Prepovedane droge: Najbolj razširjeni stimulativni drogi pri nas sta kokain in ekstazi

Tina Recek Tina Recek
07.06.2019 14:17

Zasegi drog v EU podirajo rekorde. Predlani so zasegli kar 104 tone kokaina. A beli prah ni najbolj uporabljena droga, v svet omame najbolj pogosto vodi konoplja, tako v Evropi kot pri nas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matthew T. Rader

Približno 96 milijonov odraslih, starih od 15 do 64 let, v Evropski uniji je poskusilo prepovedano drogo, vsako leto pa se zaradi uporabe prepovedanih drog zdravi približno 1,2 milijona ljudi. Droge so tako nenehno razpoložljive in za nameček se pojavljajo nove psihoaktivne snovi. Lani je bilo v EU prvič odkritih 55 novih psihoaktivnih snovi, s tem se je skupno število tovrstnih snovi, ki jih spremlja agencija EU za droge v Lizboni, povečalo na 730. Take so nekatere ključne ugotovitev Evropskega poročila o drogah 2019, ki ga je objavil Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami, predstavili pa so ga na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Jonathan Gonzalez

Vsak drugi 17-letnik že poizkusil konopljo

Kakor zasežena količina kokaina v EU se je povečala tudi količina zaseženega heroina. V primerjavi z letom 2016 se je povečala z ene tone na 5,4 tone, pri čemer so v Turčiji (nečlanici EU) zasegli kar 17,4 tone heroina, delno namenjenega na trg EU. Med prepovedanimi drogami konoplja ostaja najbolj široko uporabljena prepovedana droga v Evropi. Predlani jo je uporabilo približno 17,5 milijona mladih Evropejcev, starih od 15 do 34 let. Konoplja je tudi snov, ki jo posamezniki, ki se začnejo zdraviti pri specializiranih službah za obravnavo odvisnosti od drog, navajajo kot glavni razlog, zaradi katerega so poiskali pomoč. Čeprav se tako pri kokainu kot pri heroinu povečuje njuna čistost, pri konoplji pa vsebnost THC, se cene teh drog ne zvišujejo, kar pomeni, da je trg dobro založen.

Valjar legalizacije

Milan Krek, predstojnik Območne enote Koper Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je priznal, da ga je ravno ta velika uporaba konoplje med slovensko mladino najbolj presenetila. Kot ocenjuje, se je uporaba konoplje zelo povečala tudi zaradi direktne in indirektne reklame tako v medijih kot na plakatih in v drugih načinih. Ob tem je nadaljeval: "Je tudi posledica neodgovornega obnašanja parlamenta, ki se je tako lahkotno lotil legalizacije konoplje in izničil vsa naša preventivna prizadevanja. Tudi nekatere politične stranke, ki so tu agitirale za legalizacijo, imajo svoj doprinos k takemu razvoju dogodkov. Mi smo bili dobesedno začudeni, kako je ta valjar legalizacije podiral vse strokovne argumente, ki smo jih dajali in so bili osnovani na strokovni osnovi."

Z 28 na 48 mrtvih zaradi droge

Heroin je glavni vzrok največjega števila smrti med uporabniki drog. Mateja Jandl z NIJZ je postregla s številkami, kako intenzivno kosi smrt med njimi. Številke niso nič vzpodbudne. V EU je umrljivost med uporabniki drog 22 ljudi na milijon prebivalcev, v Sloveniji 32 ljudi. Pogled v časovni trak razkriva še, da je pri nas od leta 2013 do lani naraščalo število umrlih. Pred šestimi leti jih je umrlo 28, naslednje leto enako število, leta 2015 štirje več, leta 2016 je zaradi drog umrlo 40 ljudi, predlani 47. Za lani bodo podatki na voljo naslednji mesec. Med umrlimi vsa leta prevladujejo moški, predlani jih je bilo 79 odstotkov. Njihova povprečna starost je bila 39 let in pol, povprečna starost žensk pa 44,6 leta. Večina smrti se je zgodila v domačem okolju. Jandlova je vzrok za naraščajoči trend smrti poiskala med drugim v večji koncentraciji drog in njihovi povečani uporabi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta