Pred 50 leti v Večeru: Tito predsednik ZKJ z neomejenim mandatom

Pripravil Rok Kajzer
27.04.2024 05:30

redsedstvo ZKJ je sprejelo tudi predlog, ki so ga podprle vse republike, pokrajine in vse organizacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer Arhiv
22. april 1974

45 let od Djakovićeve smrti

Včeraj opoldne so mladinci končali spominski pohod ob 45-letnici zahrbtnega uboja sekretarja KP Jugoslavije Djura Djakovića pri spomeniku na Duhu na Ostrem vrhu. Potem ko so položili vence, je udeležencem spregovoril sekretar občinskega komiteja zveze komunistov iz Maribora Janez Sterniša. (Foto: D. M.)

22. april 1974

Zgorelo 180 hektarjev gozda

Sinoči so se gasilci, vojaki, pripadniki teritorialnih enot in civilne zaščite ter drugi še zmeraj borili z ognjem za vsako ped Šumahovega vrha. Žarišče gozdnega požara, ki se je začel v četrtek zvečer, je med Mežico in Črno. Pri gašenju je sodelovalo doslej že 4000 ljudi, včeraj so prišle na pomoč nove vojaške in teritorialne enote. Goreti je začelo, kot smo že poročali, ko so si delavci, ki bi morali popraviti most čez Mežo med Žerjavom in Črno, neprevidno zakurili. Ogenj je doslej uničil 180 ha gozda, škode še ni moč oceniti. /.../ S.N.

23. april 1974

Ponovno CK ZKJ

Desetemu kongresu zveze komunistov Jugoslavije bodo predlagali, naj bi ponovno uvedli centralni komite ZKJ kot najvišji organ zveze komunistov med dvema kongresoma. Imel bi 166 članov, po 20 iz vsake republike in po 15 iz pokrajin ter po 15 iz organizacije ZKJ v JLA. Predsedstvo ZKJ je sprejelo tudi predlog, ki so ga podprle vse republike, pokrajine in vse organizacije ZK, naj bi tovariša Tita izbrali za predsednika ZKJ z neomejenim mandatom.

24. april 1974

Ogenj premagan

Iz protipožarnega štaba v Črni so ponoči sporočili, da so gozdni požar v zgornji Mežiški dolini popolnoma lokalizirali. Na posameznih krajih na požarišču so se od 19. do 7. ure davi tu in tam pojavljala še manjša žarišča, ki pa jih sproti ugašajo. Zaradi izredno suhega vremena se bodo takšna žarišča pojavljala še nekaj dni in zato bo akcija, povezana z gašenjem, potekala enako skrbno tudi naprej. Včeraj so sodelovali pri gašenju vojaki iz Maribora, Celja, iz obmejnih enot in gasilci iz Mežiške doline ter domačini.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta