Strokovnjakinja za turizem: Kurjo polt dobim ob vseh fontanah vin in razglednih stolpih, s katerimi si lokalni predstavniki postavljajo spomenike

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
29.08.2020 06:30

Redna profesorica menedžmenta v turizmu na Fakulteti za turistične študije Turistica Univerze na Primorskem Maja Uran Maravić med drugim o tem, zakaj bonom ne pripisuje prevelikega pomena, da je treba razmišljati tudi o pomoči drugim dejavnostim v turizmu, kot so kongresi, kultura, prireditve, kjer so potrebna zelo specifična znanja in so trenutno v popolnem mirovanju, pa o pomanjkanju turističnih strategij na lokalnem nivoju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ste se odzvali pozivu vlade in letošnji dopust preživeli doma? Ste ob tem morda tudi izkoristili turistične bone, ki jih je kot pomoč turizmu namenila vlada?
"Slovenci imamo ustaljene navade dopustovanja in med te zagotovo sodi daljši dopust ob morju, pri čemer večina prebivalcev Slovenije dopustuje na Hrvaškem. Tudi sama sem ta del počitnic že tradicionalno preživela na Hrvaškem. To je edini čas v letu, ko se zbere širša družina. Smo pa družinsko že koristili tudi bone v Goriških brdih, pri čemer nam jih je ostalo še za okoli 1000 evrov, pa ne vemo, ali jih bomo sploh lahko unovčili."
Je razlog začetek šolskega leta in s tem omejenost s časom, pomanjkanje primernih kapacitet …?
"Že v poletnem času se je veliko ljudi soočalo z enako težavo, kot sem jo imela sama. Zanimivejših, kvalitetnejših nastanitev enostavno ni bilo mogoče dobiti, saj so bile zasedene, kar kaže na kompleksnejšo zgodbo v naši turistični nastanitveni ponudbi; imamo določeno zanimivo butično ponudbo, tudi za premožnejše goste, a je je premalo. Štirizvezdično nastanitev v Brdih smo komaj dobili, čeprav nismo rezervirali tik pred zdajci."
Te dni je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek povedal, da je v dveh mesecih turistične bone izkoristilo pol milijona prebivalcev Slovenije oziroma četrtina in v vrednosti 70 milijonov evrov, kar je petina zneska, ki ga je temu namenila vlada. Smo lahko s tem zadovoljni?
"Že ob razglasitvi epidemije, ko se je turizem tako rekoč ustavil, sem povedala, da bo takoj, ko bo to mogoče, treba spodbuditi turistično povpraševanje tako doma kot tudi v tujini, ker smo bili vsi v krču; eni v zdravstvenem, drugi v finančnem na način, da so zgubili službo ali so bili v negotovi situaciji. In ko si v taki situaciji, ne trošiš, si previden, ker ne veš, kaj bo. Tako so boni pomagali sprostiti potrošniški krč. Pričakujem, da jih bomo do konca leta unovčili za približno 100 milijonov evrov."
Je lahko država s tem izkupičkom zadovoljna?
"Realno najbrž tudi vladni predstavniki niso pričakovali, da bodo unovčeni vsi turistični boni. Tudi možnosti, da bi se to zgodilo, ne vidim, saj, kot sem omenila, nekateri enostavno ne najdejo primerne ponudbe zase. Zgolj zato, da bi unovčili bon, ne bodo šli v nastanitev, ki jim ni všeč, ker bi jim to povzročilo le nepotreben stres. Drugi nimajo finančnih možnosti, da bi potovali, marsikdo pa se ne bo odpravil na pot tudi zaradi zdravstvenih zadržkov. Nerealno je pričakovati, da bi bili vsi boni unovčeni tudi zato, ker Slovenci dopustujemo enakomerno čez vse leto in imamo ustaljene navade; morje in hribi, to je glavnina našega dopusta. Zato zgolj boni ne bodo dovolj, da bi se turistična panoga izkopala iz težav, v katerih se je znašla zaradi covida-19. Stroka je odločevalce ves čas opozarjala, da bo treba sprejeti tudi druge ukrepe za pomoč turizmu."

Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.