Povezani v glasbi: O skupni poti sta nam v intervjuju govorila operna diva Anna Netrebko in Yusif Eyvazov

Damijan Vinter
07.08.2021 04:40
Da si vrhunski glasbeniki najdejo partnerja v glasbenih krogih, ni nobena redkost. Razumevanje poklica, še posebno takšnega, ki ga moraš opravljati z izdatno mero osebne predanosti, je verjetno bistveno pri izbiri življenjskega sopotnika.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavna sopranistka Anna Netrebko in njen mož, tenorist Yusif Eyvazov
Festival Ljubljana

Glasba ljudi navdaja s pozitivnimi občutki, jih nagovarja in povezuje. Nekatere tako močno, da preko nje najdejo sorodno dušo. Partnerja, s katerim želijo deliti svoje življenje tudi po tem, ko se izteče zadnji takt in izzveni zadnja nota. Ko, daleč proč od žarometov in hvaležnega občinstva, ostanejo sami, pričakujoč, da bodo lahko s kom podelili občutek zadovoljstva in verjetno tudi (vsaj začasne) praznine, ki se v umetniku naseli po nesebičnem izgorevanju v glasbi. Nekoga, ob katerem bodo preprosto samo človeško bitje, željno enakih dotikov, nežnosti in pozornosti kot vsi tisti, ki so jih pred tem videli kot nadzemske posameznike ali nedosegljive idole.

Od čistilke do operne dive

Med znanimi pevkami, ki zasebno življenje delijo z glasbeniki, so tudi tri gostje letošnjega Ljubljana festivala. Najbolj znana med njimi je gotovo Anna Netrebko, sopranistka ruskega rodu, rojena leta 1971 v takrat še sovjetskem Krasnodaru. Za začetek njene kariere je zaslužen Valerij Gergiev, ki jo je odkril in ji namenil prve vloge v Marijinem gledališču v Sankt Peterburgu, kjer je v času študija petja delala kot čistilka. Gergiev je prepoznal njen talent, jo kot mentor vzel pod svoje okrilje in Anna je pri dvaindvajsetih letih v tem gledališču uspešno debitirala kot Susanna v Figarovi svatbi. Leto poprej je postala zmagovalka mednarodnega vokalnega tekmovanja Glinka Vocalists Competition, tri leta kasneje pa si je priborila še tretjo nagrado na tekmovanju mladih opernih pevcev Rimsky-Korsakov.

Po uspešnem debiju leta 2002 v Metropolitanski operi v megalomanski operni stvaritvi Vojna in mir Sergeja Prokofjeva ter uspehu na salzburškem festivalu istega leta z vlogo Donne Anne v Mozartovem Don Giovanniju je Netrebkova s svojim lirično koloraturnim sopranom navduševala občinstvo na številnih svetovno znanih odrih, od londonske kraljeve ter dunajske in bavarske državne opere do prestižnih ameriških opernih hiš v New Yorku in Washingtonu. Kasneje se je preizkusila v bolj dramskih vodah (kot Leonora v Trubadurju in Lady Machbeth v Macbethu), zadnjih pet let pa je osredotočena na poznoromantične oziroma veristične vloge, za katere so največja dela spisali Pietro Mascagni, Ruggero Leoncavallo, Umberto Giordano, Francesco Cilea in Giacomo Puccini.

Usodni moški glasovi

Netrebkovi so tudi za odrom usojeni markantni moški glasovi. Predvsem tisti nižje zveneči. V začetku tega tisočletja je bila v razmerju z italijanskim basbaritonistom Simonom Alberghinijem, s katerim se je spoznala leta 1999 med nastopom v Rigolettu. Kljub sedemletni zvezi se je vse končalo samo pri zaroki, podobno kot njeno naslednje partnerstvo z urugvajskim basbaritonistom Erwinom Shrottom, s katerim sta leta 2008 naznanila poroko, a se nista nikoli poročila. To leto je na Dunaju povila sina Tiaga ​Aruo, ki je po razhodu s Shrottom pet let kasneje seveda ostal pri njej in je po svoje še vedno prvi moški njenega življenja.

Njena tretja zveza z azerbajdžanskim tenoristom Yusifom Eyvazovom je bila očitno tista prava, saj je prva, ki je okronana z zakonskimi zaobljubami. Lahko bi se pošalili, da je našla pravo sozvočje šele z višjim moškim glasom. Kakorkoli, potem ko sta se februarja 2014 spoznala na vajah za opero Manon Lescaut v Rimu, sta postala nerazdružljiva. Njune razkošne poroke decembra leto kasneje se je med številnimi gosti udeležil tudi Plácido Domingo, par pa sedaj – kljub stanovanjem v Sankt Petersburgu in na Dunaju - prebiva v New Yorku, koncertira po svetu in složno skrbi za Tiaga.

Glas in dirigentska paličica

V primerjavi z Netrebkovo je Elīna Garanča hitreje našla ljubezen svojega življenja. Latvijska mezzosopranistka, rojena v glasbeni družini zborovodji in zborovski pevki ter profesorici na latvijski akademiji za glasbo, je namreč od leta 1998 poročena z britanskim dirigentom Karlom Markom Chichonom, s katerim je nastopila tudi v Ljubljani. Par je svojo več kot dvajsetletno zakonsko zvezo okronal z dvema hčerkama, ime jima je Catherine Louise in Cristina Sophie.

Latvijska mezzosopranistka Elīna Garanča svoje življenje že več kot dvajset let deli z dirigentom Karlom Markom Chichonom.
Festival Ljubljana

Tudi bolgarska sopranistka Sonya Yoncheva je že več let srečno poročena z dirigentom in violinistom armensko-venezuelskih korenin Domingom Garcio Hindoyanom. Skupno življenje sta si ustvarila v Švici, imata pa sedemletnega sina Matea in še ne dveletno hčerko Sofio. Sonyino glasbeno udejstvovanje po družinski liniji dopolnjuje še brat Marin, nekdanji rock pevec, ki občasno kot gost nastopa na njenih koncertih.

Tudi slavna argentinska pianistka Martha Argerich je na letošnjem festivalu nastopila s svojim nekdanjim soprogom, švicarskim dirigentom Charlesom Dutoitom, ki je ob tej priložnosti dejal, da ju po šestdesetih letih še vedno vežeta trdno prijateljstvo in spoštovanje. "Letos junija je dopolnila 80 let, jaz pa jih bom oktobra 85," je vitalni gospod dejal na tiskovni konferenci, na kateri je povedal, da je Martho spoznal kot študentko pri šestnajstih letih na konservatoriju v Ženevi in jo še vedno občuduje kot izjemno osebo in veliko umetnico.

Osemdesetletna pianistka Marta Argerich je v Ljubljani nastopila s svojim nekdanjim soprogom Charlesom Dutoitom.
Festival Ljubljana

Argericheva, ki je po več kot dvajsetletnem boju uspešno premagala raka, je bila v šestdesetih letih poročena z dirigentom Robertom Chenom, s katerim ima hčerko, violinistko Lydo, v sedemdesetih letih pa je prijateljevala tudi z ameriškim klasičnim pianistom Stephenom Kovachevichem, s katerim ima drugo hčerko, Stéphanie.

Jonas Kaufmann
Festival Ljubljana
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta