Tina Turner: Kaj ima ljubezen s tem? Vse!

Denis Živčec Denis Živčec
30.11.2019 05:08

Tina je, od 26. novembra naprej, 80-letnica. Čeravno so bila leta pri njej vselej zelo relativna reč. Preživela je vse. Tudi moža, ki se je naokoli hvalil, da je ne pretepa nič bolj, kot drugi možje pretepajo svoje žene. Veliko vsega se je zgodilo. Tudi dobrega. Turnerjeva velja za eno najbolj prodajanih glasbenic v zgodovini rocka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ne glede na to, v kaj že verjamete, lahko stoodstotno verjamete v to, da bi bil svet brez Tine Turner precej zanič. Četudi se vam ob njeni Proud Mary, najbrž najbolj zlorabljeni in zlajnani pesmi v zgodovini, obrača želodec. Tudi zato, ker skoraj ni zabave, kjer si je krepko po polnoči ne bi kdo zaželel in že ob prvih taktih začel na plesišče vleči vse, ki so še sposobni stari brez opore. A Tina je mnogo več. Tina je način razmišljanja. Preživetja. In marsikomu religija. Tako močno nas je zaznamovala ta karizmatična, magična ženska, pri kateri se zdi, da svoj zemeljski glas vleče iz pet ali še od kod drugod. In Tina je, od 26. novembra naprej, tudi 80-letnica. Čeravno so bila leta pri njej vselej zelo relativna reč. Preživela je vse. Tudi moža, ki se je naokoli hvalil, da je ne pretepa nič bolj, kot drugi možje pretepajo svoje žene.
Veliko vsega se je zgodilo. Tudi dobrega. Turnerjeva velja za eno najbolj prodajanih glasbenic v zgodovini rocka. Prislužila si je naziv kraljice rock'n'rolla, prejela je enajst grammyjev in grammyja za življenjsko delo ter prispevala uspešnice, kot so The Best, What's Love Got To Do With It in We Don't Need Another Hero. Rodila se je leta 1939 kot Anna Mae Bullock v mestu Nutbush v ameriški zvezni državi Tennessee. Rojstnemu mestu je kasneje posvetila celo komad Nutbush City Limits. Oče je delal na plantaži bombaža, mati je imela indijanske korenine. Po srednji šoli se je preselila v ameriški center blues glasbe St. Louis, kjer je spoznala kitarista Ika Turnerja, s katerim se je poročila in imela dva otroka. Skupaj sta izdala album Fool in Love, ki se je nemudoma povzpel na vrh glasbenih lestvic. O možu je pozneje v avtobiografiji razkrila, da jo je trpinčil. Leta 1976 ga je z otrokoma zapustila. Pobegnila je brez denarja ter spočetka plesala v klubih in hotelih. Nekaj časa je celo prejemala socialno podporo. Sprva so ji skoraj vse velike glasbene založbe preprečevale, da bi zgradila samostojno kariero. Stara 45 let je nato z uspešnico Private Dancer osvojila štiri grammyje. Pozneje je polnila dvorane in stadione po svetu. Leta 1988 je v Riu de Janeiru nastopila pred 180.000 gledalci; tako številen obisk je bil vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Leta 2008 se je podala na turnejo, ki jo je naslovila Tina!: 50th Anniversary Tour. Z odra se je poslovila leta 2009. Kasneje se je poročila z dolgoletnim spremljevalcem, nemškim založnikom Erwinom Bachom, se odrekla ameriškemu državljanstvu in pridobila državljanstvo Švice. Tudi zaradi davkov.

Poročila se je z moškim, ki se ji je zdel grd

Po njeni avtobiografiji je bil leta 1993 posnet biografski film What's Love Got to Do with It, Kaj ima ljubezen s tem, v režiji Briana Gibsona. V karieri je izdala deset studijskih albumov. Prodani so bili v 200 milijonih izvodov. Revija Rolling Stone jo je umestila na 63. mesto lestvice 100 največjih umetnikov vseh časov in na 17. mesto lestvice 100 največjih pevcev vseh časov. Ima svojo zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih. Leta 1991 je bila skupaj z Ikom Turnerjem sprejeta v Dvorano slavnih rock and rolla. Ob njeni 80-letnici so na Broadwayu v začetku novembra začeli prikazovati muzikal z naslovom Tina: The Tina Turner Musical, ki pripoveduje njeno življenjsko zgodbo. To pa bo preko muzikala lahko spoznalo tudi slovensko občinstvo. Na Gospodarskem razstavišču bo 4. februarja gostoval muzikal Simply the Best - The Tina Turner Story. Producent muzikala je Bernhard Kurz.

Profimedia

Luknja v nosu zaradi kokaina

Še naprej je preživljala pekel. Ike je začel uživati kokain, saj mu je nekdo rekel, da bo ta izboljšal njegovo spolno življenje. "Seks z njim je bil kot posilstvo, zlasti ko se je začel in končal z udarci. Tako me je tolkel, da sem celo med nastopi čutila, kako mi po grlu teče kri," se spominja. Nekega dne se je nato vendarle odločila pobegniti. "Ko vstaneš iz pepela, te življenje nagradi z novimi priložnostmi," pravi legendarna pevka. Ike Turner je umrl 12. decembra 2007, za njim so bila desetletja intenzivnega uživanja mamil. Na vrhuncu je za droge mesečno porabil okoli 56.000 dolarjev, v intervjuju leta 2001 je ocenil, da je v življenju samo za kokain zafrčkal kakih enajst milijonov. Zaradi ekstremnega njuhanja je že leta 1974 priznal, da ima luknjo v nosnem pretinu. Ker ga je poškodba bolela, jo je poskušal blažiti s še več kokaina. Dočakal je 76 let, mrtvega ga je našla bivša žena Ann Thomas, za uradni razlog njegove smrti pa velja predoziranje.
Tinino življenje danes prav v ničemer ne spominja na stare čase. Uživa v miru in naravnih lepotah Züriškega jezera, ob katerem živi v razkošni vili. Leta 1985 je na neki založniški zabavi v Londonu spoznala nemškega glasbenega producenta Erwina Bacha, ki je od nje 16 let mlajši. Sprva sta bila le prijatelja, leto kasneje sta začela hoditi na zmenke in ostala skupaj vse do danes. Julija 2013, po 27 letih zveze, sta se v švicarskem Küssnachtu poročila, kar je bilo precejšnje presenečenje.
Lastnica svojčas najbolj občudovanih nog na sceni je bila na odru vedno videti polna seksapila in samozavesti, v zasebnem življenju pa so bile romance zanjo kot hoja po tankem ledu. V aktualni biografiji je razkrila celo nekaj podrobnosti iz svojega intimnega življenja. Čeprav so v njej videli rockersko boginjo, svoje slave ni izkoriščala za to, da bi skakala iz postelje v posteljo. "Nikoli nisem bila ena tistih žensk, ki morajo neprestano in za vsako ceno seksati. Bilo je tudi kakšno leto, ko nisem spala z nikomer, če sem iskrena," piše Turnerjeva. Eden od razlogov, zakaj ni hitreje pristala med rjuhami, je bila njena negotovost okoli tega, kako bo njena bleščeča odrska podoba videti pri dnevni svetlobi. "Ne smejte se, a vedno sem bila zelo živčna ob začenjanju razmerja z novim moškim, saj nisem vedela, kako bo sprejel mojo lasuljo. Všeč sta mi njena praktičnost in preprosta lepota, a vedno, ko sem spoznala novega moškega, je v zraku viselo tveganje, da bo z umetnimi lasmi imel težave," pravi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta