Princesa Diana že triindvajset let brez miru

Denis Živčec Denis Živčec
05.09.2020 04:00

Dan se 31. avgusta 1997 ni še niti prav začel, ko je svet zajelo verjetno najbolj množično žalovanje v zgodovini. Diana je takrat veljala za najbolj priljubljeno in oblegano žensko na svetu, fotografi so s fotografijami njene nove romance služili kupe denarja. Dianina ljubezen z Dodijem velja za usodno, a bojda živimo v zmoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Princesa Diana je mrtva že 23 let, a še naprej ostaja ena najbolj priljubljenih članic britanske kraljeve družine. Še vedno skoraj ne mine dan, ko ne bi britanski mediji objavili kakšnega članka o njej. Zanimanje za tragično preminulo nekdanjo ženo princa Charlesa ne pojenja. Enaintridesetega avgusta je minilo 23 let, kar je svet pretresla novica o prometni nesreči v pariškem tunelu Alma, Diana je umrla kasneje v bolnišnici, njen ljubimec Dodi Al Fayed pa je poškodbam podlegel takoj. Zgodilo se je med begom pred paparaci, ki so princesi sledili na vsakem koraku, zlasti po ločitvi od bodočega britanskega kralja. Paparaci ji niso dali miru, niti ko je umirala v pariški bolnišnici. Tako vsaj trdi njen osebni voznik Colin Tebbut, ki je pred tremi leti prvič spregovoril o travmatičnih dogodkih tiste pariške noči.

Nenadoma so se njene trepalnice premaknile

Pravi, da mu je še danes težko, ker tisto noč ni vozil, je pa v Pariz pripotoval, takoj ko je slišal, kaj se je zgodilo. "Ležala je v eni od bolnišničnih sob, kjer ni bilo zavese. Opazil sem, da se fotografi vzpenjajo na sosednjo streho in balkone bolnišnice. V Parizu je bilo zelo vroče. Okna sem prekril z odejami, da bi preprečil fotografiranje njenega trupla, zaradi vročine smo vklopili ventilatorje. Pogledal sem princeso in nenadoma so se njeni lasje in trepalnice premaknili. Tega prizora ne bom pozabil nikoli," se spominja Tebutt.
Dan se še niti ni prav začel, ko je zadnjega avgusta 1997 svet zajelo verjetno najbolj množično žalovanje v zgodovini. Diana je takrat veljala za najbolj priljubljeno in oblegano žensko na svetu, fotografi so s fotografijami njene nove romance služili kupe denarja. Čeprav Dianina ljubezen z Dodijem velja za usodno, se je medtem oglasilo nekaj njenih prijateljev, ki pravijo, da princesa v postavnega sina tajkuna Mohameda Al Fayeda ni bila tako zelo zaljubljena, kot si mislimo, saj naj bi bila z njim le prebolevala bivšega. Zveza s kirurgom Hasnatom Khanom naj bi ji bila zlomila srce. Spoznala sta se leta 1995, najprej bila samo prijatelja, nato pa je njun odnos prerasel v skrivno ljubezen.
Leto dni sta se dobivala skrivaj, Diana je v njem videla pot do normalnega življenja. Po njeni smrti je novinarjem pripovedoval, kako zelo vesela je bila, ko si je lahko prvič sama v baru naročila pijačo. Njuna zveza je trčila na dve oviri. Khan se ni želel odreči zasebnosti, kar bi bilo neizbežno, če bi njuna ljubezen postala javna. Njegova družina se je zelo upirala temu, da bi imel žensko nepakistanskih korenin. Čeprav jim je Diana na vso moč poskušala ugajati, družina ni popustila in zveza je leta 1997 razpadla. "Diana je bila noro zaljubljena v Hasnata Khana, hotela se je poročiti z njim, četudi bi to morda pomenilo selitev v Pakistan," je nekoč izjavila njena prijateljica Jemima Khan.

Reuters

Pred oltarjem kot žrtveno jagnje

Spomin na poroko leta 1961 rojene lepe Diane z uhatim princem Charlesom ostaja eden najbolj kultnih trenutkov osemdesetih let. Zanjo bila to hitra cesta na vrh sveta in hkrati v njeno pogubo. Če bi bila še živa, bi danes bila tašča vojvodinjama Kate in Meghan, ter babica štirim vnukom - Georgeu, Charlotte, Louisu in Archieju. Independent se je ob njenem rojstnem dnevu razpisal o tem, da je kljub svojemu položaju v kraljevi družini prav Diana bila tista, ki je za sinova izbrala imeni William in Harry. Charles je želel, da bi Williamu bilo ime Arthur, mlajšega sina pa je želel poimenovati Albert. Na koncu je bilo po Dianino, Charlesova predloga pa sta pristala v vlogi drugega in tretjega imena. Princema je namreč ime William Arthur Philip Louis in Henry Charles Albert David.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta