Pred 50 leti v Večeru: V dveh dneh: 44.000 potnikov!

Pripravil Rok Kajzer
28.01.2023 04:30

Samo nova vlečnica Videc je pred okvaro v pičlih treh urah prepeljala tri tisoč potnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

22. januar 1973

Bo Merx izpolnil obljubo?

V četrtek je direktor trgovskega podjetja Merx iz Celja Franc Petauer zboru kolektiva ruške in bistriške poslovalnice zagotovil, da bodo že letos pričeli z gradnjo. Ruški kolektiv trgovskega podjetja Merx se je sestal predvsem zaradi tega, da bi ugotovil vzroke, zakaj Merx še vedno ni izpolnil obvez, ki jih je sprejel ob pripojitvi trgovskega podjetja Šumik iz Ruš k Merxu. Zlasti se je Merx zavezal, da bo v Rušah zgradil sodobno trgovsko hišo. Kasneje, leta 1970, pa se je zavezal, da bo v sodelovanju z ruškimi kolektivi zgradil tudi gostinski lokal. Direktor Petauer je ruškemu kolektivu izčrpno obrazložil, zakaj je doslej ostalo le pri obljubah. Pri tem je omenil Merxove obveze v nekaterih drugih krajih Slovenije in pomanjkanje investicijskih sredstev. Kot pa je zagotovil, bo letos Merx res pričel gradnjo ruške trgovske hiše. Če pa mu bo uspelo dobiti potrebni denar, bo v Rušah pričel graditi tudi gostinski objekt. Zbora kolektiva se je udeležil tudi predsednik ruške krajevne skupnosti Jože Teržan, dipl. inž. V imenu Rušanov je izrazil upanje, da bo Merx slednjič le izpolnil svoje obveze ter da tokrat morda ne bo ostalo vse pri obljubah. (av)

Arhiv Večera

22. januar 1973

Pohorje v zimskem vzdušju

Težko pričakovana zima je prvič v letošnji zimski sezoni vzradostila na tisoče smučarjev, prav tako tudi pohorske gostince. V soboto je z avtobusom številka 6 že od zgodnjih ur vse hitelo proti spodnji postaji vzpenjače. Kmalu je nastala dolga vrsta čakajočih, ki je bila občasno tolikšna, da se je vila kolona celo do precej oddaljene telefonske celice. Z vzpenjačo in z vlečnicami vred je bilo v soboto na Pohorju kar več kot 17.000 voženj, včeraj pa prav toliko. Ko smo včeraj dopoldne skočili do spodnje postaje vzpenjače, smo našteli na parkirnih prostorih 400 osebnih vozil. S Pohorja pa smo dobili sporočilo, da je tudi tja do pohorskih domov po očiščeni novi asfaltirani cesti prispelo izredno dosti gostov s svojimi osebnimi vozili. V pohorskih hotelih so prenočevali večinoma slovenski in hrvatski gostje, precej pa je bilo tudi avstrijskih smučarjev. /.../ Še hujši naval na vzpenjačo kot v soboto in včeraj pa lahko pričakujemo čez teden dni, za kar bodo poskrbele zimske šolske počitnice. Upajmo, da bo do tedaj zapadlo še kaj novega snega. BOŽO PODKRAJŠEK

23. januar 1973

Umrl Lyndon Johnson

Bivši predsednik ZDA Lyndon Johnson je umrl sinoči v San Antoniu v Teksasu. 65-letni bivši predsednik ZDA je umrl za srčno kapjo nekaj minut potem, ko so ga z letališča San Antonio prepeljali s helikopterjem v bolnišnico. Johnson je bil že nekaj časa srčni bolnik.

23. januar 1973

Čkalja o šoferjih

Igralec Miodrag Petrovič Čkalja o scenariju za nadaljevanko Šoferji, v kateri igra glavno vlogo: "Besedilo me je prisililo, da sem se na moč potrudil. Že ko sem ga bral in tudi med snemanjem se mi je zdelo: nastaja ena najbolj satiričnih serij."

23. januar 1973

Vzpenjača s polno paro

Naše včerajšnje poročilo o izrednem navalu smučarjev na Pohorju v soboto in nedeljo lahko sedaj izpopolnimo z natančnejšim številom potnikov, ki so se v soboto in nedeljo smučali na Pohorju. Iz pisarne pohorske vzpenjače so nam sporočili, da je v soboto bilo na vzpenjači in na pohorskih vlečnicah 21.000 potnikov. v nedeljo pa celo 23.000! Nova vlečnica Videc je do okvare obratovala v veliko zadovoljstvo smučarjev. Prepeljala jih je v pičlih treh urah kar tri tisoč. Direktor pohorske vzpenjače Franci Čop nam je glede okvare te nove naprave dejal, da je to pač začetno obratovanje, pri katerem zelo rado pride do manjših okvar. /.../ Tudi v prihodnjih dneh je pričakovati na Pohorju velik naval smučarjev. Prav bi bilo, da bi vse potekalo tako, kot je preteklo soboto in nedeljo, ko tako rekoč ni bilo na pohorskih terenih nikakršnih hudih poškodb. B. P.

23. januar 1973

Djajič je bolan!

Kot smo že poročali, bo naša nogometna reprezentanca 3. februarja odšla na krajšo turnejo po severni Afriki. Najprej se bo 4. februarja pomerila s Tunizijo in verjetno 7. z Libijo, medtem ko bo 10. februarja še tekma s Hajdukom v Splitu. Zvezni kapetan Boškov je določil za ekipo 18 igralcev. /.../ Trener Čirič je ob tej priložnosti dejal, da Djajič ni poškodovan, temveč bolan, da se zdravi v Beogradu in Igalu, vendar bo v začetku prihodnjega meseca pričel vaditi. Djajič ima kar resno bolezen na hrbtenici, ki se noče in noče popraviti in muči našega znanega napadalca že precej dolgo. /.../

24. januar 1973

Sporazum o miru v Vietnamu

Dosežen je sporazum o miru v Vietnamu. Ameriški predsednik Richard Nixon je sinoči sporočil, da so včeraj v Parizu parafirali sporazum o prekinitvi ognja v Vietnamu. V govoru ljudstvu, ki so ga neposredno prenašale vse ameriške radijske in televizijske postaje, je predsednik Nixon izjavil, da sta sporazum o prekinitvi ognja parafirala Henry Kissinger in Le Duk To. Formalni podpis sporazuma bo v soboto v Parizu, premirje pa bo začelo veljati v soboto opolnoči oziroma v nedeljo ob 8. po sajgonskem času. Predsednik je povedal, da bodo v 60 dneh po uveljavitvi sporazuma umaknili vse ameriške čete, sočasno pa se bodo vrnili vsi ameriški ujetniki. /.../ Prvi odmevi v svetu izražajo izredno zadovoljstvo zaradi takšnega razvoja dogodkov.

24. januar 1973

Mladi mož s čudovitim glasom

Franja Bobinca smo našli doma, zatopljenega v šolske knjige. Med nami, njegovo materjo in starejšim bratom je kmalu stekel živahen pogovor. "Ko sem bil še majhen, star komaj nekaj let, sem izredno rad poslušal radio in improviziral popevke. Kasneje mi je mamica kupila gramofon in plošče s popevkami. Kadar sem bil sam v sobi, sem jih poskušal posnemati," je začel pripovedovati Franjo, ki je pred kratkim dopolnil 14 let. /.../ Nastopal je poleg Ota Pestnerja z New Swing Quartetom in drugimi znanimi pevci. Zatem so ga povabili v studio 14 v Ljubljano, kjer je dobil prav tako veliko priznanje. Na mnogih pevskih nastopih po vseh večjih krajih Slovenije je pel z velikih vojaškim orkestrom iz Ljubljane, z Unioni, s Črnimi vranami in na mnogih drugih nastopih skupaj z najboljšimi slovenskimi pevci. /.../ Franjo je lani na slovenski top-pops lestvici dosegel prvo mesto. Pred dnevi je beograjska televizija izdala tudi prvo ploščo, na kateri so posnete njegove najljubše popevke: Babica, Gradim zlati grad, Lidija in Mama, zlata mama. V kratkem bo RTB izdala še več Franjevih plošč. Franjo dobiva vsak dan po 20 in več pisem od oboževalcev iz vse Slovenije. Prosijo ga, naj jim pošlje svojo sliko in besedilo pesmi. Vsem vedno odgovori. /.../ Franjo Bobinac je še izredno mlad, šele na začetku pevske poti. Bo res postal naslednik Ota Pestnerja, kot mnogi predvidevajo?

25. januar 1973

V Celju mesnice brez mesa

V zadnjih dneh se celjske gospodinje zelo razburjajo nad praznimi mesnicami. Ko smo se sprehodili po mesnicah in ugotavljali, kako so založene, nas je na pragu samopostrežne prodajalne mesa v Stanetovi ulici ustavila priletna gospodinja Anica Sore in potarnala: "30 let po vojni v mesnici ne dobiš mesa takšnega, kot si želiš". Brž se je okoli nas nabrala gruča gospodinj, ki so kritizirale vse kmete, mesarje in politike. Ker je bilo žensk le preveč, smo raje odnesli pete in povprašali mesarje, kako je z založenostjo mesa. V mesnici v Stanetovi ulici so bili klini, kjer je bilo po bandi obešeno meso, popolnoma prazni. "Nobeden ne more reči, da ni mesa v naših mesnicah. Sicer je res, da izbira ni velika, vendar meso imamo. Poglejte v hladilnih napravah imamo še vedno dovolj zmrznjenega mesa. Tudi piščancev in drugega suhega mesa je dovolj, le svinjskega ni. Mesa ne bo, dokler ne bo ustreznih cen. Mi delamo z izgubo. Dokler se ne bodo dvignile cene, tudi mesa ne bo," nam je povedal poslovodja mesnice Albin Pečnik. /.../ I. IVAČIČ

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta