra 1984 podpisal petletno pogodbo z Nikom v vrednosti 2,5 milijona dolarjev, kar je trikrat več, kot je veljala katerakoli druga pogodba v takratni NBA. Nike je oblikoval linijo superg Air Jordan dobrega pol leta kasneje, s ciljem zaslužiti 3 milijone dolarjev v prvih treh letih. Prodaja je močno presegla pričakovanja in v enem letu so zaslužili 126 milijonov dolarjev. Vaccara, mojstra športnega marketinga, ki mu je uspel legendarni veliki met, v filmu igra Matt Damon. Affleck je prevzel vlogo Phila Knighta, ustanovitelja podjetja Nike, ki ga je Vaccaro prepričal v najboljši športni posel v zgodovini. Dejstvo je namreč, da so prav vsi, ki so sodelovali v poslu, bajno zaslužili. Konec koncev se copati prodajajo še danes in lani je podjetje z air jordanom zaslužilo pet milijard dolarjev. Verjetno bo, potem ko bo film zaokrožil po svetu, povpraševanje samo še naraslo.

Dober izgovor za druženje

Pred kratkim je voditeljica jutranje televizijske oddaje Sunday Morning Damona in Afflecka brez ovinkarjenja vprašala, ali sta si izmislila film zato, ker sta potrebovala res dober izgovor, da spet več časa preživita skupaj. In na neki način je imela prav, saj sta priznala, da je šlo za neprecenljiv bonus.

"Ko si star petdeset, izkoristiš vsako priložnost, sploh če gre za druženje z najljubšim. Nimava več časa na pretek. Izkazalo se je, da je bila to najboljša možna odločitev in se nikoli prej na delu nisem imel bolje. Matt je filmski genij in imeti ga ob sebi je, kot bi zaupal varnemu sidru. Veš, da imaš dobro bazo. Odkar sva končala film, spet neizmerno pogrešam skupno delo." Prepričana o uspehu filma s športno zgodbo sta verjela vase in v fenomenalno poslovno potezo iz sredine osemdesetih. Kaj potrebuješ, če želiš izdelati najboljši košarkaški copat, ki je bil kadarkoli narejen? Michaela Jordana, najbolj tekmovalnega fanta vseh časov v košarki. A osrednje zvezde filma gledalci ne vidimo. Medtem ko srečamo njegove starše, si ogledujemo dom takrat dvajsetletnika ... njega na velikem platnu ni.

Matt Damon kot Sonny Vaccaro in Ben Affleck kot Phil Knight v filmu Air.
Profimedia

"To je film o ikoni. O nekom, ki je tako pomemben v svetu športa, da kogarkoli bi postavili v njegovo vlogo, ne bi bilo prav. Še tako dobra izbira igralca bi sprožila plaz komentarjev, češ ne, to ni on. In če on ne bi bil pravi, bi vse ostalo v filmski zgodbi padlo v vodo. Gledalec bi podvomil o vsem. Izgubili bi ga," v oddaji Sunday Morning odločitev pojasni Matt Damon. Dobra filozofija. Je pa košarkaški as sodeloval pri nastajanju filma in imel celo nekaj predlogov - recimo, da igralka Viola Davis igra njegovo mamo. "To je tako, kot da ti kdo predlaga, naj v svojo NBA-ekipo povabiš Michaela Jordana," je košarkarjevo izvrstno željo komentiral Damon.

V Dobrem Willu Huntingu sta imela 25 let in kljub prejeti najvišji stanovski nagradi je bilo mladeničema jasno, da še nista na vrhu. S kipcem na domači polici sta še bolj poprijela za ponujene priložnosti. Igrala sta v akcijskih trilerjih, kot je Damonov Kdo je Bourne, in Affleckovi zgodovinski drami Misija Argo. Slednji je leta 2012 prejel oskarja za najboljši film. Igralca in seveda tudi scenarista sta ustanovila tudi svoje produkcijsko podjetje, s katerim si prizadevata za podporo celotnih filmskih ekip, da bi bile deležne večjega kosa finančne pogače filma. Kaj jima bo prinesla zgodba o sodelovanju, kar Air je, bomo videli na podelitvi oskarjev prihodnje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta