To je realnost, s katero se soočamo na Madžarskem

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
03.11.2018 05:00

András Pethő, soustanovitelj neodvisnega preiskovalnega spletnega portala Direkt36.hu, raziskovalni novinar, ki s kolegi razkriva koruptivne in klientelistične posle Orbanovega omrežja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
András Pethő
NDR

Kaj pomeni biti neodvisni novinar na Madžarskem po osmih letih vladavine Viktorja Orbana, ki je v tem času povsem spremenil madžarsko medijsko krajino?
"Še vedno lahko opravljam svoje delo, je pa to veliko težje, kot je bilo včasih. Da lahko delamo samostojno in neodvisno, sem moral s kolegom oblikovati lastno medijsko organizacijo. Do leta 2014 sem delal za spletni novičarski medij Origo. Zaradi objave serije člankov o luksuznih potovanjih poslancev vladajoče Fidesz in vodje Orbanovega kabineta Jánosa Lázárja so urednika Gergő Sálinga s političnimi pritiski prisilili k odstopu. Sam sem bil njegov namestnik in odločil sem se, tako kot velik del ekipe, da tudi sam odstopim. Leto kasneje sva skupaj s Sálingom ustanovila Direkt36.hu, kjer manjša ekipa v manjšem obsegu piše o napakah in zlorabah moči tistih, ki imajo v tej državi oblast, in z njimi povezanimi ljudmi."
Vemo, da se je Orbanova vlada takoj po prevzemu oblasti leta 2010 lotila rošad v medijih. Lahko poveste, s kakšnimi prijemi?
"Najprej se je lotil javne radiotelevizije, ki je bila zaradi financiranja iz davkoplačevalskega denarja lahka tarča, saj ima vlada določeno kontrolo nad vodstvom in s tem tudi nad tem, kdo bodo uredniki. Slednje so zamenjali, novinarje, ki so do takrat postavljali težka, preobčutljiva vprašanja vladnim predstavnikom, pa so enostavno odpustili in jih zamenjali z njimi lojalnimi novinarji. To je bil prvi in najlažji korak. V naslednjem so se lotili medijev v zasebni lasti. Nekatere medije so lastniško prevzeli ljudje, ki so blizu Orbanu. Spet drugi so zaradi odtegnitve oglasov velikih podjetij v državni lasti bili prisiljeni sami zapreti medij ali so madžarski medijski trg zapustili tudi zaradi finančne in medijske krize. Madžarski trg je majhen in težko se je obdržati nad vodo. Tako je Orban ustvaril velik propagandni aparat, ki občasno celo napada neodvisne novinarje."
Tudi vi ste se znašli na seznamu imen, ki jih je ob objavi provladni časopis označil za Soroseve plačance. Kako takšni pritiski vplivajo na vaše življenje? Vam grozijo?
"Res je, tudi sam se se znašel na tem seznamu. Seveda je včasih težko delati v okolju, kjer te vladni mediji predstavljajo za sovražnika države in naroda, a poskušam delati tako, da to ne vpliva na moje osebno življenje. Čeprav vsi, ki se ukvarjamo z novinarstvom, vemo, da to ni služba od 9. do 17. ure. Sicer pa fizičnih groženj še nisem bil deležen, so pa tako meni kot kolegom pogosto grozili s tožbami."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta